En directe
En directe
28/02/2017

EN DIRECTE: Mas declara com a testimoni en el judici del 9-N al Suprem

Ahir van declarar l'exconseller de la Presidència Francesc Homs i diversos testimonis, majoritàriament de caràcter tècnic. Aquest matí s'ha reprès la sessió amb el testimoni d'alguns alts càrrecs de la Generalitat quan es va celebrar el procés participatiu del 9-N

Ara

Gràcies per seguir la declaració de Mas a través d'aquest espai. Bona tarda

Acaba la declaració d'Artur Mas, ja que el fiscal ha decidit no formular-li cap pregunta. L'expresident de la Generalitat ha estat poc més de 20 minuts declarant. "Que tingui bon viatge", li ha dit president del tribunal després d'informar-lo que ja podia abandonar la sala. Mas ha respost: "I vostès un bon judici"

Mas insisteix que "ningú " va actuar per aturar el procés participatiu

Mas explica que des del 14 d'octubre, que va convocar el procés participatiu, fins al 25 novembre, que es va tancar tot el procés, "l'única notificació que vam rebre va ser la providència del TC del 4 de novembre". Mas insisteix que "ningú " va actuar per aturar el procés participatiu "en tot aquest lapse de temps"

Mas explica que, l'endemà de rebre a través d'un correu electrònic la providència del TC prohibint el procés participatiu, van rebre la notificació. "Nosaltres vam reaccionar i vam decidir presentar un recurs davant del Suprem per un clar abús de poder del govern espanyol, a més de fer un recurs de súplica al TC demanant aclariments". "No vam rebre cap resposta del Constitucional", assegura Mas

Mas recorda que, després d'anunciar la convocatòria del procés participatiu en substitució de la consulta, Rajoy el va "menysprear", se'n va "mofar" i el va titllar d'"ocurrència"

Mas: "Necessitàvem uns 24.000 voluntaris i, amb pocs dies, vam arribar als 40.000. Això ens va donar la força possible per tirar endavant el procés participatiu. La logística la vam preparar nosaltres, però la vam posar a mans dels voluntaris".

Mas assenyala que una de les principals diferències és que "sense els 42.000 voluntaris no hauria sigut possible el procés participatiu", a diferència de la consulta

Preguntat per l'advocada sobre les diferències entre la consulta i el procés participatiu, Mas respon que "tot són diferències" tret d'una similitud: "ni la consulta ni el procés participatiu tenien efectes legals vinculants"

Mas explica que, davant la impossibilitat de fer un referèndum acordat amb l'Estat, es va aprovar una llei de processos no referendaris per, en base a aquesta llei, convocar una consulta que "va ser fulminantment suspesa" pel Constitucional

Mas explica que, abans de convocar la consulta, van intentar acordar un procés referendari amb el govern espanyol. Una petició que va ser desoïda.

Mas comença responent les preguntes de l'advocada de la defensa, Eva Labarta. A preguntes de la lletrada, explica els antecedents del procés participatiu, amb l'anticipació electoral del novembre del 2012.

Mas ja és dins la sala del Suprem, a punt de declarar. El seguim EN DIRECTE

Els testimonis que han declarat aquest matí han assegurat que no van rebre ordres del Govern d'aturar els preparatius del 9-N, però tampoc nous encàrrecs, després de la providència del TC que prohibia el procés participatiu. El fiscal ha centrat aquest dimarts l'interrogatori a intentar demostrar que la Generalitat va simular inacció després de la providència del Constitucional, el 4 de novembre. El fiscal, Jaime Moreno, ha centrat els interrogatoris a diversos proveïdors del Govern, i també membres de l'executiu en tres aspectes: la contractació del pavelló Italià per atendre la premsa el mateix dia 9, la contractació de la publicitat institucional, i l'enviament d'una carta del president Mas al cens que va facilitar l'Idescat.

Uns espontanis han cridat "sediciós", "traïdor" i "fill de puta" en castellà a Artur Mas abans d'entrar al Suprem. També han etzibat "Espanya ens roba, i després sou tots milionaris". Portaven una bandera espanyola

Artur Mas ha arribat al Tribunal Suprem fa uns minuts. No ha fet declaracions abans d'entrar

Artur Mas ja és al Suprem per declarar com a testimoni en el judici del 9-N. Ho seguin EN DIRECTE

Gràcies per la vostra atenció. Bona tarda

Fins aquí aquest minut a minut sobre la primera sessió del judici del 9-N. Demà, a partir de les 10 del matí, us tornarem a explicar, en directe, tot el que passa al Tribunal Suprem on es jutja Francesc Homs. Podeu llegir tota la informació sobre la declaració d'Homs i la resta de notícies sobre el judici a l'Ara.cat.

"Admeto tots els fets que se m'imputen... i més", ha dit Homs al tribunal que el jutja

Recordem que Francesc Homs s'enfronta a una inhabilitació de 9 anys i a una multa de 30.000 euros. Homs ha declarat aquest matí, ha defensat que el 9-N no era una consulta i s'ha emparat en la inconcreció de la providència del TC"