Cultura09/04/2012

La nord-americana Roslyn canta en català

El productor sabadellenc Jordi Guillem és al darrere del disc de Roslyn Què se n'ha fet, d'aquelles cançons... La cantant nord-americana interpreta en català versions de clàssics del folk anglosaxó.

X.c.

BARCELONA.Temps era temps que el Grup de Folk va adaptar al català una colla de peces del cançoner nord-americà. Tot d'una, una generació sencera va aprendre a cantar Escolta-ho en el vent , La vall del riu vermell i Puff, el drac màgic . Més de quaranta anys després, aquelles cançons tornen a emprendre un viatge lingüístic, si més no sorprenent. Roslyn, una cantant nascuda a l'estat de Louisiana, interpreta en català bona part d'aquelles mateixes peces al disc Què se n'ha fet, d'aquelles cançons... , enregistrat a Houston amb músics nord-americans i publicat per Exit Music.

El responsable d'aquest projecte és Jordi Guillem, productor i guitarrista de 33 anys amb una llarga trajectòria professional, que va començar quan encara era un adolescent. Guillem, que va fer de compositor i productor per a segells com Vale Music i Blanco y Negro, va marxar als Estats Units el 2004. "Durant set anys he estat treballant en diferents discos, sobretot per a Universal Music Latin", explica Guillem. "Feia de tot, des de country fins a música mexicana i dance , i abans de l'estiu passat vaig pensar a preparar alguna cosa en català -diu-. Tenia ganes de fer un disc temàtic que fos un recull de cançons que havien anat desapareixent i que jo havia sentit a casa quan era petit i després a l'esplai".

Cargando
No hay anuncios

De seguida va pensar en Roslyn Smith, una cantant que havia conegut a Catalunya i amb qui havia col·laborat als Estats Units. "Sabia que a ella li agradava el català, i de tant en tant deixava anar Paraules d'amor , de Serrat", diu Guillem. La veu de Roslyn evidencia una formació en cors d'església, però el productor no ha volgut conduir les versions cap al soul o el rhythm'n'blues . "La meva intenció era donar-li un color acústic més íntim, amb pinzellades de jazz i de country, perquè quan treballes a Texas no pots evitar la influència del country. La idea era que les cançons caminessin tranquil·lament", explica Guillem.

De Pete Seeger a Donovan

Cargando
No hay anuncios

El disc comença amb un clàssic de la cançó protesta, Què se n'ha fet, d'aquelles flors... , de Pete Seeger. El tarannà pacifista marca bona part del repertori, que inclou Escolta-ho en el vent , de Bob Dylan; Colors , de Donovan, i La guerra cruel , de Peter, Paul & Mary. Guillem les ha triat perquè són "cançons amb contingut, fetes amb la intenció de canviar les coses i amb un missatge positiu i pacifista".

També ha repescat Puff, el drac màgic , de Peter Paul & Mary, però més pels records de la infantesa que no pas per la interpretació segons la qual la cançó explica un viatge pels màgics mons dels estats alterats de la consciència.