En directe
Guerra entre Israel i Palestina
12/01/2024

Els rebels del Iemen contraataquen amb míssils i adverteixen als aliats que pagaran "un alt preu" pels bombardejos

Segueix en directe com avança la guerra després de l'atac de Hamàs a Israel

El vaixell atacat aquesta tarda al golf d'Arden pels houthis duia petroli rus

Un vaixell cisterna que carregava petroli rus ha sigut atacat pels houthis aquesta tarda a les aigües del golf d'Aden. L'atac es deu a informacions obsoletes sobre la propietat del vaixell de bandera panamenya, segons la qual el vinculava a una empresa del Regne Unit. Els houthis han declarat com a objectius legítims qualsevol interès nord-americà o britànic després de l'atac que han sofert sobre el territori del Iemen que controlen per part de la coalició anglo-nord-americana.

Més de 150 morts i quasi 250 ferits a Gaza en les darreres 24 hores

Més de 151 palestins han mort i 248 han resultat ferits a la franja de Gaza en les darreres 24 hores, ha informat aquest divendres el ministeri de salut del territori. El nombre total de palestins morts en atacs israelians des del 7 d'octubre és, a almenys, de 23.708, segons les últimes dades. Més de 60.005 persones han resultat ferides. Les dades, però, no es poden confirmar de forma independent. El ministeri de Salut de Gaza està controlat per Hamàs

Nou incident en aigües del golf d'Aden

L'organisme de la Royal Navy que s'ocupa de la informació sobre la seguretat del trànsit marítim (UKMTO) ha informat aquesta tarda que s'ha disparat un nou míssil contra un vaixell al sud del Iemen. El capità del vaixell ha informat que el míssil ha impactat a l'aigua a uns 400 m (1.312 peus) de distància del vaixell, en aigües del golf d'Aden. Amb posterioritat, l'han seguit tres embarcacions més. L'incident ha passat a les 15.00, hora del meridià de Greenwich, i ha tingut lloc després de l'atac, aquesta matinada, de l'atac anglo-nord-americà contra posicions houthis al Iemen en resposta als cops de la milícia xiïta al mar Roig des de mitjans de novembre.

Espanya no participarà en una eventual missió de la UE a la mar Roja

La ministra de Defensa espanyola, Margarita Robles, ha assegurat que Espanya no participarà en una possible missió de la Unió Europea a la mar Roja. Robles ho ha avançat després que la Unió Europea ahir, prèviament als atacs estatunidencs i britànics, proposés una missió específica per patrullar la mar. La ministra ha volgut deixar clar que Espanya no ha rebut pressions ni d'una ni altra part en aquest assumpte.

Sunak es pronuncia després dels atacs

El primer ministre del Regne Unit, Rishi Sunak, ha indicat avui des de Kíiv que el Regne Unit ha d'enviar "un fort missatge" als rebels houthis. Sunak ha dit que els atacs dels xiïtes al mar Roig no podien seguir amb "impunitat". D'aquesta manera, des d'Ucraïna, el dirigent tory ha declarat davant els mitjans que el Regne Unit i els seus aliats "no dubtarien" a l'hora de garantir la seguretat de la navegació comercial. Sunak es troba a Kíiv en una visita sorpresa per reunir-se amb el president ucraïnès, Volodímir Zelenski.

Erdogan considera "desproporcionats" els atacs dels Estats Units i del Regne Unit sobre posicions houthis

Recep Tayyip Erdogan, president de Turquia, un país aliat de l'OTAN, ha qualificat de "desproporcionats" els bombardejos duts a terme aquesta matinada sobre posicions dels houthis i ha acusat el Regne Unit i els Estats Units d'intentar convertir el Mar Roig en un "mar de sang". Downing Street ha refusat immediatament les crítiques i un portaveu del primer ministre, que es troba de vaitge a Kíiv, ha assegurat que l'atac és "proporcionat i limitat", i que s'havia produït com a resposta a una agressió prèvia. Londres creu que la intervenció pot tenir un "efecte positiu" a llarg termini per protegir l'activitat marítima al Mar Roig. Alguns especialistes occidentals, però, no ho veuen igual.

Quin efecte pot tenir l'atac sobre els houthis?

Mentre que Londres assegura que, de moment, no té previst més atacs contra posicions houthis, i l'Aràbia Saudita demana contenció als poders occidentals, alguns experts no són especialment optimistes sobre l'efecte dissuasiu que pot tenir l'acció empresa per l'exèrcit nord-americà i britànic. En aquest sentit, Adam Clements, un antic adjunt de l'exèrcit dels Estats Units al Iemen, ha assegurat a la BBC que "soc bastant pessimista" quant a evitar més atacs dels houthis. "Els houthis han estat lluitant una llarga guerra amb la coalició liderada per l'Aràbia Saudita i han acumulat anys d'experiència per amagar els seus subministraments i mitigar riscos", ha dit Clements, antic funcionari del Pentàgon. "A més d'això, els houthis també jugaran la carta de victimització" davant els seus seguidors, per aprofitar per a la seva causa els, de moment, cinc morts i sis ferits que ha causat l'operació militar dels poders occidentals.

El Regne Unit descarta més atacs "immediatament"

El govern britànic assegura ara que en un futur "immediat" no tenen previst realitzar més atacs contra els houthis del Iemen. Segons ha dit en declaracions a la BBC el secretari d'estat de Defensa del Regne Unit, James Heappey, "no hi ha cap acció militar planejada immediatament i això és un punt important". La Reial Força Aèria britànica ha estat, juntament amb l'aviació estatunidenca el cos que ha dut a terme els bombardejos contra les posicions del grup xiïta.

Hamàs defensa els xiïtes del Iemen

Hamàs també surt en defensa dels houthis i condemna "energèticament" l'atac dels Estats Units i el Regne Unit a diferents punts del Iemen. De fet, l'arrel d'aquesta nova escalada del conflicte arriba després que el grup xiïta iemenita ataqués de manera reiterada, per "defensar" la franja de Gaza, diferents vaixells que passaven pel mar Roig.

El Kremlin condemna novament els atacs

El Kremlin es reafirma en la condemna als atacs dels aliats. El portaveu de la Presidència russa, Dmitri Peskov, ha denunciat que els atacs no estan emparats per cap resolució del Consell de Seguretat de l'ONU. "Des del punt de vista del dret internacional són il·legítims", ha assegurat en roda de premsa.

Hezbol·lah aplaudeix els "esforços" dels houthis

El grup xiïta libanès Hezbol·lah ha condemnat avui els bombardejos dels EUA i el Regne Unit al Iemen, i ha aplaudit els "esforços" fets pels rebels, també xiïtes, houthis per ajudar la Franja de Gaza. "Hezbol·lah condemna enèrgicament la flagrant agressió nord-americana-britànica", ha dit el moviment xiïta en un comunicat.

L'Aràbia Saudita demana "evitar una escalada" després dels atacs

L'Aràbia Saudita, un dels principals aliats dels EUA a l'Orient Mitjà, ha demanat avui "moderació" després de l'augment de tensió al mar Roig. "El regne d'Aràbia Saudita segueix amb gran preocupació les operacions militars que tenen lloc a la regió del mar Roig i els atacs aeris contra diversos llocs de la República del Iemen", ha dit el Ministeri d'Exteriors saudita en un comunicat, en què va demanar "moderació i evitar una escalada". També han recordat que la llibertat de navegació és "una exigència internacional perquè perjudica els interessos del món sencer", en condemna a les accions houthis contra navilis mercants.

El preu del petroli puja un 2% després dels atacs

Les primeres conseqüències econòmiques de l'escalada del conflicte ja han arribat. El preu del petroli ha augmentat més d'un 2% després que l'aliança liderada pels Estats Units hagi llançat atacs contra els rebels xiïtes del Iemen. En concret, el Brent, l'índex de referència del petroli mundial, ha augmentat un 2,5%, avançant cap als 80 dòlars, per por que el conflicte s'expandeixi.

El premier Sunak va comunicar la intervenció al cap de l'oposició i al president del Parlament abans de dur-la a terme

La intervenció contra posicions houthis al Iemen va ser advertida des de Downing Street al cap de l'oposició i al president del Parlament poc abans que es produís, aquesta matinada. El premier Rishi Sunak no té l'obligació de demanar el permís de la Cambra dels Comuns per dur a terme aquesta mena d'operacions militars, però la comunicació a l'oposició és un símptoma de la complicitat que es vol establir, i que de fet hi ha, en matèria exterior entre els dos grans partits de Westminster. La decisió de Sunak, coordinada o suggerida directament des de Washington, no ha sigut unànimement aprovada. El partit liberaldemòcrata s'hi ha mostrat contrari. Sunak va reunir el seu gabinet d'emergència mentre el mandatari britànic es trobava en ruta cap a Kíiv, on avui s'entrevistarà amb el president ucraïnès, Volodímir Zelenski. La resposta nord-americana i britànica a l'atac houthi de principis de setmana, el més important fins ara al Mar Roig des de l'inici de la guerra de Gaza, ha sigut "necessari i proporcionat", ha dit Sunak.

Cinc combatents houthis moren pels bombardejos, segons els xiïtes

Segons han informat els rebels houthis, cinc dels seus combatents han mort després dels 73 bombardejos dels Estats Units i el Regne Unit contra les zones Iemen dominada pels xiïtes. A banda, sis més han quedat ferits. "No quedarà sense resposta ni càstig", ha amenaçat el portaveu militar houthi Yahya Sarea en una declaració televisada.

Els houthis responen amb una onada de míssils contra vaixells de guerra

Després dels atacs nord-americans i del Regne Unit contra els rebels del Iemen, els houthis han respost amb una onada de míssils creuer i balístics contra vaixells de guerra americans i britànics que són al mar Roig per donar suport a Israel.

Què ha passat fins ara?

Ja fa dies que els rebels xiïtes houthis van començar a atacar vaixells occidentals que passaven pel mar Roig. Avui a la matinada alguns països liderats pels Estats Units i el Regne Unit han respost als atacs bombardejant diverses zones del Iemen controlades pels houthis. Biden ha assegurat que aquests atacs "són un missatge clar que els Estats Units i els seus socis no toleraran atacs al seu personal ni permetran que actors hostils posen en perill la llibertat de navegació".

Els houthis, per la seva banda, han defensat la seva posició assegurant que estan protegint els seus aliats palestins i han avisat als aliats que pagaran "un alt preu" per aquests bombardejos. Els houthis són un grup xiïta a qui l'Iran dona suport.

Rússia titlla de "menyspreu al dret internacional" els atacs contra el Iemen

La portaveu del ministeri d'Afers Estrangers de Rússia, Maria Zakharova, ha qualificat avui al seu compte de Telegram els atacs aeris nord-americans contra el Iemen com una mostra més de "total menyspreu al dret internacional". "Els atacs aeris nord-americans contra el Iemen són un altre exemple de la tergiversació per part dels anglosaxons de les resolucions del Consell de Seguretat de l'ONU i del total menyspreu al dret internacional en nom de l'escalada de la situació a la regió pels seus propis fins destructius", ha assegurat la diplomàtica.

El motiu dels bombardejos

Els Estats Units, el Regne Unit, Austràlia, Bahrain, el Canadà, els Països Baixos, Dinamarca, Alemanya, Nova Zelanda i Corea del Sud han emès un comunicat conjunt on han subratllat que els bombardejos s'han fet per defensar el comerç internacional. Els aliats han recordat que pel mar Roig hi circula gairebé el 15% del comerç marítim global. En el comunicat han assegurat que el seu objectiu és "reduir les tensions i restaurar l'estabilitat al mar Roig".

Qui són els houthis?

Els houthis són rebels xiïtes que controlen una bona part del Iemen, tenen el suport de l'Iran i en les últimes setmanes han atacat vaixells al mar Roig, que és una ruta marítima clau per al comerç mundial. Ho fan, diuen, com un acte de solidaritat amb Palestina amb l’objectiu d’impedir l'arribada de subministraments a Israel. També són coneguts com el "clan poderós" o com els Joves Creients.