NOVA LEGISLATURA
Política14/12/2012

CiU perd el control de la mesa del Parlament

CiU no tindrà majoria absoluta a la mesa del Parlament. Núria de Gispert seguirà com a presidenta, Anna Simó (ERC) apunta a vicepresidenta segona i Corbacho i Iceta es disputen la plaça socialista

Oriol March

BarcelonaLa pròxima legislatura registrarà canvis a la mesa del Parlament, on fins ara CiU tenia majoria absoluta amb quatre dels set membres. Els nacionalistes, segons fonts consultades, mantindran la presidència i la vicepresidència primera. La vicepresidència segona correspon a ERC en tant que nova segona força. PP i ICV disposaran d'una secretaria cadascun. Els últims dos anys republicans i ecosocialistes no havien tingut cadira a la mesa. Ara hi seran, i CiU i el PSC, que el 25-N van baixar dotze i vuit escons respectivament, perden un representant. Els socialistes disposaran d'un lloc encara sense concretar.

Inscriu-te a la newsletter Política en cinc llibres per Sant JordiUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons han confirmat a l'ARA fonts parlamentàries, Anna Simó té tots els números per convertir-se en vicepresidenta segona del Parlament. Això obligaria Oriol Junqueras, president dels republicans, a buscar-li un substitut com a portaveu parlamentari, un càrrec que Simó ha ocupat aquesta última legislatura. Junqueras optarà amb tota probabilitat per una cara nova, seguint amb la renovació que ha emprès des que mana al partit i que ha provocat que 17 dels 21 diputats d'ERC siguin debutants.

Cargando
No hay anuncios

Pel que fa al lloc que pertocarà al PSC, fonts socialistes indiquen que la plaça se la disputen l'exministre Celestino Corbacho i l'exportaveu del partit Miquel Iceta. Un incovenient per a la candidatura d'aquest últim és que el 2014 liderarà la llista al Parlament Europeu, així que a mitja legislatura caldria tornar a votar el seu càrrec a la cambra.

Fins ara el PSC tenia a la mesa la vicepresidència segona, que ocupava Higini Clotas, i una de les secretaries, que ostentava Montserrat Tura. A les acaballes de la legislatura Pere Navarro va voler canviar Clotas per Joaquim Nadal, que fins al setembre va ser president del grup. El primer secretari dels socialistes va emprendre una renovació del grup que va ser efímera a causa de la convocatòria d'eleccions anticipades. Navarro no va reeixir a l'hora de rellevar Clotas perquè Nadal no es va voler enfrontar al seu company de partit, que va encaixar malament el seu relleu.

Cargando
No hay anuncios

Segons tots els indicis, Núria de Gispert, d'Unió i presidenta del Parlament des del desembre del 2010, seguirà. CiU perd un dels quatre representants. En la legislatura anterior, Josep Rull -que el 2015, si res no canvia, tornarà a optar a l'alcaldia de Terrassa- i Dolors Batalla ocupaven aquestes dues secretaries. Lluís Corominas, vicepresident primer els últims anys, té opcions de repetir si CiU reté la vicepresidència primera. Si no repeteix, seria indicatiu de la seva hipotètica entrada al Govern.

La nova mesa prendrà possessió dilluns, després que s'hagi constituït el Parlament. La mesa d'edat, prèvia a aquest formalisme, estarà presidida per Dolors Montserrat (PP), la diputada més veterana. Un cop acabat el tràmit, ICV-EUiA tornarà a ser a la mesa. El càrrec, pel pacte entre els partits que integren la coalició, ha de recaure en algú d'EUiA. Sonen Lorena Vicioso i David Companyon. Jordi Miralles, que aquesta vegada no és ni diputat, havia estat integrant de la mesa en nom dels ecosocialistes.

Cargando
No hay anuncios

Aquest òrgan de govern parlamentari i representació institucional, que es reuneix abans de cada ple per decidir l'ordre del dia i la idoneïtat de les compareixences, també s'encarrega d'executar el pressupost de la cambra, que ha anat minvant els últims anys. La legislatura passada va donar de baixa tres cotxes oficials i va estalviar 90.000 euros en energia, segons va informar la cambra. El Parlament també és l'encarregat d'atorgar la condició de cap de l'oposició, que durant els pròxims quatre anys recaurà en Oriol Junqueras, president d'ERC i debutant a la cambra catalana com a diputat.