Contingut patrocinat

#Jotriovicatalà: les denominacions d’origen es preparen per a la Barcelona Wine Week

Més de 300 empreses catalanes seran presents en aquesta fira de referència

Redacció
01/02/2025

BarcelonaEl dilluns, 3 de febrer, obre les portes la Barcelona Wine Week, una de les cites de referència per conèixer les novetats del sector del vi, amb més de 1.200 expositors i la previsió de més de 24.000 visitants. El conjunt del vi català es prepara per a la cita en un moment que molts consideren estratègic: els canvis en el consum, l’enoturisme, la recuperació de varietats de raïm autòctones o l’afectació pel canvi climàtic són reptes que s’afrontaran obertament durant la fira.

No és fútil que la fira tingui lloc a Barcelona, capital d’una regió vitivinícola admirada internacionalment. A Catalunya hi ha més de 750 cellers i 8.500 viticultors i viticultores que, a més d’elaborar un ampli ventall de vins que destaquen per la qualitat (340 milions d’ampolles de vi), són garantia d’arrelament de la població en moltes comarques i de conservació de l’entorn i el patrimoni paisatgístic.

Cargando
No hay anuncios

La proximitat és un valor en alça per al consumidor i a Catalunya tothom té una denominació d’origen molt a prop. De fet, més del 53% dels municipis catalans tenen vinya.

El director general de l’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI), Joan Gené, apel·la a l’excel·lència dels nostres vins i a l’emoció que desperten pels paisatges que hi ha embotellats. “Som una regió productora admirada internacionalment, que acompanya la millor gastronomia del món”, destaca fent referència a la commemoració Catalunya, Regió Mundial de la Gastronomia 2025.

Cargando
No hay anuncios

Aquestes són les onze denominacions d’origen que dibuixen el mapa del vi a Catalunya, a banda de la DO Cava, per ordre cronològic de fundació:

Denominacions d'Origen
  • DOQ Priorat: la suma de sòl, clima, orografia i molta feina

    ➢2.237 hectàrees - 115 cellers. La DOQ Priorat és la DO catalana més antiga i una de les dues Denominacions d’Origen qualificades d’Espanya. El cultiu de la vinya es troba distribuït en altituds que van des dels 100 metres sobre el nivell del mar fins als 750 metres. El paisatge que generen aquestes vinyes és un dels trets característics del Priorat i els seus vins destaquen per ser profunds i “minerals” de garnatxa i carinyena.

  • DO Tarragona: el vincle amb l’Imperi Romà i el seu llegat cultural

    ➢ 2.600 ha - 27 cellers. El territori de la DO Tarragona se situa entre el riu Ebre i la mar Mediterrània. El clima típicament mediterrani i la marinada tenen una gran influència sobre els seus vins. Els blancs s’elaboren principalment amb varietats autòctones, destacant entre elles el macabeu, l’aposta decidida per fer de la Denominació d’Origen Tarragona una DO singular.

  • DO Alella: cooperativisme i més de dos mil anys de tradició vinícola

    ➢ 200 ha - 7 cellers. És una DO urbana, la més petita, tot i estendre’s per 31 municipis de 3 comarques. En aquest territori s’ha fet vi des de fa més de dos mil anys i la creació de la seva cooperativa va ser clau per donar prestigi i empenta al nom d’Alella associat al vi. El terrer de la DO Alella ve definit pel seu sòl característic de Sauló i la varietat de raïm més característica de la zona és la Pansa blanca.

  • DO Penedès: 2.700 anys d’història vinícola

    ➢ 2.500 ha - 150 cellers. La Denominació d’Origen del Penedès és considerada el bressol de la vitivinicultura. Les troballes al jaciment de La Font de la Canya són el vestigi més antic que demostra el conreu i la manipulació de la vinya a Catalunya. El sòl i el clima diferencien aquesta DO en 10 zones marcades per un caràcter únic, que van des del mar fins a més de 800 metres d’altitud. La varietat de raïm més important és el xarel·lo per a vins blancs. El Penedès és la regió de més producció de vi de Catalunya i el 2025 s’ha compromès a ser la primera denominació 100% ecològica del món.

  • DO Empordà: mar i muntanya

    ➢ 1.850 ha - 46 cellers. L’Empordà i els seus vins són una mostra dels seus contrastos, de mar i de muntanya que fan de l’Empordà un lloc únic, terra de Carinyena i Garnatxa. Aquestes dues varietats són, avui en dia, les més plantades i la seva implantació no ha deixat de créixer en els últims anys. Els cellers empordanesos són majoritàriament petits i amb una llarga tradició en l’elaboració de vins.

  • DO Terra Alta: la zona vinícola més meridional

    ➢ 5.453 ha - 60 cellers. La Denominació d’Origen de la Terra Alta és una de les històriques de Catalunya. Està situada entre el riu Ebre i les terres del Matarranya i té un alt valor paisatgístic. La importància de la Garnatxa i una cultura específica d’entendre la seva elaboració fan d’aquests vins els que millor expressen el que significa la DO Terra Alta. El 30% de la garnatxa blanca mundial es troba en aquesta zona.

  • DO Costers del Segre: el vi de les terres lleidatanes

    ➢ 4.182 ha - 35 cellers. Al voltant de la Denominació d’Origen Costers del Segre hi ha un territori divers repartit en 7 paisatges que donen fruit a vins units en la seva intensitat, amplitud i equilibri. Vins amb bona acidesa, frescor, força i caràcter. La seva producció s’estén al llarg de la conca del riu Segre i del Pirineu de Lleida.

  • DO Conca de Barberà: innovació i estima per la terra

    ➢ 2.721 ha - 28 cellers. La història de la viticultura a la Conca ha anat molt lligada a la història de la comarca. El trepat, la varietat autòctona de raïm negre és el referent diferenciador dels excel·lents vins que té la Conca de Barberà. El trepat proporciona vins delicats, afruitats, frescos amb notes especiades i lleugera graduació alcohòlica. L’empremta del seu passat cooperatiu vitivinícola és ben visible amb els cellers modernistes que Àngel Guimerà va batejar com “catedrals del vi”.

  • DO Pla de Bages: el vi de tradició familiar

    ➢ 500 ha - 17 cellers. Des de 1995, aquesta denominació és hereva de la que va ser la zona amb més vinya de Catalunya, 27.700 ha, per això es parlava de “la febre d’or de la vinya al Bages”. El seu patrimoni vitivinícola format per barraques, murs i tines de pedra seca, premses medievals o el Monestir de Sant Benet en són un testimoni ben viu. Agrupa els cellers i vins elaborats a les comarques del Bages i part del Moianès, tots ells de tradició familiar i amb vinya pròpia. La varietat autòctona més representativa de la zona és la picapoll, que aporta una gran personalitat al vi.

  • DO Catalunya: tradició i qualitat

    ➢ 36.982 ha - 183 cellers. La Denominació d’Origen Catalunya té una gran herència al darrere de la seva trajectòria viticultora. El vi amb DO Catalunya, d’avantguarda de qualitat, amb un marcat caràcter mediterrani, representa més del 50% del vi català amb DO i suma més de 35.000 ha de conreu i una producció de més de 50 milions d’ampolles.

  • DO Montsant: joventut i empenta

    ➢ 1.794 ha - 55 cellers. Aquesta denominació d’origen és la més jove de Catalunya, però això no li resta l’empenta que els productors posen en la seva feina i en l’elaboració del vi. Els vins negres són els més comuns a la DO Montsant. El 90% de la producció de raïm correspon a varietats negres amb una destacada presència de garnatxa i carinyena.

Cargando
No hay anuncios

La campanya #Jotriovicatalà, impulsada pel govern de la Generalitat a través del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, i per l’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI), fomenta el coneixement i la divulgació del vi català reforçant la marca i fent de palanca a l’interès i sentiment d’orgull pel nostre vi.