Contingut patrocinat

Innovació agroalimentària: Ametller Origen desenvolupa una tecnologia revolucionària per millorar els seus productes amb la IA

Una de les empreses catalanes referents en agroalimentació, que té per a objectiu promoure uns hàbits de vida més saludables i sostenibles, treballa amb una tecnologia pionera que ajudarà les persones a ser més eficients, permetrà optimitzar recursos i processos i contribuirà el malbaratament alimentari i l'estalvi

El futur del sector agroalimentari a Catalunya està més a prop que mai gràcies a iniciatives innovadores com la d'Ametller Origen, que combina sensors, IA i agricultura regenerativa per produir de forma més sostenible i estalviar energia i matèries primeres. De fet, la innovació i les noves tecnologies han d'ajudar les persones a prendre millors decisions, però en cap cas substituir-les, i és que el personal agrícola i tècnic continuarà sent clau durant tot el procediment.

T'imagines poder saber l'acidesa o la dolçor d'un tomàquet sense haver-lo provat? El projecte de recerca i desenvolupament AOSENSOR utilitza tecnologia d'infrarojos propers (NIR) per "llegir" l'estat intern dels ingredients —la seva maduresa, la textura o la frescor— sense haver de malmetre’ls. Desenvolupat per Ametller Origen conjuntament amb la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i l'Institut d'Investigació i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), el sistema recull dades directament de l'aliment i genera models d'IA que determinen les condicions fisicoquímiques dels aliments, així com la configuració òptima per les diferents preparacions.

Cargando
No hay anuncios

Recomanacions en les receptes

Aquests models desenvolupats a partir d’intel·ligència artificial són capaços d'aportar la informació necessària per recomanar ajustos en receptes, ara per ara dels gaspatxos de la companyia penedesenca, i millorar tant el sabor com el valor nutricional d'aquestes. Així, conèixer els ingredients ajuda a reduir el malbaratament i aprofitar millor cada hortalissa perquè no s'han de tastar per saber si són bons. Aquest procés s'està iniciant en centres d'investigació i obradors, fins a arribar a centres de distribució.

Cargando
No hay anuncios

El mètode innovador d'Ametller Origen, que té l'objectiu de fer productes de més qualitat amb menys impacte, està dins de la iniciativa Agrosmed (Agroindústria Sostenible i Circular al corredor del Mediterrani). Aquest és un programa emmarcat dins la convocatòria dels PERTEs Agroalimentaris, on fins a 14 companyies i empreses referents a la indústria alimentària han col·laborat per captar fons del Ministeri d'Indústria i fer projectes per produir menjar d'una manera més eficient per a tots.

Cargando
No hay anuncios

Fer més curta la cadena de producció

La consciència de la companyia sobre el medi ambient ha motivat aquest projecte, que permet maximitzar l’eficiència dels processos per tal de reduir l’impacte de cada elaboració. Per aquest motiu, es preveu que es puguin evitar processos de la cadena de producció i, al mateix temps, que hi hagi una gran reducció del consum energètic. Aquesta tecnologia pionera permetrà prendre decisions en temps real, tant al camp, com a la fàbrica i abordar el repte que suposa, sovint, la complexitat de les formulacions tenint en compte la variabilitat de la matèria primera. I és que l’aplicació de la IA, permetrà a la companyia no només oferir un producte de màxima qualitat, sinó ser més eficients en tots els processos.

Cargando
No hay anuncios
Cabrera de Mar, el Silicon Valley dels tomàquets

Paral·lelament a la iniciativa de AOSensor, la companyia té en marxa altres projectes d’innovació. Entre ells destaca la finca d’I+D de més de 8000 m2, entre un hivernacle i camps exteriors, ubicada a Cabrera de Mar, i dedicada a la recerca de les millors varietats hortícoles de tomàquets.

Actualment, a l’hivernacle, Ametller Origen duu a terme un assaig de tomàquets amb 1.600 plantes de 42 varietats diferents, amb l’objectiu de trobar l’equilibri perfecte entre el sabor de les varietats tradicionals i la resistència a malalties clau com el virus del rugós.

Cargando
No hay anuncios