Aragonès aparca la qüestió de confiança pactada amb la CUP

Creu que no té sentit després de l'episodi dels pressupostos, tot i que vol recuperar els cupaires com a socis

BarcelonaFeia ja dies que diversos senyals apuntaven en aquesta direcció, però la confirmació no ha arribat fins a l'últim dia de l'any. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha explicat aquest divendres que ha decidit aparcar la qüestió de confiança que havia pactat amb la CUP que se celebraria en l'equador del seu mandat, a principis del 2023. Segons ha explicat en una entrevista amb Efe, el president considera que el rebuig dels cupaires als pressupostos de la Generalitat fa que "no tingui gaire sentit" mantenir aquell compromís. Tot i així, ha assegurat que "en les pròximes setmanes" espera recuperar "les confiances" amb els anticapitalistes perquè tornin a ser un soci estable del Govern.

Inscriu-te a la newsletter Política en cinc llibres per Sant JordiUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La qüestió de confiança es va pactar en l'acord d'investidura ERC-CUP com a via per convèncer els cupaires amb el següent raonament: donaven suport a l'executiu durant dos anys i, si creien que no complia, a mig mandat se'ls entregava el botó vermell per provocar unes eleccions anticipades. En els nou mesos que han passat des de llavors, però, les dues parts s'han anat distanciant fins a la trencadissa definitiva que van suposar els comptes, quan la CUP hi votar en contra i el Govern va haver d'anar a buscar a última hora el suport dels comuns. "No té gaire sentit mantenir una qüestió de confiança si aquesta confiança ja s'ha retirat abans", ha conclòs el president. En la mateixa línia es pronunciava aquest dimecres la secretària general adjunta d'ERC, Marta Vilalta, en una entrevista amb l'ARA.

Cargando
No hay anuncios

Complir els compromisos

Malgrat eliminar del calendari la qüestió de confiança, el president ha assegurat que la seva voluntat és que la resta de "compromisos programàtics" que va adquirir amb la CUP en la investidura "s'apliquin". I no només això, sinó també buscar la manera de refer ponts amb els anticapitalistes. "Cal treballar des d'ara per reconstruir aquestes confiances i a això em dedicaré en les pròximes setmanes i mesos", ha reblat. Com ho farà? Creu que si el Govern aconsegueix anar executant els pressupostos aprovats –amb els comuns– es concretaran diversos dels acords pactats amb la CUP en la investidura, com les polítiques d'habitatge, el pla pilot de la renda bàsica o la posada en marxa d'una energètica pública. I això farà, a parer seu, que tothom recuperi la confiança.

Cargando
No hay anuncios