Cultura19/08/2018

10+10: els creadors catalans consagrats internacionalment, i els emergents

Noms com Miquel Barceló, Carme Pinós i Enrique Vila-Matas van obrir un camí que ara continuen creadors com Marcel Borràs i Nao Albet, Rosalía i Eva Baltasar

L.s. / N.j. / X.s. / A.r.

BarcelonaAmb motiu del dossier que dediquem a la cultura que exportem, repassem 10 creadors consagrats internacionalment, i 10 d'emergents.

10 creadors catalans indiscutibles al món

Miquel Barceló: després d’una ascensió internacional meteòrica als 80 i 90, l’artista mallorquí ha abonat la seva maduresa amb grans projectes com la cúpula de l’ONU a Ginebra i l’homenatge a Llull a la Biblioteca Nacional de França.

J.A. Bayona: el director d''Un monstre em ve a veure' ja havia tingut projecció internacional, però amb 'Jurassic World 2', el primer 'blockbuster' que dirigeix, ha triomfat en la taquilla global: és la 12a pel·lícula més taquillera de la història.

Cargando
No hay anuncios

Jaume Cabré: és un dels escriptors catalans més presents a Europa. Amb 'Les veus del Pamano' va crear un dels 'longsellers' més vius a Catalunya i amb 'Jo confesso' va revalidar l’èxit: s’ha traduït a moltes llengües, entre les quals l’anglès.

Manuel Castells: catedràtic de sociologia de la Universitat de Berkeley (viu entre Barcelona i Califòrnia), és un referent global en l’estudi de la societat de la informació, amb una densa i citada bibliografia traduïda a molts idiomes.

Cargando
No hay anuncios

Calixto Bieito: nascut a Burgos i resident a Basilea, és un dels directors d’escena forjats a Barcelona més internacionals, i s’ha especialitzat en òpera. Els seus polèmics muntatges aterren a Munic, Zuric, París o Bilbao.

Carme Pinós: mentre té la torre Cube exposada a la Biennal d’Arquitectura de Venècia, Carme Pinós (autora de la nova Escola Massana i el CaixaForum de Saragossa) ultima els detalls d’un pavelló a Melbourne i projectes a Mèxic.

Jordi Savall: considerat un dels millors intèrprets de viola de gamba del món, Savall treballa des de fa dècades en la recerca i la recuperació de la música antiga. La seva feina li ha valgut més de 50 premis internacionals.

Cargando
No hay anuncios

Joan Manuel Serrat: amb una carrera de prop de 50 anys, és un dels cantautors catalans amb més presència a l’Amèrica Llatina. Autor de temes mítics com 'Paraules d’amor' i 'Mediterráneo', al setembre reprendrà la gira a l’Estat.

Enrique Vila-Matas: amb una obra extensíssima traduïda a 40 idiomes, Vila-Matas s’ha consagrat com un dels exponents de la literatura en llengua castellana. És autor de títols emblemàtics com 'Bartleby y compañía' i 'El mal de Montano'.

RCR: D'Olot al món: Rafael Aranda, Carme Pigem i Ramon Vilalta van rebre el Pritzker el 2016, el Nobel dels arquitectes, per la seva creativitat compartida i la seva força universal, que fins ara han exportat a França i Bèlgica.

Cargando
No hay anuncios

10 valors emergents

Marcel Borràs i Nao Albet: els seus referents teatrals són internacionals, i el seu teatre, multilingüe (apte per exportar). Els 'enfants terribles' de l’escena catalana han firmat obres arriscades i trencadores com 'Los esqueiters' i 'Falsestuff'.

Anna Castillo: la seva interpretació a 'El olivo' (2016) li va valdre el Goya a millor actriu revelació i amb 'La llamada' (2017) va estar nominada a millor actriu secundària. Acaba de gravar 'Viaje al cuarto de una madre', amb Lola Dueñas.

Cargando
No hay anuncios

Maria Arnal i Marcel Bagés: la gira de '45 cerebros y 1 corazón' va començar fins i tot abans de llançar el disc de debut i s’acabarà al novembre a Madrid. Han passat per Washington, Rússia, el Marroc, Bulgària, el Regne Unit, el Perú i Paraguai.

Bad Gyal: una versió en català del 'Work' de Rihanna la va propulsar a la fama i amb 21 anys ja és una de les primeres espases del 'dancehall' del país. Ha actuat al Sónar i al FIB i ara està fent gira pels Estats Units, el Canadà i el Brasil.

Cargando
No hay anuncios

Eva Baltasar: va fer els primers passos en poesia (té 10 títols publicats), però va col·locar-se a primera línia amb 'Permagel'. El debut en la narrativa li ha valgut el Premi Llibreter i té traduccions en francès, castellà, anglès i italià.

Conxita Herrero: 'Gran bola de helado' (Apa Apa), la primera novel·la gràfica d’Herrero, ja s’ha editat a França i aviat arribarà a Itàlia. El prestigiós segell Fantagraphics li ha encarregat dos relats que s’han publicat a l’antologia 'Now'.

Cargando
No hay anuncios

Alicia Kopf: va saltar al panorama literari internacional amb 'Germà de gel' (2016), premi Documenta i premi Llibreter i traduït a l’anglès. A banda d’escriptora, Kopf també és artista visual i ha exposat en diversos espais catalans.

Lali Ayguadé: el curtmetratge 'Timecode' (Palma d’Or a Canes i finalista als Oscars) li va donar protagonisme com a ballarina però Ayguadé ha encetat un projecte personal com a coreògrafa amb el qual despunta aquí i en festivals europeus.

Rosalía: El 'New York Times' l’ha destacat a la seva 'playlist' setmanal. El 'Guardian', 'Billboard', 'Pitchfork' i Almodóvar també l’han descobert. Tot just ha tret dos temes del segon àlbum, 'El mal querer', però la cantant de flamenc ho té tot per volar.

Cargando
No hay anuncios

Ingrid Guardiola: especialitzada en l’anàlisi de la cultura audiovisual, escriu articles i imparteix classes i conferències sobre l’impacte de la imatge en la societat actual. A la tardor publicarà el seu primer assaig, 'L'ull i la navalla' (Arcàdia).