En directe
En directe
29/03/2017

EN DIRECTE: Artur Mas compareix al Parlament pel finançament de CDC

L'expresident de la Generalitat dona explicacions a la Comissió d’Afers Institucionals del Parlament

Francina Bosch

S'acaba la compareixença de Mas. Gràcies per seguir-la amb nosaltres. Arreveure!

Mas retreu a Salellas que li demani ara que no representi l'independentisme a l'exterior quan ell, personalment, va demanar-li que ho fes "quan la meitat de la CUP" el va vetar a la presidència de la Generalitat.

Mas insisteix que les donacions d'empreses a Convergència, a través de les fundacions, van ser totes legals i posa sobre la taula que, en tot cas, el que cal revisar és el sistema de finançament dels partits.

Mas intervé per últim cop amb un torn de 5 minuts.

Jordi Turull (Junts pel Sí) pren les últimes paraules de Salellas i demana a Mas, a diferència del cupaire, que sí que continuï representant el procés sobiranista a l'exterior. Afirma que "el gran error" és vincular corrupció i independentisme i assegura que la ciutadania agrairà més que "no ens recreem amb el problema" i s'impulsin polítiques contra la corrupció.

Benet Salellas (CUP) insisteix que el sumari del cas Palau "és ple de proves que demostren el finançament irregular de CDC". Lamenta l'estructura de "màfia" que ha regit la política autonomista: "la corrupció s'ha estès en el conjunt de l'administració mentre hi era CDC; hi ha qui s'apunta en política per forrar-se". Reitera la petició que Mas no representi el moviment independentista a l'exterior perquè "no ajuda a guanyar la majoria social que es necessita per guanyar el referèndum".

Alejandro Fernández (PP) insisteix que Mas va pujar al carro de l'independentisme quan van començar a aflorar els casos de presumpte corrupció i per això el titlla de "populista". "Queda clar que vostè no demanarà perdó pel finançament irregular del seu partit i que continuarà, des de l'ombra, liderant aquest procés divisiu i destructiu".

Rabell apel·la a la "responsabilitat política" de Mas i insisteix que, malgrat la "presumpció d'innocència", hi ha "multitud d'elements" que assenyalen el presumpte finançament il·legal de CDC. Per aixo li pregunta si no va fer res per "incompetència política" o per "connivència"

Iceta insisteix que Mas ha d'assumir la "responsabilitat política" d'haver confiat amb gent com els extresorers de Convergència que estan sota sospita.

Arrimadas retreu a Mas que no hagi respost per què algunes constructores donaven tants diners a CDC si no era a canvi d'adjudicació d'obra pública. També li repregunta si "demanarà perdó als catalans" si s'acaba demostrant el finançament il·legal. Afirma que Convergència ha "traït" la confiança de molts catalans. Li retreu que es queixi que la política està "polititzada" quan "vostès no van fer res per canviar-ho" quan tenien grup propi al Congrés. Acaba afirmant que no podran "comprar una estelada prou gran" per tapar la corrupció.

Acaba la segona intervenció de Mas i comença la dels diputats, de cinc minuts cada una.

Mas respon a Salellas que, justament, "molts dels problemes que hem tingut són per haver apostat per la independència". Li demani que "no se sumi als arguments dels no independentistes".

Davant les acusacions de voler tapar la corrupció amb el clam sobiranista, Mas afirma que ell va començar a apostar per l'independentisme quan va veure que hi havia una majoria clara a la societat catalana i després del 'no' de Rajoy al pacte fiscal.

Mas, a Alejandro Fernádez (PP): "Jo per vostès sóc Santanàs. No cola. El seu problema és que al Parlament hi ha majoria independentista, i no volen ni parlar-ne. No m'atribueixi a mi els problemes de divisions, perquè si vostès no haguessin atemptat contra l'Estatut i haguessin respectat el joc democràtic en el seu moment, no estaríem on estem"

Mas: "D'explicacions les que calguin, però que no se'm faci explicar el que per mi és mentida. Jo explico la veritat que sé". Reitera la seva confiança en Osàcar i insisteix que hi ha hagut canvi de versions per part d'alguns dels acusats. També insisteix que en algun moment s'haurà de revisar el sistema de finançament dels partits a Catalunya.

Mas desvincula el cas Pretòria, en el qual estan involucrats els excàrrecs de CDC Macià Alavedra i Lluís Prenafeta, amb el finançament del partit. En aquest sentit, lamenta que no se sàpiga destriar comportaments individuals de pràctiques de partit.

Mas: "El Fiscal vol demostrar, costi el que costi, que hi va haver finançament irregular de CDC"

Mas demana que "no es doni credibilitat" a Millet i a Montull perquè mentien a tothom, "fins i tot a les seves famílies". "Són delinqüents confessos i han pactat amb Fiscalia per rebaixar les seves condemnes"

Mas recorda a Arrimadas que Pasqual Maragall li va admetre que les acusacions sobre el 3% les va fer perquè "ho havia llegit en un diari". "El president Maragall va rectificar el comentari del 3% i CDC va retirar la querella. No hi busquin tres peus al gat".

Mas, a Arrimadas: "Jo no he dit que tot és fals. He dit que algunes coses que s'han dit no són certes"