Internacional 30/04/2019

Troben a Noruega una balena espia amb un arnès de fabricació russa equipat per portar una GoPro

Moscou i Washington fan servir mamífers marins per a tasques militars

Ara
2 min
Troben a Noruega una balena espia amb un arnés de fabricació russa equipat per portar una GoPro

BarcelonaUns pescadors noruecs han trobat una balena beluga equipada amb un arnès per portar una càmera GoPro que, segons els experts, probablement ha estat entrenada per la marina russa. Segons el biòleg marí Audun Rikardsen, l'arnés porta un indicatiu de Sant Petersburg i no coincideix amb el tipus d'equips que fan servir els seus col·legues russos, de manera que sospita que se'n feia un ús militar.

L'animal s'havia acostat repetidament a vaixells noruecs a les costes d'Ingoya, una illa de l'Àrtic situada a uns 400 kilòmetres de Múrmansk, el port rus a la frontera amb Noruega i Finlàndia on hi ha una base naval.

El biòleg marí ha explicat a la BBC que l'arnés "estava molt ajustat al cap, i les aletes", tenia un encaix per posar-hi una GoPro que no s'ha trobat. "Una col·lega russa m'ha dit que ells no fan aquesta mena d'experiments però que sap que la marina ha atrapat belugues durant anys i les ha entrenat".

Entrevistat per la cadena russa Govorit Moskva, el coronel Viktor Baranets ha desmentit que la marina estigui al darrere del cas: "Si utilitzéssim aquest animal per espiar, es pensen que hi posaríem un número de telèfon mòbil amb un cartell on es llegís «Si es perd, truqueu a aquest número»?" El coronel, però, ha reconegut que tenen "dofins militars per a tasques de combat; no ens n'amaguem: a Sebastopol hi tenim un centre per a dofins militars que estan entrenats per fer feines com analitzar el sòl marí, protegir trams d'aigua, matar submarinistes estrangers o posar mines a les quilles de vaixells enemics". Rússia va prendre el control del centre d'entrenament de dofins el 2014, quan va envair la península de Crimea.

El professor Rikardsen apunta que "les balenes beluga, com els dofins o les orques, són força intel·ligents i sociables: es poden entrenar com un gos". La marina nord-americana també té una base de mamífers marins a San Diego, on fa servir dofins i foques per localitzar mines i altres objectes al fons marí, així com submarinistes que podrien danyar els vaixells. Els Estats Units van fer servir dofins a la guerra de l'Iraq del 2003 per localitzar mines.

stats