FINANCES
Economia31/03/2015

Supervisora en un país on “la gent ho firma tot”

Elvira Rodríguez, presidenta de la CNMV, defensa la gestió de l’organisme i vaticina un futur mogut

Xavier Grau

BarcelonaTranquil·litat per a l’inversor. Aquest és el missatge que va portar ahir a Barcelona la presidenta de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), Elvira Rodríguez. La persona que ha comandat la supervisió dels mercats en el pitjor moment de la crisi va fer una conferència organitzada per la Societat Econòmica Barcelonesa d’Amics del País a l’auditori de La Caixa. Una conferència en què va explicar la necessitat del bon govern davant d’una nodrida representació de les principals empreses cotitzades catalanes.

Inscriu-te a la newsletter Darwinisme empresarialInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Elvira Rodríguez va centrar part de la seva intervenció a explicar la feina que fa l’organisme que presideix per defensar el petit inversor, una feina especialment important en un país, com va explicar, en què “la gent ho firma tot”, en referència a casos com el de les preferents.

Cargando
No hay anuncios

La primera defensa dels inversors que va fer va arribar abans de la conferència en un breu contacte amb els periodistes. Rodríguez va voler tranquil·litzar els que tenien fons d’inversió que estaven en mans de la gestora de Banco Madrid. “Vetllem pel seu interès”, va dir. La supervisora va separar la situació del banc i de la gestora: el banc s’encamina a la liquidació després de presentar concurs de creditors, mentre que la gestora, intervinguda per la CNMV, continua funcionant, tot i que “amb més lentitud”.

En aquest sentit, Rodríguez va explicar que ja han rebut mostres d’interès d’altres entitats per quedar-se la gestora de Banco Madrid, tot i que va reconèixer que algun dels interessats s’havia retirat per les exigències de confidencialitat.

Cargando
No hay anuncios

La “reputació” de Banco Madrid

La presidenta de la CNMV va explicar que és important que la gestora no s’encomani de la mala reputació del banc i en aquest sentit va reconèixer que ja havia fet alguna trucada a homòlegs seus d’Irlanda, Luxemburg o Bèlgica, per explicar-los que la gestora no és el banc ni té el mateix problema. “No s’hauria de deteriorar [la gestora] a conseqüència del que ha passat al banc”, va insistir.

Cargando
No hay anuncios

La situació de Banco Madrid és ben diferent. Rodríguez va ser clara: “Una pèrdua de reputació total”. No obstant, no va voler concretar si Banco Madrid estava fet per blanquejar capital i va remetre a la fiscalia. Però va deixar clar que la majoria dels clients “eren normals” i “no blanquejaven diners”.

I fetes les declaracions als periodistes sobre la crisi de BPA i la seva filial espanyola, Rodríguez, acompanyada pel president de La Caixa, Isidre Fainé, va entrar a l’auditori, on l’esperaven, entre d’altres, el president de Gas Natural, Salvador Gabarró; el d’Abertis, Salvador Alemany, i el president de la Societat Econòmica Barcelonesa d’Amics del País, Miquel Roca Junyent. També hi havia el president de la Borsa de Barcelona, Joan Hortalà, i diversos representants d’empreses catalanes.

Cargando
No hay anuncios

L’exemple de l’Íbex-35

Davant d’aquest auditori, Elvira Rodríguez va defensar el codi de bon govern aprovat fa poc: una sèrie de recomanacions adreçades a les empreses. Això sí, segons va recordar, la majoria d’aquestes indicacions ja s’inclouen a la llei de societats de capital. Rodríguez va llançar un missatge a l’Íbex-35: el bon govern ha de començar a les cotitzades, per arribar després a la resta d’empreses.

Cargando
No hay anuncios

De cara al futur, Elvira Rodríguez creu que se li girarà feina. En plena sortida de la crisi els mercats de capital s’animen: “Hi ha molt moviment”. Segons Rodríguez, també hi ajudarà el brusc tancament de l’aixeta del crèdit, que va fer que les empreses recorreguessin més al mercat. Després de recordar que les últimes col·locacions com la d’Aena o Endesa han sigut un èxit, va afirmar que estaran especialment a sobre de totes les operacions per defensar els inversors minoristes. Això sí, sense deixar de recordar que la supervisió “preventiva” no existeix.