Política22/02/2018

Cap reacció de l'Estat pel Twitter anònim d'un cap de la Guàrdia Civil

Daniel Baena s'amaga rere un compte des del qual critica polítics independentistes

Montse Riart

BarcelonaEl tinent coronel Daniel Baena, cap de la policia judicial de la Guàrdia Civil de Catalunya, s’oculta a les xarxes socials sota el pseudònim de Tácito (@nmaquiavelo1984), segons va informar el diari ‘Público’. Amb aquest ‘nick’ i amb la descripció de “politòleg” critica polítics, als quals ell mateix investiga en les tres causes obertes sobre l’1 d’octubre al Tribunal Suprem, l’Audiència Nacional i el jutjat d’instrucció 13 de Barcelona. La Guàrdia Civil va assegurar a preguntes de l’ARA que només es responsabilitzen del perfil oficial del cos a Twitter. El ministeri de l’Interior no es va respondre.

Inscriu-te a la newsletter Política en cinc llibres per Sant JordiUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

“Neutralitat inexistent, barreja ideologia amb professió” va piular l’exdiputada de la CUP Mireia Boya a Twitter. “Si es confirma, és escandalós. Els seus informes, se suposa que imparcials i objectius, serveixen de base per les incriminacions”, va afegir l’advocat de Carles Puigdemont, Jaume Alonso Cuevillas.

Cargando
No hay anuncios

El 2 de febrer, quan l’Ajuntament de Barcelona va anunciar que es personaria en totes les causes judicials per la repressió de l’1 d’octubre, el comentari a Twitter de l’usuari Tácito va ser: “Estarem atents a veure si s’utilitzen diners públics”. El 14 de novembre, després que ‘El Periódico’ publiqués “L’independentisme posa el fre. Mas, Comín, Campuzano, Tardà i Òmnium se sumen a l’autocrítica de l’estratègia secessionista”, la resposta de Tácito va ser: “Sí, però els processos no, la justícia no s’atura”.

A més a més, Baena té un altre perfil amb el seu nom real, en què ha fet altres comentaris que tampoc resulten del tot neutrals: “Fiscal General Maza DEP. Los que quedamos cumpliremos hasta el final. A la orden”, va escriure el dia que va morir Maza. “Fuerza Señoría. Nada podrá con nosotros”, va piular adjuntant una notícia sobre l’hospitalització del jutge que porta el cas de l’1-O a Barcelona. I, el 9 de febrer, un de més críptic però de to semblant: "Ladran. No solo porque cabalgamos. Sino porque somos imparables".