Lloreat Good: quan viatjar és sinònim de menjar saludable
Lloret de Mar aposta per oferir en hotels i restaurants una gastronomia mediterrània saludable, també per als més petits, i apta per a al·lèrgies i intoleràncies com al gluten
Lloret de MarEl menú infantil dels restaurants ha de ser sempre macarrons o carn arrebossada amb patates? És possible trobar bufets lliures on els ultraprocessats i fregits siguin una excepció? Lloret de Mar, amb una ferma aposta per consolidar el seu lideratge com a destinació saludable i sostenible, està demostrant que es pot viatjar d'una altra manera.
Perquè fer una escapada de cap de setmana o viatjar, sigui per feina, plaer o en família, no té per què ser sinònim de menjar malament. És el propòsit del programa Lloreat Good, que treballa per oferir una gastronomia saludable i apta per a al·lèrgies i intoleràncies als establiments d'aquesta localitat de la Costa Brava.
A través de tres segells, més de trenta establiments certifiquen que ofereixen una cuina mediterrània, també apta per als més petits i preparada, en molts dels casos, per a intolerants al gluten. I es converteix així en el destí hoteler de Catalunya, després de Barcelona, amb més acreditacions gluten free, segons recalquen de l'Associació de Celíacs de Catalunya.
Little Foodies: sa, sostenible i bo
En el cas dels infants, Lloret de Mar ha impulsat amb l'aval de la Fundació Alícia el programa Little Foodies, un "segell totalment nou" per donar un valor afegit al turisme familiar, en paraules d'Amanda Barba, nutricionista responsable de projectes de salut i bons hàbits alimentaris de l'entitat. "Little Foodies és la tranquil·litat que els infants menjaran sa i s'ho acabaran tot", detalla Barba.
Un total de 21 establiments (6 restaurants i 15 hotels) ja tenen el segell després de passar per una sèrie de tallers i adaptar la seva oferta a l'alimentació saludable dels més petits. Alguns dels canvis en hotels ha estat posar el bufet lliure més saludable a l'altura dels nens i oferir una vaixella pròpia, més divertida, per treballar l'autonomia.
En el cas dels restaurants, segons explica la portaveu de Fundació Alícia, s'ha buscat sobretot la identitat del restaurant pel que fa al menú infantil. "Si fas arrossos, no em posis macarrons, sinó una mitja ració d'arròs del senyoret, que és perfecte per a nens", diu Barba. En el cas dels menús que ofereixen menú infantil, també han adaptat els plats a mitges racions acompanyades no sempre de patates, sinó també de verdures com escalivada i llegums com mongetes seques. I, finalment, no s'obliden de les postres: els hotels i restaurants acreditats sempre oferiran una fruita o làctic d'alternativa a l'oferta ensucrada.
Dieta mediterrània
A partir de l'aturada que va suposar la pandèmia, els restaurants de Lloret de Mar han apostat per un canvi de model que s'enfoca a un públic diferent. L'objectiu és tenir una oferta més qualitativa que va acompanyada de les inversions dutes a terme els darrers anys als establiments hotelers, cap a un públic més familiar, de congressos i esportiu. Es busca així atreure visitants amb més poder adquisitiu.
Un dels segells que certifiquen aquest canvi és Amed, que impulsa l'Agència de Salut Pública de Catalunya i que garanteix un menú basat en la dieta mediterrània i en productes saludables. Un total de 17 establiments ja s'hi han adherit, de manera que potencien l'oferta de verdura, fruita i també oli d'oliva en lloc de mantega. Des de Lloret Turisme, destaquen que fer canvis d'aquest calibre en restaurants comporta molta feina, també en la contractació de proveïdors i organització de personal i de carta, però emfatitzen que han trobat "molt bona disposició" per part del sector.
Però potser el canvi de mentalitat i organitzatiu més dràstic és el de tenir el segell lliure de gluten, ja que obliga el personal a tractar els aliments en un espai separat per evitar la contaminació creuada. El restaurant Sant Elm s'acaba de convertir en el primer 100% gluten free de Lloret de Mar, de la mà de la iogurteria Easy. En total, hi ha 15 establiments acreditats amb el segell de l'Associació de Celíacs de Catalunya. La portaveu de l'entitat, Irene Puig, valora sobretot l'aposta dels hotels per garantir la salut dels seus clients.
El canvi de tendència en la restauració i l'oferta hotelera a Lloret de Mar pel que fa a la gastronomia saludable són un pas més en el camí d'aquest municipi líder en turisme per posicionar-se com a destinació de referència internacional en salut, sostenibilitat i benestar.