DRET A DECIDIR
Política03/07/2014

El Pacte pel Dret a Decidir reclamarà per carta a Rajoy que no impedeixi la consulta

La missiva anirà signada per les 2.850 entitats que en formen part

Oriol March

Sant Boi de LlobregatEl Pacte Nacional pel Dret a Decidir demanarà per carta a Mariano Rajoy que no impedeixi la consulta sobiranista del 9-N. Així es determinarà en la pròxima reunió del plenari de l’organisme, prevista per al 18 de juliol, segons han explicat a l’ARA fonts del Pacte. “Aquesta missiva, si tot segueix el pla previst durant la reunió, anirà signada per les 2.850 entitats que en formen part”, indiquen les mateixes fonts consultades. Es tracta d’una mesura més de pressió al govern espanyol perquè autoritzi la consulta, en aquest cas promoguda per una societat civil mobilitzada pel referèndum, i que se suma a les reiterades peticions del Govern perquè Rajoy toleri la convocatòria.

Inscriu-te a la newsletter Política en cinc llibres per Sant JordiUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A banda d’aquest prec, el Pacte prepara una gran mobilització amb els ulls posats en el 9-N. Així ho va confirmar el mateix Rigol abans de reunir-se amb representants de les taules territorials del Pacte, que es van trobar a Sant Boi de Llobregat per pactar una estratègia conjunta per seguir amb la “capil·larització” del moviment a favor de la consulta.

Cargando
No hay anuncios

L’acte “massiu” conjunt de les 2.850 entitats que formen part del Pacte encara no té format ni data, però es començarà a perfilar en la nova reunió del plenari de l’organisme, que se celebrarà el 18 de juliol. La idea, segons Rigol, és que es “visualitzi” la transversalitat del corrent sobiranista quan falten pocs mesos perquè se celebri la consulta. “Cal que els ciutadans sentin que el futur de Catalunya passa per les seves mans”, va defensar l’expresident del Parlament abans de reunir-se amb els representants territorials. L’absència més destacada ahir va ser la de Joaquim Nadal, històric del PSC que presideix la taula pel dret a decidir a Girona. Sí que hi va ser Raül Romeva, exeurodiputat d’ICV i al capdavant de la taula a Sant Cugat, tot i que va arribar una mica més tard i va quedar fora de moltes fotografies.

Nova oferta als socialistes

Cargando
No hay anuncios

Quan Rigol va rebre l’encàrrec del Govern -l’executiu català no participa en el dia a dia del Pacte però segueix de prop els passos que fa- de presidir l’organisme a favor del dret a decidir, els representants del Palau van ser molt explícits a l’hora de demanar-li que sumés com més sensibilitats millor. En aquell moment, a principis del 2013, aquesta petició tenia una traducció pràctica: integrar el PSC en aquesta plataforma cívica. Un propòsit que, de moment, encara no s’ha complert.

Les portes de l’organisme no s’han acabat de tancar mai per als socialistes catalans. Rigol va aprofitar ahir el canvi de cares al capdavant del PSC -Miquel Iceta es convertirà aquest mes en primer secretari del PSC després de la convulsa renúncia de Pere Navarro a causa dels mals resultats del partit i de la creixent divisió interna- per tornar a dedicar-los un gest. “Tant de bo hi poguessin ser”, va considerar el dirigent històric d’Unió. De fet, Iceta i Rigol ja es van trobar l’octubre del 2013 al restaurant Set Portes de Barcelona acompanyats de Josep Antoni Duran i Lleida i de Navarro.

Cargando
No hay anuncios

Aquella reunió tenia com a objectiu acostar els socialistes al bloc del dret a decidir en un moment en què es debatia la data i la pregunta de la consulta sobiranista del 9-N. De moment, però, l’únic gest que Iceta tindrà amb el procés és votar a favor de la llei de consultes que està debatent el Parlament -a finals de mes es tancarà el text- i que serà el paraigua legal que Artur Mas farà servir per convocar el referèndum a mitjans del mes de setembre.

Abans de novembre, està prevista una Diada que s’albira massiva un cop més. “Seran dues dates fonamentals”, va voler resumir Rigol en referència a l’Onze de Setembre i el 9-N. Així ho va transmetre als representants territorials del Pacte, amb qui es va reunir després de fer-se la corresponent foto de família. “Aquestes taules territorials estan naixent de forma espontània”, va insistir l’expresident del Parlament. Ara miraran de treballar de forma coordinada i unitària per, amb les instruccions que surtin de la reunió del Pacte pel Dret a Decidir del 18 de juliol, seguir eixamplant la base social de la consulta.