MÚSICA
Cultura28/11/2014

De ‘Joc de trons’ a la música mestissa londinenca

L’actriu Natalia Tena actua a Barcelona amb el seu grup, Molotov Jukebox

Borja Duñó Aixerch

Natalia Tena és a Mèxic, presentant 10.000 km, la pel·lícula de Carlos Marqués-Marcet sobre una parella que salva la distància geogràfica a través d’internet. Com el seu personatge a la pel·lícula, es comunica amb els periodistes a través de Skype, però aquesta vegada, no per parlar de cinema, ni dels seus papers més coneguts a Harry Potter (Nymphadora Tonks) o Joc de trons (Osha), sinó del grup de música en què canta, Molotov Jukebox. De Joc de trons, de fet, té prohibit dir-ne ni una paraula. “Ho sento, és top secret, si no, no tindria gràcia”, s’excusa. No li molesta, però, que la seva populariat a les pantalles pugui eclipsar la seva feina com a cantant. “Al contrari -explica-. Hi ha molts fans que s’acosten a nosaltres perquè m’han conegut per una altra faceta meva i després es fan seguidors del grup... Els de Joc de trons són de totes les edats, però els de Harry Potter de vegades tenen 16 o 17 anys i no poden venir als nostres concerts”, riu, dient que ja creixeran.

El grup, que està establert a Londres, ja va actuar una vegada a Barcelona, precisament la nit de l’estrena de 10.000 km, però ara torna amb una petita base d’amics i seguidors. “Estic molt emocionada de venir a tocar. Amb la pel·lícula he fet un munt d’amics que són com de la família i, a més, com que és l’última nit de la gira, després del concert podrem sortir”, augura.

Cargando
No hay anuncios

De pare basc i mare extremenya, Natalia Tena va créixer a la capital britànica, on de ben petita -“als quatre o cinc anys”- va començar a rebre educació musical clàssica. Als 18 se’n va cansar i es va dedicar a fer obres de teatre que, tot i no ser musicals, contenien molta música. “En una, la directora volia que tots els actors agaféssim un instrument. Jo vaig veure l’acordió i va ser com un amor a primera vista. Era molt petitó i em va servir per aprendre’n una mica”, explica. La mà dreta, segons diu, ja la tenia apresa del piano; només calia treballar l’esquerra i “entendre com respira l’animal”. Només ho diu mig de broma, perquè el seu instrument actual té nom i tot: es diu Italian Stallion Stallone (és a dir, Semental Italià Stallone).

Dos anys després d’aquella presa de contacte amb un acordió, li van oferir cantar en un grup. Allà va conèixer Sam Apley, que acabaria sent violinista i cantant de Molotov Jukebox: “Va ser com... fem l’amor i música, immediatament!” La parella va crear el seu propi grup i, després de molts canvis (hi han entrat i sortit 17 músics diferents), s’ha convertit en una formació estable amb un primer disc autoeditat, Carnival flower (2014), que és el que presenten a la sala Music Hall.

Cargando
No hay anuncios

L’estil de Molotov Jukebox no és el que t’esperes d’un grup londinenc. És música mestissa, de sang calenta, molt diferent dels sons anglosaxons que acostumen a arribar de les illes britàniques. “És que a vosaltres us arriben un tipus de grups molt concrets, les típiques bandes indie rock de nois, però Londres és una barreja de moltes cultures -explica-. Al Sam li agrada molt la música balcànica, el guitarrista [Adam Burke] ve del gipsy jazz i jo tinc aquesta cosa llatina: m’encanten els ritmes llatins i ballar -continua-. A Londres es veuen grups de tot el món i molt barrejats, amb clubs com el Passing Clouds, en què es barreja gent de Polònia, Nigèria... i les músiques s’hi barregen. És el meu club favorit, m’encanta anar-hi”.

L’acordió, però, no té res a veure amb la seva ascendència basca, ni tampoc parla euskera, com diu alguna biografia no autoritzada. “Internet és una bogeria, de vegades em pregunten coses i no sé de què m’estan parlant ni d’on ho han tret”, exclama. De fet, fins als 11 o 12 anys només escoltava música dels anys 60: “The Mamas & the Papas, els Beatles, Elvis, Aretha Franklin, Nina Simone... Fins que vaig arribar a l’adolescència no em vaig adonar que la música que jo escoltava no era l’actual. Però no sé què m’influeix. De vegades escolto Major Lazer i de sobte vull fer una mica de dance hall... I sempre m’enduc alguna cosa dels viatges que faig”. D’aquí, per ara, s’ha endut l’Always Drinking Marching Band.

Cargando
No hay anuncios

Molotov Jukebox + Mood Music Hall (Rambla Catalunya, 2-4, Barcelona)Dissabte, 29 20.45 h (teloners), 21.15 h (Molotov Jukebox). 12-15 €