En directe
La detenció de Puigdemont
25/09/2021

25 /09. L'expresident Carles Puigdemont compareix a l'Alguer

25 Sep 2021
La detenció de Puigdemont

Puigdemont acusa l'Estat d'estar al darrere de la seva detenció

Núria Orriols Guiu

Acaba la roda de premsa de Carles Puigdemont a l'Alguer

Una hora s'ha allargat la roda de premsa de Carles Puigdemont a l'Alguer, acompanyat de l'alcalde de la ciutat, Mario Conoci, del seu advocat, Gonzalo Boye, i del cap de la seva oficina, Josep Lluís Alay. Mitjans catalans, espanyols, sards, italians però també d'altres racons d'Europa s'han interessat per les paraules de l'expresident de la Generalitat, detingut dijous a l'aeroport de l'Alguer. En acabar, Puigdemont s'ha fotografiat amb la bandera dels independentistes sards. Dilluns tornarà a Brussel·les i el proper 4 d'octubre es presentarà davant la jutge de la Cort d'Apel·lació de Sàsser.

Una taula de diàleg o de negociació?

Va néixer com a taula de diàleg, però ja fa setmanes que ERC intenta rebatejar-la com a taula de negociació. Com l'anomena Carles Puigdemont? "És una taula de diàleg perquè no s’està negociant res". El temps dirà quin és el nom que s'acaba imposant, però l'expresident de la Generalitat remarca que mentre hi hagi una part de l'independentisme "exclosa" d'aquest diàleg difícilment es podrà avançar.

Puigdemont valora "moltíssim" l'arribada d'Aragonès a l'Alguer

El president del Govern, que arribava en vaixell, ha arribat a la tarda a l'Alguer per mostrar-li a Carles Puigdemont el seu suport en persona. Un gest que l'actual eurodiputat i president del Consell per la República ha agraït "moltíssim". Ha estat una reunió "càlida" en la que no han parlat de temes polítics.

Gonzalo Boye mostra "absoluta confiança" en la justícia italiana: "No li fallarem"

Per si hi havia algun dubte que Carles Puigdemont compareixeria davant la jutge el 4 d'octubre a Sàsser, el seu advocat, Gonzalo Boye, ho ha volgut deixar doblement clar. "Tenim absoluta confiança en la justícia italiana. És més, de Pirineus al nord, absoluta confiança en totes les jurisdiccions", ha subratllat en la roda de premsa a l'Alguer. "No li fallarem ni a la nostra estratègia ni a la justícia italiana", ha reiterat per mostrar el seu compromís amb la cita del dia 4. De fet, Boye ha explicat que si no han demanat encara al Tribunal de Luxemburg que reactivés cautelarment la immunitat de Puigdemont -ho faran dilluns o dimarts- ha estat per aquesta confiança. I això que Boye, en la línia del que havia apuntat abans el seu client, està convençut que l'estat espanyol ha orquestrat la detenció a Itàlia. "Algú devia pensar que Itàlia era un bon lloc per intentar-ho", ha conclòs.

Puigdemont: "Amb l'ajuda inestimable de l'estat espanyol estem internacionalitzant la causa"

L'Alguer haurà sortit aquests últims dies a bona part de la premsa internacional. "En tots els idiomes", ha subratllat Carles Puigdemont, que ha ironitzat amb "l'ajuda inestimable" de l'estat espanyol per "internacionalitzar" la causa independentista. "Els animo a què ho continuïn fent, perquè ens va bé", ha insistit en to sorneguer cap a les autoritats espanyoles.

Puigdemont no té "cap mena de dubte" que la seva detenció a Itàlia estava "instigada" pel govern espanyol

El van detenir a l'aeroport de l'Alguer, abans que pogués sortir a l'exterior fruit de l'ordre de detenció que el Tribunal Suprem mantenia per sorpresa contra ell. Van ser policies italians, però Carles Puigdemont està convençut que en col·laboració amb Espanya. "Que aquesta és una operacio instigada pel govern espanyol i Espanya, no hi ha cap mena de dubte", ha subratllat. Quins indicis té? Va veure una persona que no formava part de la policia italiana gravant-lo a través d'un vidre amb el mòbil. I, l'insistent interès en atrapar-lo de les autoritats espanyoles durant els darrers quatre anys, esclar.

Puigdemont: "Tot el món ha vist aquests dies que una part important de l’independentisme no és acceptada a la taula de diàleg"

La reacció del govern espanyol a la detenció dijous passat de Carles Puigdemont va anar molt més enllà de la simple confiança en la justícia. El president, Pedro Sánchez, es va mostrar confiat en l'extradició de l'expresident perquè reti comptes amb els tribunals espanyols. Puigdemont ho ha interpretat com la demostració que el PSOE no els vol a la taula de diàleg. "Tot el món ha vist aquests dies que una part important de l’independentisme no és acceptada a la taula de diàleg", ha subratllat, tot alertant als seus socis d'ERC que "el problema no està en la part catalana de la taula sinó en l'espanyola". "Pot donar la sensació que el govern espanyol només vol dialogar amb aquells que li donen suport parlamentari", ha criticat.

Puigdemont tornarà dilluns a Brussel·les i compareixerà presencialment el 4 d'octubre davant la jutge de Sàsser

Dilluns té reunió del comitè de comerç exterior a Brussel·les i, per tant, Carles Puigdemont ha anunciat que serà aquell mateix dia quan tornarà a Brussel·les després del seu periple a Sardenya. Hi tornarà, però, el 4 d'octubre per personar-se davant la jutge de la Cort de Sàsser, que l'ha citat per seguir amb el cas de la seva possible extradició.

Puigdemont seguirà viatjant per Europa

La detenció a Itàlia no farà canviar de plans a Carles Puigdemont, que ha dit que continuarà viatjant per Europa, confiant en la justícia que no el persegueix per haver organitzat un referèndum. L'expresident de la Generalitat ha assenyalat que el seu desig és una Europa "on es respectin els drets d'autodeterminació i a la dissidència política"

Puigdemont: "Itàlia no és l'excepció, sinó la norma a Europa"

Fa quatre anys que Carles Puigdemont és perseguit per les autoritats espanyoles, que pretenen que torni per jutjar-lo al Tribunal Suprem per l'1-O. A Itàlia, però, les coses s'han resolt molt més ràpid. "La justícia italiana ha trigat només unes poques hores a prendre una decisió que Espanya porta quatre anys sense prendre", ha subratllat el 130è president. "I Itàlia no és una ecepció. És la norma europea, com Bèlgica, Alemanya, el Regne Unit o França", ha insistit, tot recordant que fa una setmana es va reunir a l'edifici de l'Assemblea Nacional Francesa amb diputats i senadors.

Català o alguerès, anglès i italià, entre els idiomes de la compareixença del 130è president

La roda de premsa es farà en català o alguerès, però també en anglès i amb traducció a l'italià. Cada cop que Puigdemont és detingut en un país europeu s'evidencia l'enorme atenció mediàtica que arrossega. La roda de premsa d'avui s'emet en directe i segur que, malgrat l'absència del castellà (a no ser que hi hagi preguntes en aquest idioma) hi haurà moltes autoritats espanyoles atentes.

Comença la roda de premsa de Carles Puigdemont

El Síndic de l'Alguer ha donat la benvinguda a Carles Puigdemont tan bon punt ha començat la roda de premsa que l'expresident de la Generalitat fa aquesta tarda, després d'haver estat alliberat ahir per la jutge de Sàsser.

Bona tarda! Obrim el directe per seguir la compareixença de l'expresident Carles Puigdemont a l'Alguer, després d'haver estat detingut i posat en llibertat.