OBITUARI
Cultura18/03/2016

Adéu, mossèn de les benaurances

Jaume Huch

EDITOR I ESCRIPTOREscriure a contracor. Des de feia uns quants dies, mossèn, temíem que arribés aquesta hora, la teva esperada “major naixença”. Però, ens ho esperéssim o no, el desenllaç ve sempre de nou. I, per als que quedem, com tu mateix vas escriure, “la mort ens deixa arran de cingle”.

Ara, els pensaments em vénen a borbolls. Ajuda’m. Per a mi has estat i seràs sempre el capellà de Queralt. Vas arribar-hi l’any 1958, després d’un cop de bàcul del bisbe Tarancón. Tot i que reconeixies haver fet coses una mica originals, havies sigut el superior del seminari de Solsona: els sis anys més durs i més bells de la teva vida. No va ser fàcil, marxar-ne: va ser com un desterrament. I vas patir una sensació d’exili inevitable.

Cargando
No hay anuncios

A Queralt, però, aviat et vas adonar que havies trobat el teu lloc. Havies tret la rifa. M’ho confessaves en la llarga conversa publicada com a introducció a 'Prosa escollida' (1990), el llibre que ens va prologar Josep Benet. D’una banda, els amics et van fer companyia. El mateix Benet, que hi va passar dos estius, o Raimon Galí, entre altres.

Queralt, als anys seixanta, es va convertir en una mena d’universitat a l’aire lliure. En el teu petit Montserrat. Un refugi també per a qui se sentia perseguit a causa del seu activisme polític. A més, hi vas poder viure amb la mare –domna Pilar–, fins que va morir el 1969. Ja s’havia acabat, allò d’haver d’entrar-la d’amagat al seminari. Va acabar sent tan important per a tu, Queralt, que confessaves que no es pot explicar. I en el teu 'Comiat de gala' ('Homenatge a Queralt', 1994), quan l’any 1993 vas haver de fer el paquet, vas dir que aquesta muntanya havia sigut per a tu més que el Sinaí: la teva muntanya de les benaurances.

Cargando
No hay anuncios

Havies patit la Guerra. Eres de la Lleva del Biberó. Em vas explicar que el dia que vas fer dinou anys, el 8 de febrer del 39, havies nascut tres vegades. Et volien afusellar, el mateix dia, els d’una banda i els de l’altra. I ho reblaves així: “Per a mi això és un símbol de la guerra, dels desgraciats, que te les fotien i no sabies per on et queien”. Després vas caure malalt. Sis anys a Matadepera, dos i mig dels quals, al llit. Tot i que volies ser arquitecte, tantes hores de silenci et van fer capellà. Si no hagués sigut que deixaves la mare sola, hauries entrat a Montserrat. Volies ser monjo. Però vas entrar a Sant Felip Neri de Gràcia. Llavors, de seguida et vas adonar que “al món clerical accepten les ovelles, però les cabres, no”.

Sis anys més de patiment, abans d’arribar a Solsona, un món “amb olor de terra”, on vas fer els tres darrers cursos de teologia. Després de cantar missa, vas poder tornar-hi, i et vas convertir en el Ciències, com t’anomenaven, el superior del seminari. I d’aquí, al santuari berguedà.

Cargando
No hay anuncios

Si Matadepera et va fer capellà, Queralt et va fer escriptor. No és pas hora encara de fer el balanç de la teva obra, tan prolífica: més de quaranta llibres al llarg de cinquanta anys. Però el llibre que més et vas estimar va ser 'Paràbola dels retorns'. I de tot el que vas escriure, la dedicatòria que l’encapçala: “Al meu pare, que va morir en perfecta pobresa. A la meva mare, que morí en perfecta alegria. A la meva germana, que morí en perfecta innocència”.

He tingut la sort de ser un dels teus editors, i d’assumir la responsabilitat d’intentar fer una mena de compendi del teu pensament, aplegat a 'Mossèn Ballarín per ell mateix'. Ara tinc entre mans un altre llibre teu, 'El meu Queralt'. Com lamento que hagi de ser una obra pòstuma. Adéu, mossèn. I gràcies, de tot cor.