En directe
En directe
13/12/2015

'La Marató' de TV3 2015, pas a pas

Albert Castellví / Sílvia Barroso

Marcador final del programa de #LaMaratoTV3 del 2015: 7.015.367 euros

Una actualització més del marcador en la recta final de #LaMaratoTV3: 6.255.487 euros

Actualització de (gairebé mitjanit) del marcador de #LaMaratoTV3: 5.075.223 euros

Saps calcular el teu índex de massa corporal? Quim Masferrer t'ho explica a #LaMaratoTV3

Un dels moments d'humor d'aquesta 'Marató' dedicada a l'obesitat i la diabetis. L'actor i presentador Quim Masferrer ha ensenyar els espectadors a calcular el seu índex de massa corporal. La fórmula és senzilla: per fer-ho, has de dividir el teu pers pel resultat de multiplicar la teva alçada per ella mateixa. En el cas de Quim Masferrer 84 kg / 1,81 x 1,81 = 25,6. L'actor ha quedat "fotut" perquè ell creia que estava la mar de bé i, en canvi, té un lleuger sobrepès. Segons les taules establertes pels endocrinòlegs, si tenim un índex de massa corporal (IMC) d'entre 18,5 i 25 tenim un pes adequat. Entre 25 i 30 és sobrepès. Entre 30 i 40 és obesitat. I de 40 en amunt és obesitat mòrbida. "Tothom a passar per la bàscula i a cuidar-se!", ha conclòs Masferrer.

La cara més crua de la diabetis: amputacions, una operació darrere l'altra

Josep Ortoneda, de 61 anys, afectat de diabetis tipus 2, explica que va descobrir que estava malalt per una revisió mèdica a la feina. Amb els anys, li han hagut d'amputar les dues cames i ha passat 19 vegades pel quiròfan. "Ara tinc una llaga al genoll i estic patint per si m'han de fer una altra amputació", explica. "És la família i l'entorn els que et fan tirar endavant. Quan em van dir que m'havien d'amputar una cama per sobre del genoll em vaig ensorrar, però aleshores va venir la meva filla i em va dir que estava embarassada, i vaig fer un tomb", ha afegit.

Artur Mas, telefonista voluntari mig anònim

Artur Mas, entrevistat com a telefonista de #LaMaratoTV3: "No tothom a qui agafo la trucada em reconeix. Jo, si no em diuen res, agafo les dades i no els dic res. Si em pregunten si sóc jo o em saluden directament els ho confirmo, esclar". El president en funcions ha estat entrevistat, com és costum, durant el seu torn a la sala de Fira de Barcelona on participa com a voluntari agafant trucades de donatius dels ciutadans. Mas ha recordat que "la feina de voluntari no s'acaba mai" i ha dit que als que fan aquestes tasques de voluntariat "només se'ls pot dir gràcies, perquè és una feina molt important". I ha destacat que l'any que ve es compleixen els 25 anys de 'La Marató' de TV3 i que quan va pel món sempre parla d'aquesta iniciativa per explicar la manera de ser dels catalans.

La por de la ceguesa, explicada per una diabètica a #LaMaratoTV3

Berta Gómez, de 43 anys, diabètica: "M'hi veig només de mig ull, i sempre tinc la possible ceguesa total com una espasa de Dàmocles. I també estic pendent dels ronyons, cada sis mesos revisions per si cal començar la diàlisi". Amb aquesta cruesa explica aquesta dona afectada per la diabetis com viu després de 33 anys amb la malaltia. "No penso en el futur perquè no m'agrada el que hi veig", assegura.

Primera actualització nocturna del marcador de #LaMaratoTV3: 4.088.504 euros

Última actualització del marcador de #LaMaratoTV3 abans del TN Vespre: 3.008.360 euros

Jordi Basté recorda que va arribar a pesar 124 quilos en una conversa amb el bateria de Txarango, Quim Canals. "M'ha canviat el caràcter, em canso menys", diu el músic.

L'actor Francesc Colomer, convidat de luxe a #LaMaratoTV3 per parlar de la seva diabetis

El jove actor, que va saltar a la fama amb 'Pa negre' quan era un nen i li acabaven dir que era diabètic. Ho va saber avui fa just set anys. "Em va anar molt bé fer la pel·lícula per acceptar la malaltia", recorda. "El que em fa més por és què passarà d'aquí a molts anys, d'aquí a 50 anys, i les possibles complicacions", confessa. També admet que sempre s'amaga per punxar-se, li costa parlar de la seva malaltia. Necessita punxar-se 6 o 7 vegades al dia insulina, més els controls. "Jo sempre me n'he amagat, però reconec que no s'ha d'amagar. De fet ara veig que em costa més explicar-ho en la vida privada que aquí en un plató de televisió", conclou.

La Marta torna a #LaMaratoTV3 15 anys després per tornar a parlar de la diabetis

Marta Chárlez va ser fa 17 anys a 'La Marató' de TV3 sobre la diabetis, quan era una nena. Ara explica com li ha costat psicològicament acceptar la malaltia. "Moltes vegades no vols que la gent ho sàpiga". Es punxa cinc cops al dia. "Són moltes punxades, la insulina, els controls, és el que més m'agradaria que canviés. Fer una dieta sana no costa, això li convé a tothom". "No et deixis portar per la malaltia, accepta-la, posa-te-la com un 'amic' més a la motxilla, és pitjor no acceptar-la", aconsella a tothom que tingui un debut diabètic.

"Els adolescents diabètics s'ho passen fatal": el pediatre endocrinòleg Jacobo Pérez a #LaMaratoTV3

Jacobo Pérez, pediatre endocrinòleg de l'hospital Parc Taulí, de Sabadell, explica com afronten els nens el debut diabètic i la malaltia: "Als nens petits els costa, però s'hi acostumen. Per als adolescents és fatal, sobretot quan se n'assabenten". L'expert i pares amb fills afectats expliquen la duresa de l'experiència i com afrontar-la. "Si tens un fill diabètic adolescent és molt important la sinceritat. No els podem traspassar les nostres pors però sí que hem de ser clars", diu el Josep Maria. Ha explicat que es va sentir molt culpable quan la seva filla va tenir el debut diabètic, perquè s'acusava de no haver detectat abans els símptomes de la malaltia.

Nova actualització del marcador de #LaMaratoTV3: 2.264.241 euros

Els companys de l'escola de balls de saló de l'Óscar entren per sorpresa al plató per actualitzar el marcador i li donen la sorpresa de la tarda. El nen queda mig minut amb la boca oberta i els ulls humits. El públic el pot veure ballar amb ells. I finalment actualitzen el marcador, que ha fet un salt.

El testimoni d'un nen que és obès des dels 3 anys a #LaMaratoTV3: "Sempre tinc gana"

Óscar Sorroche explica que va prendre consciència de la seva obesitat des de ben petit. "Vaig anar al metge i em va dir que si no m'aprimava em podia morir, i jo no em volia morir", explica amb serenitat. Amb la mateixa naturalitat, diu que "sempre" té gana. "Fins i tot després de sopar tinc gana, sempre menjaria", somriu. Tot i així, fent molt d'esforç i amb l'ajut dels pares, manté el pes adequat actualment. I fa balls de saló de competició.

Moment per a l'entreteniment a #LaMaratoTV3 amb el mentalista David Baró. Tria tres espectadors a l'atzar, llançant unes pilotes que els afortunats han de recollir, per ajudar-lo. El seu repte és localitzar el sobre amb la fotografia d'un mentalista mític, el professor Fassman, nascut a Sort, d'entre diversos sobres barrejats. I se'n surt. Però l'actuació no s'acaba aquí. Hi ha sorpreses.

El pacient expert a #LaMaratoTV3: "Controla la teva diabetis, i la diabetis no et controlarà a tu"

Joaquim Pugès, de 63 anys, és el que s'anomena un pacient expert, que participa com a 'professor' en cursos per a d'altres pacients que volen aprendre a conviure amb la diabetis. Li van diagnosticar diabetis de tipus 2 fa deu anys, i ell mateix admet que si hagués estat més prim o hagués tingut més bons hàbits potser no li hauria passat. Ara sap que en tot moment ha de "pensar en el pàncrees".

Un afectat d'obesitat mòrbida que s'ha fet una reducció d'estómac: "M'hi anava la vida" #LaMaratoTV3

El Rafael Onieva, de 40 anys, explica la seva experiència. Fa dos mesos i mig que es va operar, es va fer una reducció d'estómac, i ja ha perdut 33 quilos. En pesava 167. Va decidir fer-se la reducció perquè no es veia capaç de perdre 60 o 70 quilos només amb dieta i exercici. "Havia de fer alguna cosa, t'hi va la vida en l'obesitat", assegura.

Segona actualització de la tarda del marcador de #LaMaratoTV3: 1.780.259 euros

La infermera Mercè Vidal explica que les farines, la fruita i la llet són alguns dels aliments que han de controlar especialment els diabètics, perquè es transformen en sucre, però "si se sap com fer-ho no cal que es privin absolutament d'aquests aliments". "Hi ha falsos mites, com que no pots ni tastar el torró per Nadal", explica.