Accelerar la vacunació per salvar la temporada turística

La ràpida propagació de la variant delta entre la població jove a Catalunya, a un ritme molt superior al de la mitjana espanyola, ha fet que les xifres catalanes estiguin ara entre les pitjors d'Europa. És difícil escatir quins són els motius d'aquest augment exponencial més enllà d'assenyalar que el virus s'està acarnissant ara amb la població no vacunada, que coincideix també que és la que té més comportaments de risc. Ara mateix la incidència acumulada a 14 dies en la franja d'edat que va dels 20 als 29 anys a Catalunya supera els 2.000, i la de la franja dels 12 als 19 s'enfila fins als 1.473, unes xifres completament terrorífiques. Per sort, aquest augment no s'està convertint encara en un augment de la mortalitat, però els CAP estan desbordats (ja no es fan proves als contactes asimptomàtics) i els hospitals comencen a rebre els primers efectes de l'augment de contagis.

Cargando
No hay anuncios

Davant d'aquesta situació, el Govern va tornar a tancar l'oci nocturn, i executius del nostre voltant, com el valencià, acaben de demanar el toc de queda per a una quarantena de municipis. No és descartable, doncs, que a curt termini es torni a limitar la mobilitat en alguns llocs concrets. A la ciutat de Barcelona, per exemple, els contagis s'han multiplicat per quatre en els últims dies. I l'Ajuntament ha demanat ajuda als Mossos per evitar aglomeracions a la platja o en llocs com la Barceloneta.

Davant d'aquestes notícies, el govern francès va recomanar ahir als seus ciutadans que no viatgin aquestes vacances a Portugal i a Espanya, i especialment a Catalunya, per l'elevada incidència de la malaltia. Com és lògic, el sector turístic està molt preocupat, ja que comencen a tenir cancel·lacions en una temporada que havia de ser la de l'inici de la recuperació. L'objectiu d'assolir almenys una xifra pròxima a la meitat dels turistes que van venir el 2019 sembla, a hores d'ara, força lluny. La cinquena onada, provocada per una variant més contagiosa que les anteriors, amenaça ara amb tirar per terra les previsions més optimistes per a aquest estiu.

Cargando
No hay anuncios

Aquestes xifres contrasten amb un altre fet innegable, i és que precisament Espanya, inclosa Catalunya, està entre els països europeus amb un índex de vacunació més elevat. El sistema de salut ha demostrat la seva fortalesa i capacitat d'actuar en situacions de crisi, però, malgrat tot, sembla que la vacunació haurà fet tard per a les franges més joves, que són ara les més problemàtiques. L'única solució, doncs, és, d'una banda, aplicar mesures restrictives de caràcter quirúrgic per evitar aglomeracions de joves, i, de l'altra, accelerar la vacunació entre aquest sector de la població. Només una acció decidida ara pot fer que almenys es pugui salvar l'agost.

Estan en joc molts llocs de treball i el benestar de moltes famílies per no prendre's seriosament aquesta situació. Ara que ja tenim la gent gran protegida i s'ha reduït la mortalitat de manera exponencial, és hora de pensar en els que depenen del turisme per sobreviure. I això vol dir ser responsable en el cas dels joves, i no confiar-se, en el cas dels que ja estan vacunats.