Política30/03/2019

Cinc manipulacions de l'acte de Vox a Barcelona

El partit d'extrema dreta omple el seu argumentari d'afirmacions falses

Maiol Roger

BarcelonaL'auge de l'extrema dreta al món s'ha construït, en part, amb afirmacions manipulades i falsedats. Vox no n'és una excepció, i el seu acte a Barcelona ha estat ple d'asseveracions que no se sustenten en cap fet real. Aquí en van cinc exemples:

  1. Javier Ortega Smith: "Gràcies als que heu resistit quan us sancionaven per retolar en espanyol als vostres negocis". Les multes lingüístiques són un dels principals arguments dels partits espanyolistes per afirmar que es persegueix el castellà. El fet, però, és que mai s'ha multat ningú per retolar en castellà. La norma preveia sancionar aquells comerciants que no retolessin almenys en català. És a dir, que es multava els comerciants que no tenien els cartells en català independentment de si els tenien en castellà, anglès, o àrab. I no es multava qui tingués el rètol en castellà sempre que les indicacions també estiguessin en català. La llei no és una anomalia catalana: sense anar més lluny, hi ha un centenar de normes que protegeixen l'etiquetatge en castellà.
  2. Santiago Abascal: "L'esquerra traïdora i la 'derechita' covarda han regalat tota la plata de la casa als separatistes per aguantar una estona més al poder". Més enllà dels apel·latius que dedica el líder de Vox al PSOE i al PP, una mirada a l'evolució de les inversions de l'Estat a Catalunya demostra que no només els partits no li han regalat "tota la plata de la casa", sinó només la part de la plata que li toca per població. Sense anar més lluny, els pressupostos de Pedro Sánchez (que no es van poder aprovar) van elevar la inversió a Catalunya fins a un 16,8%, lluny del 19,2% del PIB. Els últims comptes del PP van destinar a Catalunya un 13,3%, un lleuger ascens respecte al 10,7% del 2016 i el 9,5% dels pressupostos de 2015.
  3. Ortega-Smith: "Fa dos anys van començar les accions contra el Procés mentre d'altres miraven cap a un altre costat". Just fa dos anys que Artur Mas, Irene Rigau i Joana Ortega van ser condemnats pel 9-N, després d'un procediment judicial instigat per la fiscalia, aleshores depenent del govern del Partit Popular. A més, el tinent coronel Baena va explicar al judici al Tribunal Suprem que el 2015, molt abans que Vox fes cap pas contra el Procés, la Guàrdia Civil ja l'investigava. Ho feia en secret, però la persecució judicial dels dirigents independentistes era ben notòria: abans de l'1-O el president, Carles Puigdemont, va rebre fins a cinc requeriments del Tribunal Constitucional arran de diversos recursos del govern del PP.
  4. Abascal: "Els separatistes volien tancar la porta als nostres germans hispanoamericans perquè venien sabent espanyol i no podien adoctrinar-los". El líder de Vox eleva unes declaracions de Jordi Pujol de l'any 2008 a pla de Govern. L'expresident de la Generalitat i l'expresident del Parlament Heribert Barrera reflexionaven així sobre la immigració en un llibre-entrevista del periodista Salvador Cot: "El que complica bastant les coses és que és més difícil integrar un llatinoamericà que un andalús", afirmava el ja finat Barrera, i després d'aquesta afirmació, Pujol afegia: "Això, segur; i més que un marroquí. La religió apart, als llatinoamericans els costa entendre la catalanitat". La Generalitat no ha posat mai cap limitació a la immigració de l'Amèrica Llatina. De fet, dels deu països amb més immigrants a Catalunya, quatre són d'aquesta part del continent americà.
  5. Abascal: "Europa està islamitzada". Les dades de religiositat a Europa desmenteixen rotundament aquesta afirmació. Segons l'Eurobaròmetre de 2015, el 71,6% dels europeus són cristians (majoritàriament catòlics), el 13,6% agnòstics i el 10,4% ateus. Només un 1,8% dels europeus són musulmans.