Barça

Els egos de Laporta i Reverter no són compatibles

El CEO del Barça plega per desavinences amb el president

BarcelonaEl Barça s'ha quedat sense el seu CEO, Ferran Reverter. L'executiu ha decidit renunciar el càrrec per desavinences amb Joan Laporta, tip de veure com la seva autoritat quedava eclipsada per la del president blaugrana. Encara que el club addueix la renúncia a "raons personals i familiars", l'ARA ha pogut parlar amb diferents membres del club, directius, empleats i extreballadors, que asseguren que la decisió té l'arrel en les friccions "constants" entre les dues figures. La renúncia serà efectiva quan s'incorpori un nou CEO que el substitueixi. Així doncs, Reverter, que ocupava el càrrec des de l'1 de juliol passat, seguirà de moment exercint com a director general i no tindrà una sortida bel·ligerant del Barça.

"És una molt mala notícia, perquè era una peça clau en la reconstrucció del Barça", explica un membre de pes a l'organigrama del club. Reverter va incorporar-se a l'estiu, però en realitat havia pactat amb Laporta la seva incorporació molt abans, durant la campanya electoral. Antic conseller delegat de MediaMarktSaturn, el grup de distribució electrònica, va deixar la feina a Alemanya per ocupar el càrrec que deixava Òscar Grau, antic CEO, que va ser acomiadat per la directiva uns mesos després de les eleccions. Va arribar al Camp Nou de la mà del directiu Josep Maria Albert, amb qui havia treballat a la multinacional amb seu central a Ingolstadt.

Cargando
No hay anuncios

"Va venir cobrant menys. Però ell no es movia pels diners, ja que té la vida solucionada, sinó perquè la possibilitat de ser CEO del Barça era un càrrec que l'il·lusionava", assegura un exempleat blaugrana que va coincidir al club amb Reverter. Les discrepàncies van ser constants. "Reverter ve de dirigir un transatlàntic com MediaMarkt. Amb mentalitat alemanya. I s'ha trobat amb un president que té un punt de vista antagònic, tant en la gestió del dia a dia com en la contractació de personal", asseguren des dels despatxos del Camp Nou.

Les friccions entre Reverter i Laporta

"Òscar Grau treballava dotze hores al dia i el president [Josep Maria Bartomeu] no hi era. Reverter també en treballa dotze, però té tota l'estona Laporta al costat. No mana ell, sinó que sempre s'acabava imposant el criteri del president. I ha arribat un moment que no s'ha volgut empassar més gripaus. És una qüestió d'ego", diu una persona que els coneix bé a tots dos. Després de moltes discussions, l'acord de patrocini amb Spotify hauria estat la gota que ha fet vessar el got. Segons diverses fonts, Reverter creia que es podia aconseguir més diners pel patrocini, i no els 75 milions anuals que acabarà pagant aquesta plataforma musical.

Cargando
No hay anuncios

Reverter havia sigut una peça clau en els primers mesos del mandat de Laporta, sobretot en la reestructuració de l'organigrama del club i en marcar les línies mestres de la gestió econòmica de l'entitat. Una gestió basada en l'austeritat per sanejar com més ràpid millor la tresoreria del Barça. Encarregat de presentar la due diligence que posava al descobert les irregularitats de la junta de Bartomeu –aquella va ser la seva primera i única aparició pública–, era dels que defensaven la no continuïtat de Messi adduint raons econòmiques. També es va oposar a acceptar l'acord amb CVC –que hauria permès inscriure l'argentí– perquè les condicions no s'adeien al que creia que necessitava el Barça. En aquella decisió va actuar aconsellat per Florentino Pérez i la seva mà dreta, José Ángel Sánchez, als quals havia conegut en les converses per la Superlliga, un projecte que li despertava dubtes.

Reverter deixa bona impressió al Barça

Els treballadors del club amb els quals ha parlat l'ARA posen bona nota a la gestió de Reverter, tot i que alguns li retreuen un "excés d'austeritat" en les despeses. Les persones en nòmina han estat, clarament, un altre dels focus de fricció entre el CEO i el president. Mentre Reverter apostava per gestionar el Barça com una gran multinacional, recorrent a processos de selecció estrictes abans de contractar algú, veia com des de la llotja s'obria la porta a persones que havien tingut llaços previs amb Laporta o amb membres de la junta. És el cas de Maite Laporta, germana del president, o de Manana Giorgadze, secretària del seu bufet d'advocats, i de la seva filla, Paloma Mikadze. Holger Bittner, responsable de projectes, arriba de la mà de Rafa Yuste. I Bryan Bachner (a l'oficina de Hong Kong) i Pere Lluís Mellado (serveis jurídics) tenien vincles amb Joan Oliver, CEO del Barça en els últims anys de la primera etapa de Laporta al club. Des de la directiva es defensa la "professionalitat" d'aquestes incorporacions, però les fonts consultades opinen que Reverter hauria apostat per altres perfils més experimentats.

Cargando
No hay anuncios

Finalment, Reverter va decidir fer un pas al costat just abans que el Barça anunciés l'acord amb Spotify. Dilluns va comunicar la decisió al president, i Laporta l'anunciava dimarts al matí als membres de la junta. Uns minuts després, es publicava el comunicat oficial. No s'esperen més renúncies a curt termini ni a la junta ni entre els perfils professionals que van arribar per exprés desig seu.