ECONOMIA

L’Empordà, terra de vins amb premi

Any rere any, blancs i negres de la DO empordanesa escalen posicions a la prestigiosa llista Parker

Marc Oliveras
24/07/2015

GironaErnest Hemingway, gran viatger i aventurer enamorat de S’Agaró, deia del vi que era la cosa més civilitzada del món, per allò de la història de l’agricultura dels grecs, un fet ben palpable i particular a l’Empordà.

De vi, a l’Empordà, se n’ha fet i begut tota la vida. Molta gent tenia un tros amb vinyes i se’l feia per a consum propi o el venia al veí. Solia ser un vi de taula senzill, aspre, molt àcid i poc sofisticat, per acompanyar el menjar. Així va ser durant bona part del segle XX, ja que després de la fil·loxera (1879) moltes terres abandonades van donar pas a urbanitzacions, càmpings o discoteques. Allà on abans la vinya arribava quasi arran d’aigua, hi van arribar els turistes que hi plantaven la tovallola.

Cargando
No hay anuncios

No va ser fins a finals del segle XX que es va produir la gran revifada de nous cellers, “amb una nova fornada d’enòlegs que van estudiar i es van esforçar per posar al dia les velles instal·lacions dels avis, i van crear un nou producte més adaptat als gustos actuals, sense deixar enrere l’experiència de les generacions anteriors”, explica Carme Plaja, dependenta de Can Talla, el celler que Joaquim Vilanova va obrir a l’Estartit i a l’Escala. Setmanalment venen més de 800 litres de vi de l’Empordà a granel.

Especialització i sòl excel·lent

Cargando
No hay anuncios

L’actualització dels cellers, l’experimentació amb noves vinyes sense desestimar varietats autòctones, l’especialització dels professionals... La suma d’aquests factors ha fet que en pocs anys el vi de l’Empordà s’hagi guanyat un prestigi reconegut internacionalment. Hi han jugat a favor l’atractiu turístic de l’Empordà, el seu clima, els seus sòls i els paisatges excepcionals.

Amunt a la llista Parker

Cargando
No hay anuncios

Una prova del reconeixement internacional de què gaudeix el vi empordanès és la posició que li dóna la llista Parker, que puntua els millors vins del món. Any rere any, els vins de la DO Empordà van pujant en aquesta prestigiosa llista. La denominació empordanesa ja és la quarta de Catalunya en nombre de vins referenciats, per darrere de la Priorat, la Penedès i la Montsant. Enguany, la llista 2014-2015 del reconegut crític Robert Parker ha puntuat 49 dels 51 vins de la DO Empordà com a excel·lents o molt bons. El vi més ben valorat, amb 93 punts, és el vi blanc Vd’O 6.13, de Vinyes d’Olivardorts, seguit d’un vi dolç DO Empordà: la Garnatxa d’Empordà Solera, de Mas Llunes. La tercera posició és per al vi negre Vinya Selva de Mar, del celler Mas Estela.

Per a Carme Casacuberta, propietària de Vinyes d’Olivardorts, el fet que el seu vi blanc sigui el primer dels de la DO en aquesta llista significa un reconeixement a la feina ben feta. Aquest petit celler de Capmany, de només set hectàrees de vinyes, va néixer l’any 2006 i aquesta és la segona anyada d’aquest vi guanyador. “Jo sóc química, però per tirar endavant aquest nou projecte engrescador vaig estudiar enologia, i un cop tenia els coneixements vam començar a treballar de tot cor, amb un gran respecte cap a la natura, sense productes químics, manualment, de manera ecològica i amb dedicació plena”, comenta il·lusionada Casacuberta.

Cargando
No hay anuncios

El mercat espanyol, poc receptiu

Xavier Albertí, nou president de la DO Empordà, explica que, dels sis milions d’ampolles anuals que es produeixen a la DO, només un 20% s’exporten: “A part d’algunes excepcions, com els vins del Penedès o el Priorat, el mercat espanyol no ha sigut gaire receptiu als vins empordanesos, i un 80% es queden per al consum intern”. “És un consum radial -afegeix Albertí-, centrat a l’Empordà i a Girona, i una mica a Barcelona, la gran assignatura pendent, ja que, tot i els esforços que es fan per donar a conèixer els nostres vins a partir de fires i mostres, encara costa trobar vins de l’Empordà a la capital de Catalunya”. Tot i això, per primer cop, segons l’Incavi, el 2015 el consum de vi a Catalunya, sumant totes les DO catalanes, ha superat el consum de vi de fora, tot i la presència històrica dels Rioja.

Cargando
No hay anuncios

Més visibles als restaurants

La irrupció de nous cellers i la millora dels vins s’ha notat en el món de la restauració a l’Empordà. “De bon principi vam apostar pels productes de la zona, de km 0, fossin els embotits, el pa... o el vi, per coherència i per qualitat”, expliquen Ricardo Salas i Isaac Alcayde, propietaris des de fa tres estius del restaurant Medusa, on el 90% de les referències de la carta de vins són de l’Empordà.

Cargando
No hay anuncios

Per a Maria Eugènia Darnaculleta, del restaurant Mas Pi, de Verges, “els vins de l’Empordà han canviat molt i s’han posat al dia, fins i tot han apostat molt pel disseny de les ampolles”: “Fa onze anys costaven molt de vendre, eren massa àcids, ara són majoria a la carta de vins i els clients n’estan molt contents”. Jordi Jacas, cuiner i propietari del restaurant El Molí de l’Escala, coneix molt bé l’evolució del vi de l’Empordà, ja que hi treballa des de fa 21 anys, i la seva carta de vins inclou més de 300 referències, moltes d’empordanesos: “No cal agafar gaire com a referent les guies, l’important és fer les coses bé, perquè la lluita contra el vi francès està perduda, no hi ha res a fer contra els chardonnay i els pinot noir francesos. Aquí hem d’aprofitar bé el cooperativisme i que som una zona turística per lligar l’enoturisme, la gastronomia... i fer bons vins a preus de mercat”.