Gastronomia

Garoines, de menja de pobres a un dels fruits del mar més preuats

La Garoinada de Palafrugell atrau milers de comensals i suposa un estímul econòmic per al municipi en temporada baixa

En ple hivern, des de les minves de gener fins al mes de març el pescador Juanito arribava cada dilluns a la platja de Llafranc carregat de garoines que acabava de pescar i la gent del poble, que s'hi acostava amb una barra de pa i un porró de vi, n'hi compraven i se les menjaven allà mateix. D'això ja fa més de sis dècades i en Carles Bisbe, que llavors era un nen, recorda que la gent de fora que topava amb aquella escena "canviava de vorera perquè els feia angúnia veure com ens menjàvem les garoines". No es podia ni imaginar llavors en Carles Bisbe que dècades després, aquest fruit de mar considerat en aquella època una menja de pobres es convertiria en un preuadíssim producte que atrauria comensals de tot arreu per degustar-lo durant la Garoinada, la campanya gastronòmica que se celebra al municipi de Palafrugell (que inclou, a més de Palafrugell, els pobles de Llafranc, Calella, Tamariu i Llofriu). Carles Bisbe, que és el propietari del restaurant Llafranc -conegut com Cal Gitano-, recorda que quan l'any 1992 el llavors regidor de Turisme, Joaquim Turró, va proposar als restauradors del municipi organitzar una mostra gastronòmica dedicada a la garoina per atraure visitants en temporada baixa ell va vaticinar que la proposta no tindria èxit. "Em vaig equivocar del tot. Durant la Garoinada al nostre restaurant treballem el que no està escrit", admet.

Cargando
No hay anuncios

En la campanya d'aquest any, que se celebra des del 17 de gener fins al 31 de març, hi participen deu restaurants i quatre hotels, amb menús a base de garoines, allotjament i entrades a equipaments culturals de la zona com la Fundació Vila Casas Can Mario i la Fundació Josep Pla, dedicada al gran escriptor palafrugellenc que, com Salvador Dalí, adorava les garoines i les va descriure com "aquests animals en forma de bola, negres amb un punt rogenc, eriçats de puntes, arrapats als rocs ara eixuts i tocats pel sol" i que són apreciats sobretot per "les persones a qui agraden les coses que tenen gust de mar".

Gust intens i alt valor nutritiu

De les garoines, se'n menja les gònades (òrgans sexuals), de gust intens i alt valor nutritiu. Tradicionalment s'han menjat crues, extraient-ne amb una cullereta el contingut, però els restaurants de la garoinada també les ofereixen cuinades de diverses maneres o com a ingredients de plats mariners com l'arròs negre. També s'ofereix l'oportunitat de tastar el catxoflino, un plat típic de l'Empordanet i molt especialment de la zona de Palafrugell que es fa a base de mandonguilles i escamarlans, entre molts altres ingredients. En la garoinada de l'any passat, els restaurants que hi van participar van servir milers d'àpats. La mostra s'ha convertit en un potent estímul econòmic per al municipi durant l'hivern.

Cargando
No hay anuncios

Un recurs escàs, sobretot des del temporal 'Gloria'

Coneguts amb diversos noms segons la zona (garotes, eriçons de mar, oriços, angrotes, urissos... entre més denominacions), aquests crustacis són avui un recurs escàs al litoral català, sobretot des del temporal Gloria: va matar el 90% de les cries de garoines i quasi la meitat de les adultes. Per això campanyes com la Garoinada generen crítiques.

Cargando
No hay anuncios

Davant d'això, l'organització de la mostra destaca que la campanya se celebra en el moment de l'any en què la pesca no n'afecta la reproducció i, per tant, no comporta una disminució de l'espècie. Carles Bisbe afegeix que la majoria dels restaurants de la zona només serveixen garoines durant la campanya, de manera que "amb els nou mesos restants donem prou temps perquè es reprodueixin". Bisbe assegura que durant la campanya pot arribar a servir al seu restaurant fins a 1.500 garoines setmanals i que se n'abasteix comprant-los a la llotja i també a mariscadors professionals. En cap cas, assegura, no es compra a pescadors furtius ni tampoc a persones que tenen permís de pesca recreativa d'aquest tipus de marisc, que en poden extreure 150 unitats al dia per persona, una quantitat que els mariscadors professionals amb llicència per pescar garoines consideren que cal limitar. "Agafant un sac al dia amb 150 garoines i venent-les als restaurants poden fer negoci, perquè hi ha poc control per evitar-ho", adverteix el pescador Carles Martínez. Amb el seu soci, té una de les 26 llicències per pescar garoines que concedeix la Generalitat a tot el litoral català, la gran majoria a la Costa Brava.

Pesca a pulmó

Com a professionals, en poden pescar 150 quilos al dia, unes 1.800 unitats. Amb una trentena anys d'experiència com a pescador, Martínez assegura que la pesca de la garoina és una feina dura. Si es fa immersió s'ha de fer a pulmó (amb bombolla està prohibit), fins a una profunditat màxima de 7 metres, i les garoines s'han d'anar agafant manualment. També es pot fer des de la barca amb la garotera, un pal acabat amb una peça metàl·lica amb la qual s’atrapen les garoines. Per poder localitzar-les es fa servir el mirall, que permet veure amb claredat el fons del mar des de la superfície. Si bé se'n pesquen al llarg del litoral català, és al gironí on es concentra l'extracció d'aquest preuat marisc, amb 25.631 kg durant la campanya 2023-24, molt per sobre dels 1.945 kg a les costes de Barcelona i els 1.717 a les de Tarragona, segons dades del departament de Pesca de la Generalitat.