Economia06/05/2016

El BBVA proposa retallar la durada del subsidi d'atur si l'economia creix

L'entitat també aconsella reduir les cotitzacions a la Seguretat Social i apujar els impostos indirectes

Ara

BarcelonaEl servei d’estudis del BBVA creu que l’estat espanyol necessita una reforma laboral molt més profunda que la que s’ha abordat fins ara. L’entitat ha publicat aquest divendres un conjunt de recomanacions per aconseguir una “reforma integral” del mercat laboral espanyol que passa per relacionar la durada del dret a cobrar la prestació d’atur amb el creixement de l’economia.

Inscriu-te a la newsletter Darwinisme empresarialInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Segons l’estudi, “les deficiències cròniques del mercat laboral espanyol demanen noves actuacions per apuntalar la recuperació i evitar que es repeteixi una intensa destrucció d’ocupació en futures recessions”. L’entitat detecta “anomalies” al mercat espanyol, tant en època de crisi com de creixement.

Cargando
No hay anuncios

Per això, el BBVA proposa canvis en el sistema de contractacions, una modernització de la negociació col·lectiva, les polítiques actives d’ocupació, les prestacions i subsidis, educació i també al mercat de béns i serveis.

Pel que fa als subsidis i les prestacions, els analistes del BBVA afirmen que Espanya és una de les economies de l’OCDE amb una prestació d’atur més llarga. “Es constata que el temps de percepció de la percepció té efectes significatius sobre la permanència a l’atur: com més s’allarga menys és l’incentiu per trobar feina, sobretot per als beneficiats dels drets de llarga durada i per als aturats de més edat”, afirma l’informe. Per això, proposa que la durada variï en funció del context econòmic, és a dir, que s'allargui o s'escurci en funció de si l'economia va bé o no. A més, el banc proposa que un aturat que cobra el subsidi no pugui rebutjar una oferta de feina sense cap mena de sanció.

Cargando
No hay anuncios

Menys pressió fiscal i més polítiques actives

A més, una altra de les propostes del BBVA és que es redueixi el pes de la cotització a la Seguretat Social i s'incrementin els impostos indirectes per afavorir la contractació. "La devaluació fiscal hauria d'introduir progressivitat en les cotitzacions, com a mínim temporalment, a través d'un mínim exempt. Aquesta mesura estimularia la contractació dels desocupats amb menys capital humà i menys productivitat", afirma.

Cargando
No hay anuncios

Per últim, l'entitat reclama més pressupost per a polítiques actives d'ocupació. Els analistes de l'entitat consideren que la despesa hauria de passar del 0,7% del PIB, uns 7.000 milions, a un 1,2% del PIB.