En directe
L'impacte de la pandèmia
13/04/2021

Compareixença de Pedro Sánchez per parlar dels fons europeus

Sánchez assegura que la reforma de les pensions que planeja compta amb el "consens" de la majoria de forces polítiques

El president del govern espanyol destaca que la reforma de les pensions que inclou el pla de recuperació, que encara s'ha de discutir amb els agents socials, "compta amb un consens ampli" entre els membres del govern central i també entre una majoria de grups parlamentaris. "Estan en línia amb les conclusions del Pacte de Toledo", subratlla.

Sánchez treu importància a l'avís de les autoritats sanitàries dels EUA sobre Janssen: "Totes les vacunes compleixen amb totes les garanties i tota la seguretat"

El president espanyol, Pedro Sánchez, ha dit que desconeixia la informació segons la qual les autoritats sanitàries dels Estats Units han recomanat aturar la vacunació amb Janssen després de detectar sis casos de trombosi. Ara bé, ha puntualitzat que "totes les vacunes que s'estan subministrant a la població espanyola [les primeres dosis de Janssen arriben demà], europea i també nord-americana compleixen amb totes les garanties i tota la seguretat". "L'anàlisi del risc i el benefici és absolutament a favor del benefici", ha afegit, i ha apuntat que aquest tipus d'aturades mostren les "garanties del mateix procés de vacunació", cosa que ha volgut "posar en valor", com en el cas d'AstraZeneca. "Quan hi ha aquests episodis, cal frenar, veure què els causa, entendre-ho i prendre una decisió", ha detallat, i ha recordat que l'Agència Espanyola del Medicament està rebent informació diària des del principi del procés de vacunació sobre possibles efectes secundaris.

Sánchez defensa la reforma fiscal que prepara el govern espanyol

El cap de l'executiu espanyol defensa que Brussel·les fa anys que reclama una reforma fiscal i assegura que la prioritat ara és la recuperació econòmica però que després "continuarem amb el full de ruta que marca Europa" amb la reforma fiscal. 

Sánchez manté la intenció de no prorrogar l'estat d'alarma tot i la pressió autonòmica: "Hi ha prou eines jurídiques"

El president espanyol, Pedro Sánchez, ha assenyalat que manté la intenció de no prorrogar l'estat d'alarma més enllà del 9 de maig tot i la pressió de comunitats com Euskadi, Andalusia i Múrcia, que consideren que és "prematur" aixecar aquesta mesura excepcional. Segons Sánchez, "l'escenari ha canviat" els últims mesos i avui en dia "hi ha prou eines jurídiques per abordar amb garanties la pandèmia". És més, ha apuntat que la situació actual és "completament diferent" a la de l'estiu passat, quan va haver-hi un desgavell jurídic amb la fi de l'estat d'alarma que va portar a tornar a aplicar la mesura durant mig any. "L'escenari és completament diferent i el govern espanyol treballa amb la intenció que al maig posem fi a l'estat d'alarma", ha dit per respondre sobretot al lehendakari Iñigo Urkukku, que ha defensat amb vehemència que es prorrogui la mesura. El PP demana com a resposta un "pla B jurídic", però també ho demanen, tot i que amb altres paraules, partits com EH Bildu, Més Madrid i el PDECat, que volen que la Moncloa aclareixi què es podrà fer i què no a partir del 10 de maig.

Sánchez assegura que presentaran el pla a la Comissió Europea "en temps i forma aquest abril"

El president espanyol ha assegurat que presentaran el pla a la Comissió Europea "en temps i forma aquest abril".

Sánchez es mostra optimista: "Des de l'entrada a la UE no teníem una oportunitat tan clara de transformar el país"

Pedro Sánchez, igual que la setmana passada –quan va anunciar una pluja de vacunes; avui ha anunciat una pluja de milions–, s'ha mostrat optimista sobre el futur. "Des de l'entrada a la UE que no teníem una oportunitat tan clara de transformar el país", ha dit, i ha dirigit el missatge sobretot als joves, "retinguts en una adolescència perpètua" perquè "han encadenat crisis".

Sánchez estima un creixement addicional de 2 punts l'any a partir d'aquest 2021 gràcies al pla de recuperació

Pedro Sánchez ha assenyalat que, gràcies a la inclusió de 27.000 milions d'euros dels fons europeus en els pressupostos per a aquest any, els ciutadans notaran de seguida els efectes del pla, i ha assegurat que des del govern espanyol estimen un creixement addicional de dos punts l'any a partir d'aquest 2021 mateix, així com la creació de 800.000 llocs de treball i una "millora de la vertebració del país amb més cohesió". L'objectiu és un creixement potencial de l'economia d'Espanya del 2% del PIB a partir del 2030.

Sánchez enumera les principals reformes del pla: "Tenim al davant un horitzó d'esperança extraordinària"

El president espanyol, Pedro Sánchez, ha enumerat de nou les principals reformes del pla, que van des de la modernització i el reforç del Sistema Nacional de Salut fins a una nova política d'habitatge, passant per una reforma de la ciència, una estratègia per a la mobilitat sostenible i una llei d'aigües amb un pla de depuració, entre d'altres. En total són fins a 100 reformes. "Tenim al davant un horitzó d'esperança extraordinària", ha dit.

El pla de recuperació inclou 4.000 milions per a la digitalització de les pimes i 13.200 per a la mobilitat sostenible

El pla de recuperació inclourà inversions públiques per valor de 72.000 milions d'euros que tindran impacte en l’ocupació. Segons avança Sánchez, es dedicaran 6.820 milions a la rehabilitació d'habitatges, 13.200 milions a la mobilitat sostenible i 4.060 milions a la digitalització de les petites i mitjanes empreses, entre altres àrees.

Sánchez assegura que és el pla "més ambiciós i transcendental" de la història

El president del govern espanyol assegura que el pla de recuperació és "el més ambiciós i transcendental de la història econòmica d’Espanya". Segons Pedro Sánchez, "és l'oportunitat més gran d’Espanya" des de la seva entrada fa 37 anys a la Unió Europea. "Ocasions així es presenten molt poques vegades. No deixarem passar l’oportunitat".

Sánchez: "Aviat presentarem el pla, després de moltes setmanes de treball intens"

El president del govern espanyol assegura que "aviat" presentarà el pla de recuperació, després de moltes setmanes "de treball comú i intens" tant al govern com amb les empreses, els sindicats i sectors específics. "M’agradaria donar-los les gràcies", diu Sánchez.