Política23/10/2014

Un fiscal argentí demana la detenció i extradició de quatre exministres franquistes

Càrrecs franquistes implicats en les execucions de Puig Antich i Juan Paredes Manot, Txiki, són alguns dels reclamats

Efe

Buenos AiresEl fiscal que treballa en la causa judicial oberta a l'Argentina contra els crims del franquisme ha demanat a la jutge instructora que emeti ordres de detenció i extradició contra 16 persones, entre les quals hi ha quatre exministres del règim de Franco, segons advocats personats en el procés.

Inscriu-te a la newsletter Política en cinc llibres per Sant JordiUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En un dictamen presentat davant la jutge María Servini, el fiscal Ramiro González –que a l'abril es va fer càrrec de l'acusació pública en aquest cas– demana la detenció i l'extradició d'aquestes 16 persones per sotmetre'ls a declaració indagatòria en diverses causes sobre la repressió franquista, inclosa la primera petició d'imputació per un cas de nadons robats.

Cargando
No hay anuncios

"Estem molt conformes amb tot el que ha demanat el fiscal", assegura Ricardo Daniel Núñez, un dels advocats dels denunciants, que ha destacat que per primera vegada un fiscal s'ha implicat en la causa i se l'ha pres "molt seriosament, com correspon un delicte amb la gravetat que té això ".

El fiscal demana la detenció dels exministres franquistes Antonio Carro Martínez, Licinio de la Fuente, José María Sánchez Ventura Pascual i Antonio Barrera de Irimo, aquest últim mort recentment, de manera que en aquest cas seria impossible executar la petició si fos concedida. Aquests noms han estat destacats per la Coordinadora Estatal en Suport a la Querella Argentina contra els Crims del Franquisme (Ceaqua) en un comunicat.

Cargando
No hay anuncios

Carro Martínez, de 91 anys, va ser ministre entre el 1974 i el 1975 i diputat de la legislatura constituent espanyola i, durant quatre legislatures més, diputats del Partit Popular. Aquest ministre va convalidar amb la seva signatura les sentències de mort de Salvador Puig Antich (l'últim executat amb el garrot vil de la història d'Espanya), el 1974, i de José Humberto Baena, José Luis Sánchez Bravo, Ramón García Sanz, Juan Paredes Manot (Txiki) i Ángel Otaegui Etxebarría, afusellats el 1975.

De la Fuente, de 91 anys, també va convalidar la sentència contra Puig Antich, com a vicepresident del govern franquista (càrrec que va ocupar entre 1974 i 1975); i Sánchez Ventura Pascual, de 92 anys, exdirector del diari 'Informaciones' i ministre de Justícia durant l'últim govern franquista, va signar les sentències dels cinc afusellats el 1975.

Cargando
No hay anuncios

Pel que fa a Barrera de Irimo, mort el 24 de setembre als 85 anys d'edat, va ser ministre d'Hisenda el 1973 i vicepresident segon del penúltim govern franquista, fins a l'octubre de 1974. També va signar la sentència de mort contra Puig Antich.

A més, el fiscal també reclama la detenció d'Alfonso Osorio García, de 90 anys, ministre de la Presidència durant el primer govern de la monarquia, per haver ordenat presumptament la repressió contra una concentració de treballadors a Vitòria el 3 de març de 1976, que es va saldar amb la mort de cinc treballadors.

Cargando
No hay anuncios

Les ordres de detenció internacional es demanen "en el marc de sol·licitud d'extradició i a l'efecte de fer que prestin declaració indagatòria" en resposta a les peticions realitzades pels diferents querellants, segons el comunicat de Ceaqua.

La fiscalia també demana imputar Antonio Troncoso de Castro i Carlos Rey González, en qualitat de membres del cos jurídic militar durant el franquisme.

Cargando
No hay anuncios

També es demana la detenció dels exmembres de les forces armades Jesús Quintana Saracibar (excapità de la policia armada), Jesús González Reglero (excomissari de policia), Ricardo Algar Barrón (excomissari de policia), Félix Criado Sanz (excap de brigada), Pascual Honrado de la Fuente, Jesús Martínez Torres (excomissari de policia), Benjamín Solsona Cortés (excap superior de policia) i Atilano del Valle Oter (exbrigada).

Per primera vegada es demana també una detenció relacionada amb l'apropiació de nens durant la dictadura: la d'Abelardo García Balaguer, que havia estat ginecòleg.

Cargando
No hay anuncios

El fiscal inclou en el seu dictamen una petició perquè el Vaticà i els arquebisbats espanyols facin arribar a la jutge tota la documentació relativa a la col·laboració de l'Església espanyola amb la dictadura franquista, arran d'una denúncia presentada per sacerdots que van estar presos a Zamora.

També inclou noves peticions d'exhumació de fosses comunes i l'enviament de la documentació que tinguin els governs espanyol i català sobre la detenció, tortura i afusellament de l'expresident català Lluís Companys (1933-1940, a l'exili des del 1939).