Política16/10/2017

Colau denuncia que el requeriment de Rajoy busca la rendició de Catalunya

Domènech considera que "no es poden posar dates de caducitat al diàleg"

Xavi Tedó

BarcelonaL'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha celebrat avui que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, hagi obert un període de dos mesos per negociar amb l'Estat. En un col·loqui al Fòrum Europa Tribuna Catalunya, a l'Hotel Palace de Barcelona, l'alcaldessa ha afirmat que la resposta de Puigdemont "és un resum del que va dir al Parlament davant d'un requeriment que reclama un resposta clara per afrontar el diàleg en termes de rendició". "Així no serà fructífer mai el diàleg, hi perdem tots si els nostres governants són presoners de les pressions o dels compromisos", ha remarcat Colau, que ha demanat "altura de mires per adequar les respostes". Colau ha destacat la necessitat d'impulsar "polítiques de grans majories" i "el diàleg perquè és el que vol Catalunya per afrontar els grans reptes que té al davant". "La via de la judicialització i de la unilateralitat no són eficaces", ha advertit Colau, que ha insistit de nou en la demanada d'un referèndum pactat.

Inscriu-te a la newsletter Política en cinc llibres per Sant JordiUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El coordinador de Catalunya En Comú (CatComú), Xavier Domènech, ha dit: "Estem vivint un període emocional molt fort". I ha afegit: "Aquest país necessita temps per articular una nova agenda constituent de país feta des del 80%", en al·lusió al percentatge de la població que exigeix un referèndum acordat. "Els governants han de pensar en el conjunt del país i crear els escenaris que no frustrin les expectatives de la gent", ha dit Domènech, que ha defensat no situar-se "en la trinxera de la resistència" davant d'una possible DUI per part del Parlament. "La gent que va participar en l'1 d'octubre no volia que fracassés el CNI, només volia votar, i vam aconseguir acaparar l'atenció dels mitjans de tot el món, tot i el tancament d'Europa, que no resoldrà el debat perquè ho considera un afer intern", ha lamentat el líder dels comuns.

Cargando
No hay anuncios

"Un dels grans tresors és la pluralitat i ara la societat s'està tensionant", ha avisat Domènech, que ha afegit que la "declaració d'independència no deixa de ser això perquè el full de ruta no diu què s'ha de fer després". "Necessitem distensió per construir ponts de diàleg per aconseguir una negociació real", ha sentenciat el màxim dirigent de la confluència. Com Colau, Domènech ha denunciat que "el requeriment de Rajoy no es el millor camí per obrir un diàleg", però també ha afirmat que "no es poden posar dates de caducitat al diàleg", en referència als dos mesos de marge que ha donat el president Puigdemont i a la possible suspensió de l'autonomia per part del govern espanyol. "Hi ha una oferta de diàleg per part de la Generalitat i la resposta de l'Estat es fa activant el 155. La carta enviada avui reitera l'oferta de diàleg, però hem de facilitar tots els espais de diàleg". ha apuntat Domènech, que ha criticat que el "PP actua en clau interna perquè Ciutadans pressiona des de la dreta".

"Desbloquejar el present per parlar del futur", ha receptat el líder dels comuns per encarar els pròxims mesos, que ha afirmat que "el moviment sobiranista és una potència transformadora que no es pot posar a la defensiva ara" sobre les tensions internes que hi pot haver per la suspensió de la DUI. El referèndum pactat és la via que ha tornat a posar damunt la taula Domènech per resoldre el conflicte tenint present que "la meitat dels electors del PP català, el 57% dels votants de Ciutadans o el 78% dels votants socialistes volen votar. "Tenim un problema de democràcia representativa", ha reblat. "No necessitem nous fulls de ruta, sinó una agenda constituent conjunta perquè si partim d'aquest 80% l'Estat no podrà obviar aquest clam majoritari", ha assenyalat el coordinador de CatComú, que ha subratllat "la fortalesa d'una ciutadania que ha de tenir un paper clau en el Procés Constituent".

Cargando
No hay anuncios

"Defensar el dret a a decidir s'està convertint en una cosa heroica a l'Estat", ha assegurat Domènech, que ha tornat a agrair l'escalf dels qui aposten pel diàleg a Espanya, una Espanya que confia que sigui plurinacional amb la inclusió del dret a decidir. "És intolerable que s'acusi Jordi Sànchez, Jordi Cuixart o el major Trapero d'un delicte de sedició; el PP, que fa bandera de la Constitució, és el partit que està destrossant els acords del 1978 intervenint l'economia o amenaçant amb l'article 155 i té un problema de legitimitat molt seriós", ha finalitzat Domènech, que no es planteja que l'espai dels comuns es presenti a les noves eleccions si se suspèn l'autonomia.