En directe
Congrés del PP
01/04/2022

El congrés del PP que ha de coronar Feijóo com a nou president, en directe

Acaba la primera jornada del congrés del PP amb el comiat de Casado

El PP ha tancat la primera jornada del congrés del PP, que ha estat marcada pel comiat de Pablo Casado i pel seu retrobament amb Isabel Díaz Ayuso, amb qui no s'han dirigit la paraula. Aquest dissabte, els més de 3.000 compromissaris elegiran oficialment Alberto Núñez Feijóo com a nou president.

Feijóo: "Em sento més segur governant que fent oposició. M'heu d'ajudar"

El futur líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, ha demanat "ajuda" a tota la militància del partit per fer oposició a Pedro Sánchez. "Després de 30 anys amb responsabilitats, la majoria al govern, em sento més segur governant que fent oposició. Però per una raó: perquè d'aquests 30 anys només he fet oposició tres anys i mig", ha exposat. "Comprendreu que m'heu d'ajudar per fer oposició i, si la fem i treballem tots amb la mateixa generositat, hi haurà govern", ha assegurat, abans d'enviar "ànims" als assistents al congrés del partit a Sevilla.

Feijóo es marca com a objectiu a Catalunya "recuperar el lloc" del PP

Feijóo s'ha marcat com a objectiu a Catalunya "recuperar el lloc" del PP, així com al País Basc, entre altres reptes per al nou partit que presidirà. Ha esmentat les majories absolutes de Galícia, la victòria en temps rècord a Madrid i la "victòria contundent" a Andalusia. "He vingut aquí per guanyar i governar. Ho intentarem fins a l'últim alè, hi treballarem cada dia i serem capaços de fer-ho si ens hi comprometem. El meu compromís no té data de caducitat", ha proclamat.

José Antonio Monago i Diego Calvo integraran la direcció del PP

L'expresident d'Extremadura José Antonio Monago i el president del PP de la Corunya, Diego Calvo, integraran la direcció del partit liderat per Alberto Núñez Feijóo. Monago s'encarregarà del comitè de drets i garanties i Calvo del comitè electoral, segons ha anunciat en la presentació de la seva candidatura al congrés del partit a Sevilla. Feijóo ha dit que la resta de membres de la cúpula s'anunciaran diumenge.

Feijóo assegura que presidir el PP no és la "millor decisió" en termes familiars

Feijóo ha explicat que la decisió de fer el pas per presidir el PP a l'Estat no ha sigut la "millor decisió" en termes familiars i personals. "El meu vincle amb Galícia és indestructible", ha manifestat. Però tot seguit ha deixat clar que té l'ambició de "servir el país i el partit". Així, ha agraït el "cabal d'il·lusió i suport" rebut de la militància i fa que se senti més "compromès i responsable". "Quan algú aixeca expectatives, l'única cosa que pot fer és empatar amb les expectatives", ha assegurat.

Feijóo a Casado: "Vull reconèixer l'esforç per mantenir la bandera del PP en els trams del camí que no van ser plans"

Feijóo ha dedicat bones paraules als expresidents José María Aznar i Mariano Rajoy –ha dit que encara no mereix tant suport com el que ha tingut ell dins el PP–, i també per a qui serà el seu antecessor com a líder de la formació conservadora, Pablo Casado. El gallec ha reconegut "l'esforç" de Casado per "aguantar la bandera del PP en els trams del camí que no van ser plans, sinó que van ser de pujada, d'enorme dificultat i incertesa. Va mantenir la bandera del PP fins que l'entrega avui amb un enorme esforç de generositat", ha dit. Feijóo ha manifestat que un dia ell també presentarà la seva renúncia com a president del PP i ha promès fer-ho amb la mateixa "gallardia" que Aznar, Rajoy i Casado.

Feijóo reivindica un PP de "centredreta reformista", "autonomista" i que "defensa la Constitució"

Feijóo ha assumit els "errors que en nom del PP s'hagin pogut cometre", però ha demanat ser "justos i respectuosos amb els fets i amb nosaltres mateixos", moment en què ha reivindicat les bases del partit: "Som el partit de centredreta reformista d'Espanya, el país que va néixer per escriure i defensar la Constitució i mantenir la vigència de la Constitució, que va contribuir a enfortir Europa des d'aquest racó. Som el partit autonomista, el que va treure Espanya de les grans crisis que altres van portar".

Feijóo parla en gallec: "Si aspiro a representar els espanyols és gràcies a Galícia i els gallecs"

El nou president del PP, Alberto Núñez Feijóo, ha utilitzat el gallec per agrair el suport que els últims anys ha tingut a Galícia. "Si aspiro a representar els espanyols és gràcies a Galícia i els gallecs", ha afirmat, i ha defensat que les llengües cooficials "no es combaten". "Les llengües no hi són per confrontar, sinó per unir. Som el partit del bilingüisme cordial", ha destacat.

Casado s'acomiada: "És un orgull ser el vostre company i ha sigut un honor ser el vostre president"

"Molta sort, encert i èxit. És un orgull ser el vostre company i ha sigut un honor ser el vostre president. Gràcies a tots per tantes coses i a reveure". Aquestes han sigut les últimes paraules de l'encara líder del PP, Pablo Casado, en la seva intervenció al congrés de la formació que situarà Alberto Núñez Feijóo com a nou president. Casado ha rebut una llarga ovació de l'auditori.

Casado deixarà l'escó al Congrés

El president del PP sortint, Pablo Casado, ha anunciat que deixarà l'acta de diputat al Congrés durant la seva intervenció al congrés del partit a Sevilla. Ha donat les gràcies al seu successor, Alberto Núñez Feijóo, per l'oferiment de continuar treballant al costat seu, segons ha dit, però ha preferit fer un "pas al costat". "Em tindràs al costat sempre", ha promès, tot i que ara optarà per la "discreció". Casado ha agraït també que Feijóo compti amb persones del seu equip –Cuca Gamarra serà la secretària general del PP– i ha augurat que li permetrà arribar a la Moncloa.

Casado reivindica els lideratges que ha promogut als territoris i la seva alternativa a Sánchez

Després dels agraïments inicials, Casado ha reivindicat la seva proposta de programa de govern com a alternativa a Pedro Sánchez i els lideratges que ha promogut als territoris, entre els quals Madrid. Ell va promoure Isabel Díaz Ayuso com a candidata a la comunitat. "Ha valgut la pena", ha resumit l'encara líder del PP sobre el seu "projecte il·lusionant".

Casado assegura que l'últim mes ha passat d'un "sentiment d'injustícia a la gratitud"

El president del PP sortint, Pablo Casado, ha explicat en la seva intervenció al congrés del partit que en l'últim mes el "sentiment d'injustícia" per la seva dimissió arran del conflicte amb Isabel Díaz Ayuso s'ha vist "aviat superat per la gratitud". L'encara líder de la formació conservadora ha afirmat que a la junta directiva en què va anunciar que no es presentaria a la reelecció li preguntaven com estava i ell responia que havia viscut "temps millors".

Rajoy a Casado: "Valoro de manera molt especial la seva entrega, dedicació, coratge i entusiasme a l'hora de defensar les sigles del nostre partit. Moltes gràcies"

Mariano Rajoy s'ha acomiadat de Pablo Casado, com també ha fet l'expresident espanyol José María Aznar: "Valoro de manera molt especial la seva entrega, dedicació, coratge i entusiasme a l'hora de defensar les sigles del nostre partit. Moltes gràcies". Segons Rajoy, Casado ha hagut de dirigir el partit en "moments d'extrema dificultat". Amb tot, també ha admès errors en la seva trajectòria: "Tots hem d'assumir el nostre llegat per repetir les coses bones i corregir les dolentes que hàgim pogut fer".

Rajoy defensa l'aplicació de l'article 155: "Ara tothom sap que si Espanya és atacada té instruments per defensar-se"

L'expresident espanyol Mariano Rajoy ha defensat l'aplicació de l'article 155: "Ara tothom sap que si Espanya és atacada té instruments per defensar-se". S'ha referit directament a l'independentisme i ha carregat contra la taula de diàleg entre el govern espanyol i la Generalitat. "Ara diuen que les coses estan més tranquil·les perquè han començat un procés de no sé què de diàleg, però crec que ho estan perquè la gent sap el que passa quan passa", ha afirmat.

Rajoy destaca el lideratge de Feijóo: "El partit arriba unit al congrés i al voltant d'un líder. No és una unitat forçada ni imposada"

L'expresident espanyol Mariano Rajoy ha destacat el lideratge d'Alberto Núñez Feijóo: "Aquest partit arriba unit al congrés i al voltant d'un líder. No és una unitat forçada ni imposada". "Neix de la responsabilitat i l'experiència", ha afegit. Per això ha demanat fugir de "disputes" estèrils i obrir el partit a més gent per ampliar-ne la base. "Volem un partit obert, no un club exclusiu", ha reblat.

Rajoy: "Demano que acompanyeu Feijóo tal com vau fer amb mi, no més. Perquè no es pot més"

"Demano que acompanyeu Feijóo tal com vau fer amb mi, no més. Perquè no es pot més". L'expresident popular Mariano Rajoy ha estat fidel al seu estil i ha començat un discurs recorrent a la ironia. Rajoy ha assegurat que continua "disposat" a "col·laborar" amb el que se li demani, però que vol "molestar" el mínim possible. L'expresident també ha recordat quan va conèixer Feijóo: "Ens vam conèixer fa molt de temps", ha dit amb una rialla sota el nas que ha arrencat els aplaudiments de l'auditori.

Casado entra finalment a l'auditori del Palau de Congressos acompanyat de Feijóo

Pablo Casado ha entrat finalment a l'auditori del Palau de Congressos acompanyat d'Alberto Núñez Feijóo. De fet, el president gallec l'ha anat a buscar un cop José María Aznar ha acabat el seu discurs per videoconferència. Els compromissaris s'han aixecat per rebre'l amb aplaudiments de comiat. Casado ha d'intervenir després de l'expresident Mariano Rajoy. L'encara president ha evitat ser a l'auditori durant la intervenció d'Isabel Díaz Ayuso. Ara compartiran la primera fila de la sala.

Aznar promet i demana lleialtat a Feijóo: "Seré rere teu"

L'expresident espanyol José María Aznar ha promès lleialtat al nou líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, en la seva intervenció al congrés del partit. "Serè rere teu", ha assegurat, i ha demanat que tots els militants l'acompanyin. "No tinc cap més missatge: demano a tothom la màxima unitat i el suport més clar i decidit en aquesta nova etapa del nostre partit sota el lideratge d'Alberto Núñez Feijóo".

Aznar a Casado: "On siguis, gràcies pel teu esforç"

L'expresident del govern espanyol, José María Aznar, ha agraït a l'encara president del PP, Pablo Casado, que decidís fer el pas de liderar el partit quan Mariano Rajoy va plegar arran de la moció de censura de Pedro Sánchez. "On sigui que siguis, gràcies pel teu esforç", ha dit en la seva intervenció a través de videoconferència pel positiu de coronavirus.

Aznar recorda els que "van morir per la democràcia, per Espanya i pel PP": "Per la seva memòria, no podem fallar"

L'expresident del govern espanyol, José María Aznar, ha aixecat de les cadires els assistents al congrés del PP quan ha recordat els que "van morir per la democràcia, la llibertat, per Espanya i pel PP". "Per la seva memòria, no podem fallar ni desistir", ha afirmat, sense explicitar si es referia a les víctimes del terrorisme.