L'EDITORIAL
Opinió16/09/2012

Ha arribat el moment que la raó tanqui les emocions al calaix

Aviat farà dos anys l'ARA va néixer amb una portada titulada El país que ve, amb la imatge del nonagenari doctor Moisès Broggi i la primera nena nascuda a Catalunya aquell 2010, la Graciela, filla d'immigrants. Simbolitzaven llavors, i encara més ara, la clau del futur: saviesa i cohesió social. En el procés cap a l'estat propi, caldran moltes mans, l'experiència dels grans i la il·lusió dels joves. La unitat civil -i també política, fins allà on sigui possible-, la suma de voluntats i esforços, serà l'eina més eficient contra la por amb què l'Estat impregnarà la societat catalana per despullar-la de raons. Ahir mateix en vam tenir una mostra amb l'amenaça d'aïllament econòmic llançada per la secretària general del PP i presidenta de Castella-la Manxa, María Dolores de Cospedal. Divendres la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría ja havia brandat la Constitució com a garant de la unitat d'Espanya. Són els primers acords d'una simfonia tràgica que no pararà de sonar.

Inscriu-te a la newsletter A punt per la campanyaLes opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Davant d'aquesta banda sonora que tendirà a ser eixordadora, hem de posar al servei del debat públic tots els mitjans perquè els experts en cada àmbit aportin informació i diagnòstics realistes sobre l'escenari que ara s'obre, sobre com hem de construir el nou estat català dins d'Europa. Només així, amb raons, vencerem el discurs de la por i convencerem.

Cargando
No hay anuncios

L'ARA va començar a fer-ho en els quatre diaris especials al voltant de la Diada, un 11-S d'èxit per la seva unanimitat i civisme. Un èxit, però, en el qual no ens podem permetre el luxe de recrear-nos. Toca tre- ballar, i molt. Toca argumentar, i molt. I en aquest camí, cal mirar també enfora: per explicar-nos, per entendre com ens veuen, per aprendre. Ens hem de fer escoltar a Europa i al món amb veu pròpia, un terreny on portem retard: no podem ser l'objecte del relat que fan de nosaltres, n'hem de ser el subjecte. Avui al diari plantegem aquesta necessitat i donem pistes de com corregir els dèficits.