En directe
En directe
30/05/2012

La cimera del pacte fiscal, en directe

Marc Colomer

Fins aquí el minut a minut de la cimera pel pacte fiscal. Trobareu tota la informació i les reaccions que se'n derivin a l'Ara.cat.

p { margin-bottom: 0.21cm; } El que sí té clar tothom, començant pel president de la Generalitat, és que no es pot repetir una trencadissa com la de l'Estatut. Els costos van ser massa elevats per a tots els partits, sense excepció. I no és un temor infundat: El debat sobre el pacte fiscal ha tingut fins ara algunes escenes que han evocat aquell procés ara ja llunyà, però que encara cou a la política catalana.

p { margin-bottom: 0.21cm; } També ICV-EUiA aposta perquè la Generalitat tingui la clau de la caixa i poder absolut sobre tots els impostos, és a dir un model de concert. Pels ecosocialistes, el punt de trobada del catalanisme pot ser el model de concert cooperatiu (frustrat) de l'Estatut del 2005. Ara bé, ICV-EUiA, com el PSC, vol vincular el pacte fiscal a un pacte social perquè els nous recursos es destinin a polítiques socials i no pas a abaixar impostos. C's s'autoexclou de l'acord mentre Solidaritat posa l'accent en fer del compromís amb l'Estat propi el pla B en cas que fracassi aquest intent.

p { margin-bottom: 0.21cm; } El PP ha defensat una "tercera via" per singularitzar el finançament català, però dins el règim comú, és a dir res de model propi fora de la Lofca. Això sí, el PP s'ha compromès a no ser "obstacle" contra la majoria parlamentària que surti al ple del juliol, amb una abstenció. ERC insisteix que no participarà de cap acord que no sigui el concert econòmic, sense matisos. Els republicans han retret a PSC i PP que neguin als catalans el tracte que defensen per a bascos i navarresos.

p { margin-bottom: 0.21cm; } La cimera d'avui, doncs, ha fixat el tret de sortida formal al procés per a la consecució d'un nou model de finançament per a Catalunya basat en el concert econòmic. El Govern, que vol exhibir plena sintonia amb ERC en defensa del concert, reconeix una certa flexibilització i voluntat de sumar-se a l'acord del PSC, que ha proposat un model que atorgui a la Generalitat "protagonisme" en la recaptació dels impostos i que, això sí, ha de ser tan "singular i bilateral" com generalitzable a altres autonomies.

Pel Govern, cal subratllar la voluntat de diàleg de totes les formacions. Homs parla d'una cimera útil i constructiva

Homs: "La proposta d'ERC és la que defensa el Govern"

El fantasma de l'Estatut torna a planar damunt del Palau de la Generalitat: "Si ens hem d'equivocar, que sigui amb coses noves", diu Homs. Tots els partits volen defugir un procés que va provocar un gran desgast en la política catalana

Mas ha proposat un grup de treball "amb capacitat decisòria" en la negociació amb Madrid integrat pels participants de l'acord al Parlament

Homs subratlla que la presidenta del PP català s'ha compromès a "no ser obstacle" pel que plantegi la majoria del Parlament. De fet, ja havia apuntat la possibilitat d'una abstenció al ple del Parlament.

Homs anuncia qla creació d'un grup de treball de seguiment de la negociació amb Madrid. Hi seran només els partits que participin de l'acord.

Pel Govern, cal destacar que ja tothom ha assumit la necessitat d'un model propi -"singular" en el cas del PP- per a Catalunya

Homs parla de "visió àmpliament consensuada" per a un nou model, no en la millora de l'actual

Homs insisteix que la d'avui no era una reunió definitiva. Subratlla la coincidència en el diagnòstic: "El model de finançament vigent és insuficient"

Picada d'ullet del Govern a ERC: "Els ciutadans de Catalunya es mereixen la clau de la caixa"

Compareix el portaveu del Govern, Francesc Homs.

Queda clar que la cimera del pacte fiscal ha servit, bàsicament, per constatar les posicions de partida ja conegudes dels partits catalans.

Bertran: "Demanem a CiU i ERC que evitem que el PSC entri a carregar-se aquest model per acabar amb l'espoli"

Per Solidaritat, "les propostes del PSC són les de Rubalcaba i les de Griñán. Volen diluir l'acord"

Bertran: "Buscar el màxim consens, d'acord. Però per dir a l'estat Espanyol: o caixa o faixa"