En directe
08/06/2022

Toni Comín: "ERC no pot sortir a plorar perquè Puigdemont digui que el normal és que es vagi a veure els exiliats"

A una pregunta sobre què li semblava que Carles Puigdemont ja no fos el president de Junts, Comín ha respost que a partir d'ara "pot volar amb més llibertat" i que això per al Consell per la República pot ser "molt important".

Comín critica que Rufián menystingués l'exili

Comín ha assegurat que en termes personals veu "molt millor anar a l'exili" i, per raons polítiques, també. "Amb el màxim respecte per als que van decidir quedar-se, però l'independentisme estaria molt pitjor si no haguéssim marxat a l'exili. Cinc anys després continuo pensant que és la decisió correcta", ha respost l'eurodiputat, que també ha criticat que alguns líders independentistes, com Gabriel Rufián, hagin menystingut l'exili.

Comín ha respost que Pedro Sánchez ha fet creure "bastant" a Europa que està solucionant el Procés, però també ha assegurat que el Vell Continent "cada vegada és més conscient que Espanya té un problema a l'hora de garantir els drets civils".

"Els que han d'explicar com fer la independència sense confrontació són els altres"

Comín ha repetit que l'única manera d'aconseguir la independència de Catalunya, a hores d'ara, és a través de la confrontació. "Els que han d'explicar com fer la independència sense confrontació són els altres", ha dit fent referència a Esquerra i a la taula de diàleg. Tot i això, dubta que la confrontació, si no es fa de manera unitària, acabi sent exitosa.

"El pacte de la Diputació suposo que està obert i és una decisió que ha de prendre la nova direcció"

L'eurodiputat Toni Comín ha dit que simplement és un militant de base de Junts per Catalunya i que suposa que el pacte de la Diputació de Barcelona que té el seu partit amb el PSC està "obert" i "és una decisió que ha de prendre la nova direcció".

"Una estratègia unitària ha d'apostar per la confrontació"

Comín ha apostat per una estratègia unitària de l'independentisme, però que aposti per la confrontació amb l'estat espanyol. També ha dit que a la gent se li ha de donar una certa garantia que els sacrificis que se'ls demanen no seran en va, perquè, si no, no els faran.

"Es traurien molts millors resultats a Madrid si hi anéssim junts"

Comín ha dit que "no té cap sentit" que Esquerra doni suport al govern espanyol de Pedro Sánchez i li doni "estabilitat" quan està incomplint les seves promeses respecta al diàleg. "S'ha de pressionar molt més el govern del PSOE, es traurien molts millors resultats si a Madrid anéssim junts i el Govern tingués una agenda de confrontació", ha respost l'eurodiputat.

"No pots, president, pretendre reconstruir el consens estratègic de l'independentisme des de la ignorància deliberada de l'1-O"

Comín, preguntat sobre com el Govern hauria de confrontar-se amb l'estat espanyol, ha dit que "intentar recuperar la plena normalitat seria un error" i ha assegurat que el relat de l'independentisme s'hauria d'assemblar altra vegada al de l'abans del referèndum de l'1 d'Octubre. "No pots, president, pretendre reconstruir el consens estratègic de l'independentisme des de la ignorància deliberada de l'1-O", ha explicat Comín que li va dir al president de la Generalitat, Pere Aragonès.

L'eurodiputat Toni Comín ha explicat que, amb el temps, els seus companys parlamentaris han retirat el cordó sanitari a l'independentisme que havia fomentat els partits espanyols unionistes a les institucions europees.

Antoni Bassas entrevista l'eurodiputat Toni Comín en directe a partir de les 11.30 h després que aquest cap de setmana se celebrés el congrés de Junts per Catalunya.