Contingut patrocinat

Gemma Llanes: “L’agricultura ecològica és més d’observació, anem acompanyats de la natura”

Cofundadora de Pomona Fruits

Redacció
18/01/2025

La Gemma Llanes i el Xavier Viladot encapçalen Pomona Fruits a Ivars d’Urgell (Pla d’Urgell), una empresa familiar dedicada al cultiu i distribució de pomes i peres ecològiques. La seva aposta per la sostenibilitat els va portar a ser un dels guanyadors dels Premis BBVA als Millors Productors Sostenibles, en la seva primera edició, al 2020. Un reconeixement que l’entitat atorga als productors compromesos amb models de negoci sostenibles, tant en el vessant ambiental, com el social i l'econòmic.

Per què opteu per l’agricultura ecològica?

— En Xavier és pagès de tota la vida. Ell tenia el bagatge de tres generacions dedicades a l’agricultura convencional, però fa deu anys vàrem decidir fer el canvi a ecològica i posar en marxa Pomona Fruits. Gràcies als nostres tres fills, vam començar a consumir productes ecològics a casa per millorar la nostra alimentació.

Cargando
No hay anuncios

Què us va implicar aquest canvi?

— L’agricultura ecològica regenerativa ens va fer redescobrir el sòl. Si no està bé, no és fèrtil i tota la resta no funciona: hi ha més plagues i la producció és més baixa. Per això, els primers anys van ser força complicats. A escala de producció, és desaprendre per tornar a aprendre. L’agricultura ecològica és més d’observació, anem acompanyats de la natura. Necessites tenir insectes i molta vida a les finques per controlar-ne no només la producció, sinó també les plagues.

Cargando
No hay anuncios

— En el fons és deixar de posar el focus en el producte final i posar-lo en tenir cura de tot el procés.

Teniu un ferm compromís amb la sostenibilitat. Com influeix en el resultat dels vostres productes?

— En aquest sentit, entre altres accions, plantem plantes aromàtiques a les nostres finques per impulsar i potenciar la biodiversitat, i elaborem els nostres propis insums. Al principi fèiem poca producció, perquè vam fer la conversió de les finques en ecològiques a poc a poc, però hem aconseguit trobar l’equilibri. El producte final és més saludable, perquè no té residus químics, i com que treballem al detall, també som més curosos a l’hora de collir i ens esperem al moment òptim, quan els sucres estan més elevats. A més, alguns estudis, com ara els de la doctora Dolores Raigón, asseguren que els productes de l’agricultura ecològica, a banda de ser més saludables, també contenen més nutrients, antioxidants, vitamines, etc.

Cargando
No hay anuncios

Els consumidors es fixen en aquests aspectes?

— Hi ha un sector de la població que pensa a cuidar-se i no compra només productes ecològics, sinó que els busquen de proximitat i de famílies pageses locals, cosa que serveix també per cuidar el territori.

Cargando
No hay anuncios

Quin paper ha jugat el BBVA en el vostre projecte?

— Ens va ajudar molt com a altaveu del nostre projecte i d’aquest tipus d’agricultura. Rebre un dels premis BBVA als Millors Productors Sostenibles el 2020 ens va servir per donar-nos a conèixer i conscienciar la gent del nostre entorn.

Cargando
No hay anuncios

I a partir d’ara, quins reptes us plantegeu?

— El nostre objectiu, des del principi, va ser una millora substancial dels nostres sòls. I ho estem aconseguint. En gaudim perquè veiem els resultats i la gent que consumeix la nostra fruita ens felicita. És l’herència que deixarem als nostres fills i n’estem molt orgullosos.