En directe
La llei d'amnistia
08/04/2024

El número dos d'Ayuso: "Aragonès està miccionant a la cara de tots els espanyols"

Segueix en directe el nou debat sobre l'amnistia a la comissió de comunitats autònomes del Senat

El Senat rebutja l'amnistia amb la majoria absoluta del PP

La comissió general de comunitats autònomes ha aprovat l'informe contrari a l'amnistia elaborat pel PP gràcies a la majoria absoluta de la formació conservadora, Vox i Unió del Poble Navarrès. El resultat ha sigut de 36 vots a favor i 24 en contra, entre els quals els del PSOE i les formacions sobiranistes.

La comissió votarà el text definitiu després d'una reunió per avaluar possibles canvis

La sessió al Senat s'ha ajornat durant 20 minuts perquè la ponència es reunís i deliberés la possibilitat d'introduir canvis o no al text definitiu. A les 17.15 hores es reprendrà per a la votació, amb la previsió que el PP faci valer la seva majoria absoluta i s'aprovi el dictamen que rebutja l'amnistia tal com l'havia presentat la formació conservadora.

El PSOE situa la "unitat nacional i la reconciliació" com a objectiu de l'amnistia

El portaveu del PSOE al Senat, Juan Espadas, ha situat la "unitat nacional i la reconciliació social i política" com a "objectius perfectament dignes i legítims", segons la Comissió de Venècia. Davant dels atacs del PP, el líder del PSOE andalús ha denunciat que la formació conservadora renunciï a una "solució política a un problema que desborda la resposta jurídica". En context de precampanya electoral, els socialistes han repartit crítiques al PP i a les formacions independentistes i els ha acusat d'alimentar "l'enfrontament territorial", i ha enaltit Salvador Illa per "preocupar-se dels problemes quotidians dels catalans".

Reniu (ERC), al PP: "No pensar com vostès és normal, desitjable i fins i tot terapèutic"

El senador d'Esquerra Josep Maria Reniu ha criticat que el PP "no té un problema amb l'amnistia", sinó amb qui pensa diferent. "Amb els que posem en escac el seu disseny del règim que havia de quedar atado y bien atado, amb les institucions quan no les controlen, amb els procediments quan no els poden potinejar, amb l’honestedat intel·lectual, amb allò que vingui o sembli de Catalunya. No pensar com vostès és normal, desitjable i fins i tot terapèutic. Donar la volta al règim del 78 és un imperatiu moral", ha subratllat.

Junts subratlla que no hi va haver terrorisme en el Procés

Després d'haver-se conegut que el Tribunal Suprem citarà a declarar Carles Puigdemont a mitjans de juny en la causa de Tsunami Democràtic, Junts ha defensat durant el debat de la comissió sobre l'amnistia que "no hi va haver terrorisme durant el Procés". La senadora de Junts Teresa Pallarès ha tornat a intervenir en la represa de la sessió i ha insistit que la llei és plenament legal i garanteix la separació de poders. "Al poder legislatiu li correspon la feina legislativa i als jutges identificar els casos on s’ha d’aplicar la norma", ha anotat. Fins ara, s'ha constatat que hi ha jutges orientats a esquivar-la, com el jutge de l'Audiència Nacional Manuel García-Castellón, precisament, en el cas Tsunami.

Es reprèn el debat sobre l'amnistia amb les intervencions dels portaveus dels grups

El debat a la comissió general de comunitats autònomes sobre l'amnistia s'ha reprès uns minuts després de les 16 h amb les intervencions dels grups.

Albiach (comuns): "El PP es troleja sol, el president no ha de dedicar-se a ser un trol"

La intervenció del president de la Generalitat, Pere Aragonès, davant del Senat continua suscitant reaccions. En declaracions des del Prat, la candidata dels comuns al 12-M, Jéssica Albiach, ha dit que li sembla bé que Aragonès s'hi hagi desplaçat per defensar l'amnistia, però ha avisat: "El PP es troleja sol, el president no ha de dedicar-se a ser un trol".

"Crec que el PP es troleja sol. Només s'ha de veure el casament aquest cap de setmana de l'alcalde de Madrid, el senyor Almeida, on hi havia el rei emèrit. Faltava el nòvio d'Ayuso per fer un tàndem de corruptes", ha dit.

El número dos d'Ayuso: "Aragonès està miccionant a la cara de tots els espanyols"

Alfonso Serrano, número dos d'Isabel Díaz Ayuso i un dels senadors del PP que han intervingut al debat, ha acusat el president Pere Aragonès d'estar "miccionant a la cara de tots els espanyols" amb la seva defensa de l'amnistia i el referèndum. "No ha vingut a trolejar el PP, sinó a riure's a la cara de tots vostès", ha dit als senadors del PSOE, a qui ha qualificat de "còmplices" de la "infàmia" que suposa l'amnistia.

"Senyors del PSOE, a mi em cauria la cara de vergonya", ha dit, i ha afegit: "Quan parlava el senyor Aragonès potser tenien la percepció que estava plovent, però no. El problema és que ens estava miccionant a tots els espanyols a la cara, amb el seu vot i el seu aplaudiment".

Les paraules del senador madrileny les ha replicat el cap de files dels socialistes a Madrid, el també senador Juan Lobato, que li ha dit que ell mai no diria als populars que "miccionen a la cara de les famílies dels 7.291 morts a les residències de la Comunitat de Madrid" durant la pandèmia.

Se suspèn la sessió a la comissió de comunitats autònomes del Senat després de les intervencions dels partits, els presidents autonòmics i els senadors. A les 16 h serà el torn dels portaveus dels grups.

El PSOE torna a dir 'no' a Aragonès: "Ni hi ha ni hi haurà referèndum"

Nou cop de porta del PSOE al referèndum després que el president Pere Aragonès el presentés com a "inevitable" aquest matí al Senat. La portaveu socialista, Esther Peña, ha assegurat que "ni hi ha ni hi haurà referèndum" d'autodeterminació a Catalunya, argumentant que "aquestes fórmules divisives pertanyen al passat".

Peña ha subratllat que al PSOE són "contundents" amb aquest assumpte, si bé també ho eren –i així ho fan notar tant independentistes com el PP– quan es pronunciaven en contra de l'amnistia que han acabat pactant.

Sigui com sigui, Peña, que ha criticat el "circ" que considera que han organitzat avui els populars al Senat, ha defensat que estan "treballant braç a braç amb Salvador Illa per construir un futur a Catalunya de grans acords i convivència". Un futur, ha insistit, sense consulta sobre la independència.

08 Apr 2024

Ayuso contra Aragonès al Senat: "Catalunya no és una nació sobirana"

Andrea Zamorano

Illa diu que tant Aragonès com el PP han anat al Senat per "trolejar"

El líder del PSC, Salvador Illa, diu que "ningú entén" que el president Pere Aragonès hagi anat avui al Senat a defensar l'amnistia i el referèndum. "El PP vol trolejar Catalunya i Aragonès, en les seves pròpies paraules, vol trolejar el PP", ha dit aquest dilluns.

"És fer més gran l'enganyifa i la mentida. El relat pel relat", ha lamentat en declaracions des de la seu d'UGT. En aquest sentit, ha sostingut que al darrere de la sessió d'avui al Senat hi ha "l'intent del PP" de posar "en campanya" la cambra alta.

Illa ha defensat que l'amnistia ja es dona per "descomptada" a Catalunya i ha reivindicat que, en aquest context, el PSC aposta per "tocar de peus a terra" i millorar els serveis públics a Catalunya. Mentrestant, ha dit, "alguns viuen fora de la realitat" i defensen propostes que, segons Illa, són divisives. "I un referèndum d'autodeterminació ho és", ha reblat.

Mañueco (PP): "¿Fins on arribaran Pedro Sánchez i la seva ambició de poder?"

El president de Castella i Lleó, Alfonso Fernández Mañueco, s'ha sumat al seguit de barons autonòmics del PP que han passat aquest matí pel Senat per carregar contra l'amnistia pactada pel PSOE amb els partits independentistes: "¿Fins on arribaran Pedro Sánchez i la seva ambició de poder?", s'ha preguntat.

Mañueco ha entonat el "No callarem" i ha promès alçar la veu contra el president espanyol, a qui ha acusat d'estar carregant-se els "principis constitucionals". "Alçarem la veu, perquè és una obligació ètica i moral davant del nostre poble i la nostra nació", ha dit.

Ayuso: "Senyor Aragonès, Catalunya no és una nació sobirana"

La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, ha rebutjat que l'article 92 de la Constitució serveixi per organitzar un referèndum sobre la independència a Catalunya. "És un joc de trilers", ha denunciat la líder del PP a la capital espanyola, que ha advertit que l'article 2 de la carta magna propugna la "unitat indivisible" de la nació espanyola. En tot cas, ha dit, en un referèndum pactat a través de l'article 92 hi haurien de participar tots els espanyols. "Catalunya no és una nació sobirana, senyor Aragonès", ha deixat clar Ayuso.

Azcón (PP) també subratlla que l'amnistia és inconstitucional, però no esmenta la Comissió de Venècia

Després que el president de Múrcia, Fernando López Miras, hagi defensat que l'amnistia és inconstitucional perquè així ho dictaminen "els serveis jurídics del Senat, el Consell General del Poder Judicial i la Comissió de Venècia", també s'hi ha volgut referir el president de l'Aragó, Jorge Azcón. "És un xoc frontal amb el dret de la Unió Europea. Ho diuen els lletrats del Senat, el Consell General del Poder Judicial, milers de juristes, totes les associacions judicials, fiscals, inspectors d’hisenda, advocats de l’Estat...", ha enumerat el dirigent conservador, que en el seu cas no s'ha atrevit a incloure-hi la Comissió de Venècia. Després s'hi ha referit per advertir que el ministre de Justícia, Félix Bolaños, ha "retorçat l'informe fins a l'extrem".  

El president del País Valencià: "La fantasia dels Països Catalans ni ha existit, ni existeix, ni existirà"

El president de la Generalitat Valenciana, Carlos Mazón, ha col·locat en el seu discurs el seu ja habitual rebuig a la idea de Països Catalans, que ha qualificat de "fantasia". "La vocació d’expansió sobre altres comunitats no la consentirem. La fantasia dels Països Catalans, que serà el pròxim pas, no ha existit, ni existeix, ni existirà. Soc jo qui no tolerarà cap menyspreu més a la Comunitat Valenciana —que és com es denomina a l'Estatut d'Autonomia— per part del separatisme", ha advertit.   

Mazón ha denunciat que l'exposició de motius de la llei d'amnistia, que diu que té l'objectiu de consolidar la reconciliació amb Catalunya, s'ha demostrat "falsa" després que Pere Aragonès hagi situat com a pròxim horitzó el referèndum d'autodeterminació.

López Miras admet que el sistema de finançament és "caduc", però rebutja "privilegis"

Fernando López Miras ha donat la raó a Pere Aragonès que el sistema de finançament és "caduc i injust", però ha rebutjat el model singular que ha proposat el president de la Generalitat perquè no vol "privilegis". El president de Múrcia ha subratllat que la "pedra angular" del sistema actual és la "solidaritat entre territoris", i ha denunciat que el plantejament d'Aragonès suposaria "més privilegis a qui ja en té". Encara que en un context de campanya electoral Pedro Sánchez s'hagi negat a aquesta fórmula, ha dit López Miras, estem assistint a la "litúrgia del canvi d'opinió", i creu que el president espanyol està habituat a "negar per concedir després".

El president de Múrcia assegura que la Comissió de Venècia diu que l'amnistia és inconstitucional

El president de la Regió de Múrcia, Fernando López Miras (PP), ha assegurat durant la seva intervenció que la llei d'amnistia és "inconstitucional" i que té un "impossible encaix" legal. "No perquè ho digui jo, sinó perquè així ho han dictaminat els serveis jurídics d'aquesta cambra [el Senat], el Consell General del Poder Judicial i la Comissió de Venècia", ha afirmat, tot i que aquest organisme internacional va avalar la llei.

Aragonès: "Ningú de vostès acceptaria ser el tercer a aportar i el 14è a rebre"

En paral·lel al referèndum, Pere Aragonès ha subratllat la importància del "mentrestant" i ha defensat la seva proposta de finançament singular per a Catalunya. El president català i candidat d'ERC a les eleccions del 12-M ha recuperat aquesta proposta que ja va presentar fa uns dies, que es basa "ni més ni menys en recaptar, gestionar i liquidar impostos, i adaptar-los a les necessitats de Catalunya. I establir una quota de solidaritat", ha remarcat, després de criticar que el sistema actual és "obsolet, opac i injust". "Ningú de vostès acceptaria ser el tercer a aportar i el 14è a rebre", ha advertit Aragonès, que ha parlat d'un sistema de finançament que "maltracta Catalunya".

Aragonès: "D'un dia per l'altre, l'amnistia va deixar de ser impossible, com passarà amb el referèndum"

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, pren la paraula al Senat per deixar clar que la voluntat d'exercir l'autodeterminació és "l'origen" de la sessió que avui se celebra. "D’un dia per l’altre l’amnistia va deixar de ser impossible, com passarà amb el referèndum. Tard o d’hora, serà acceptat per resoldre el conflicte de sobirania entre Catalunya i l’Estat", ha assegurat el cap de l'executiu català, que ha defensat l'amnistia com una "esmena a la totalitat a una sentència injusta". "Facilitar que la ciutadania voti mai pot ser delicte. La llei d’amnistia és la victòria de la Catalunya lliure que defensem", ha dit.