En directe
24/03/2021

Aznar i Rajoy declaren en el judici de la caixa B del PP

Rajoy recorda que un informe que va encarregar el 2013 a la tresoreria del partit indica que només hi havia una comptabilitat al PP

Rajoy ha recordat que va encarregar un informe a la tresoreria del PP el 2013 davant la "gravetat" dels fets que es van publicar -els Papers de Bárcenas- i ha subratllat que la conclusió va ser que "només hi havia una comptabilitat al PP" i que "no s'havien cobrat sobresous".

Rajoy, implícitament al PSOE: "Hi ha gent que perseverarà a apuntar-se amb finalitats polítiques a coses que no són veritat”

L'expresident espanyol ha llançat un missatge implícit al PSOE i a les formacions polítiques que assenyalen el PP per la caixa B: "Hi ha gent que perseverarà a apuntar-se amb finalitats polítiques a coses que no són veritat", ha afirmat, després que li preguntessin per les anotacions de Bárcenas en què apareix el nom de M. Rajoy. L'exlíder del PP ha assegurat que els documents eren "mentida" i amb l'afirmació esmentada ha criticat indirectament la moció de censura per la qual se'l va fer fora de la Moncloa.

Rajoy admet que podria haver estat "poc afortunat" el missatge de "Luis, sé fuerte" quan es va conèixer la Gürtel

Rajoy ha reconegut que podria haver estat "poc afortunat" el missatge que va enviar a Bárcenas quan es va conèixer la Gúrtel: "Luis, sé fuerte". "Com vostè sap, no sempre l'encertem", ha dit l'expresident del PP a l'advocat d'Esquerra Unida. En l'interrogatori, Rajoy ha afirmat que no tenia coneixement que hi hagués cap caixa forta en cap despatx de la seu del PP, però sí que en va trobar una a la Moncloa. "Suposo que deu continuar allà i que s'hi ha donat el mateix ús que jo: cap", ha assegurat.

Rajoy: "El 95% de les persones que apareixen als 'papers de Bárcenas' diuen que el que s'hi descriu és fals. Per exemple, jo"

Mariano Rajoy insisteix que en quaranta anys de militància al PP no ha sentit mai a parlar de la caixa B. Després de dir que totes les persones que han passat pel judici n'han negat la veracitat, ha hagut de matisar davant l'evidència que hi ha hagut testimonis que han reconegut haver cobrat sobresous. "És cert, però també és cert que el 95% de les persones que apareixen als papers de Bárcenas han afirmat que el que s'hi diu sobre ells és fals. Per exemple, jo". "No tinc cap motiu per posar en dubte el que diuen alguns, però demano que tampoc es faci amb les afirmacions del 95% de les persones que hi surten esmentades", ha afegit.

Rajoy: "Això és un deliri. Comença a ser una vergonya el que estem vivint"

Deliri i surrealisme són algunes de les paraules que Mariano Rajoy ha utilitzat per negar les acusacions de l'extresorer del PP Luis Bárcenas contra la seva persona i sobre l'existència de la caixa B del PP. L'expresident del PP ha reiterat que era "absolutament fals" tot el que se li ha plantejat i ha carregat contra Bárcenas. "Comença a ser una vergonya tot el que estem vivint", ha afirmat, després de dir que era "impossible" que destruís els papers de Bárcenas perquè, segons ha dit, no els havia vist abans que es publiquessin a El País el 2013.

Rajoy qualifica "d'absolutament fals" que Bárcenas li entregués 25.000 euros en efectiu en un sobre

Mariano Rajoy ha qualificat "d'absolutament fals" que l'extresorer del PP Luis Bárcenas li hagués entregat un sobre amb 25.000 euros en efectiu i 25.000 més a l'ex secretària general María Dolores de Cospedal. L'expresident del PP ha assegurat que "mai" va sentir que es parlés de donatius en les reunions del comitè executiu, que "mai" s'havia ocupat dels afers econòmics del partit i que no sabia "absolutament res" de la compra d'accions del mitjà Libertad Digital suposadament amb diner negre.

Rajoy compareix com a testimoni en el judici de la caixa B per videoconferència però sense mascareta, a diferència de la resta d'exdirigents del PP

Mariano Rajoy declara per videoconferència però sense mascareta, a diferència de la resta d'exdirigents del PP, que s'han mig tapat la cara tot i comparèixer des de casa seva. L'expresident del PP i del govern espanyol és la segona vegada que declara com a testimoni en seu judicial per corrupció vinculada a la formació conservadora.

Aznar remarca que no pot aportar informació sobre els fets concrets que es jutgen

L'expresident del PP, a petició de l'advocat d'una de les arquitectes de l'empresa Unifica acusades, ha agraït que li preguntessin si podia aportar alguna informació sobre els fets concrets que es jutgen: si les obres de la seu de Génova 13 es van pagar en negre. Aznar ha dit que no perquè es van fer després que ell deixés de presidir el PP, el 2004.

Aznar afirma que no recorda haver demandat el diari 'El País' per la publicació dels 'papers de Bárcenas'

L'expresident del PP ha afirmat que no recordava haver presentat una demanda contra el diari El País per la publicació el 2013 dels papers de Bárcenas, en què s'assenyalava que la caixa B s'havia creat sota el seu mandat. "Sincerament, no recordo el contingut de la demanda", ha assegurat Aznar, que també ha afirmat que ignorava que va ser desestimada.

El president del tribunal censura que Aznar subratlli que Boye és advocat de Puigdemont

El president del tribunal del judici de la caixa B, José Antonio Mora, ha censurat que Aznar hagi subratllat que Gonzalo Boye és advocat de Carles Puigdemont. "Aquestes qüestions no interessen en absolut", li ha fet saber el magistrat. Després, Boye ha començat l'interrogatori com a representant de l'acusació popular exercida per l'Observatori Desc preguntant a Aznar per què portava mascareta si era sol al seu despatx. "Perquè respecto les recomanacions sanitàries", li ha respost l'expresident. Quan Boye ha volgut qüestionar si també es recomanava dur mascareta a casa, el jutge també l'ha tallat.

Aznar nega haver ordenat cap pagament ni compensació perquè no en tenia competències

L'expresident espanyol ha reiterat que no tenia competències per ordenar cap pagament ni compensació a càrrecs del partit. Un advocat de l'acusació popular li ha posat d'exemple el cas de l'expresident balear, Jaume Matas, a qui se li hauria compensat la pèrdua d'ingressos quan va deixar de ser ministre de Medi Ambient en el govern d'Aznar. "No sé si existia aquest problema, ni si es va resoldre ni com", ha assegurat l'expresident del PP, que ha preferit recordar que Matas va ser "un bon ministre i un bon president de les Balears".

Aznar pregunta a cada acusació a qui representa: "Vostè ha defensat el PSOE en diverses causes"

Aznar es preocupa de saber qui li formula les preguntes. El primer torn ha estat per a l'acusació popular representada per ADADE, una associació d'advocats que l'expresident ha constatat que ha defensat el PSOE en múltiples causes, inclosa la Gürtel. El segon ha estat per a una acusació popular en nom de Carmen Ninet i Cristina Moreno, que l'expresident ha recordat que són diputades socialistes a les Corts Valencianes.

Aznar afirma que "no coneixia cap comptabilitat paral·lela" al PP

L'expresident espanyol ha afirmat que "no coneixia cap comptabilitat paral·lela" al PP quan era el líder del partit entre 1990 i 2004. L'advocat de l'acusació popular ADADE ha recordat que a la comissió d'investigació del Congrés del 2018 Aznar va dir que "fins que no es demostrés que existia una caixa B", ell no podria afirmar-ho. Quan li han preguntat per aquesta qüestió, l'expresident del PP ha reiterat que es ratificava en el que va dir, malgrat que la sentència de la Gürtel n'hagi acreditat l'existència. "Per molt que em faci la mateixa pregunta de 500 maneres diferents, continuaré responent el mateix".

Aznar assegura que "mai" ha rebut sobresous i que sempre ha declarat a Hisenda

L'expresident del govern espanyol i del PP ha assegurat que "mai" ha cobrat sobresous i que sempre ha declarat a Hisenda. "No sé què han fet els meus successors ni m'interessa. Sé què he fet jo", ha assenyalat en la seva compareixença com a testimoni al judici sobre la caixa B del PP.

Comença la declaració de l'expresident del govern espanyol José María Aznar

L'expresident del govern espanyol i del PP, José María Aznar, declara com a testimoni al judici sobre la caixa B del PP.