En directe
Cas Pegasus
26/05/2022

Aitor Esteban (PNB) a Pedro Sánchez: "Impediran l'ús de Pegasus mentre no s'aclareixi com funciona?"

Sánchez replica que no pot fer res amb els espiats no reconeguts pel CNI

Sánchez ha reiterat que l'informe de Citizen Lab reconeix la impossibilitat de saber qui està al darrere de l'espionatge als independentistes no reconeguts pel CNI. "El govern ha revisat el que correspon a l'administració general de l'Estat i vam posar a disposició d'una comissió parlamentària tota la informació disponible", ha assegurat. El cap de l'executiu també ha negat la tesi que hi pugui haver elements dels serveis secrets que actuïn al marge del govern espanyol –"el CNI no està descontrolat", ha afirmat– i ha demanat "mirada llarga" per fer funcionar el diàleg. Ha acabat la compareixença demanant suports per continuar aprovant mesures en aquesta legislatura.

Rufián pregunta a Sánchez si també espirarà a qui causi disturbis en una vaga general

El portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, ha criticat que Sánchez hagi justificat l'espionatge a l'independentisme al·legant que es van produir "sabotatges diaris" durant el 2019 a Catalunya. "Un dia pot haver-hi una vaga general, aquestes coses passen. També muntarà un espionatge polític?", s'ha preguntat el dirigent republicà, que també ha posat en dubte que ja no hi hagi clavegueres a l'Estat. "Fuentes Gago, Gómez Gordo, Daniel Baena. Són jardiners? Estan en plenes funcions. Pura claveguera", ha subratllat Rufián.

Gamarra qüestiona a Sánchez que negociés amb l'independentisme mentre l'espiava

Si l'independentisme critica que el govern espanyol espiés persones vinculades al moviment mentre negociava amb elles la investidura de Pedro Sánchez, el PP es fixa en el contrari: que negociés amb qui espiava perquè representava un perill per a la seguretat nacional, tal com ha admès el cap de l'executiu. La portaveu del PP, Cuca Gamarra, ha censurat que el líder del PSOE respecti les afirmacions dels portaveus independentistes d'"Ho tornarem a fer". En lloc d'això, hauria d'advertir que tornaran a ser jutjats i condemnats.

Sánchez afirma que el 2019 hi havia un "evident problema de seguretat nacional" amb "sabotatges diaris"

El president espanyol, Pedro Sánchez, ha avalat que el CNI intervingués els telèfons de 18 persones vinculades a l'independentisme. "Hi havia un evident problema de seguretat nacional l'any 2019", ha afirmat el cap de l'executiu en el torn de rèplica, en la qual ha parlat de "sabotatges diaris" i ha posat d'exemple l'intent de presa de l'aeroport amb l'impediment que els "controladors aeris accedissin a la torre de control". També amb les accions a les estacions ferroviàries. "La directiva d'intel·ligència és responsabilitat del govern, ho assumeixo, és així", ha dit Sánchez.

Sánchez no dona més explicacions en la rèplica tot i la petició dels independentistes

El president espanyol, Pedro Sánchez, ha reivindicat l'actuació del govern espanyol per aclarir els fets del Catalangate: el control intern del CNI, la investigació d'ofici del Defensor del Poble, les modificacions legislatives anunciades i l'oferiment a la justícia per desclassificar documents. El cap de l'executiu ha insistit que a Espanya "es respecta la discrepància ideològica" i ha negat que el CNI hagi intervingut telèfons de persones pel fet de ser independentistes. Sánchez ha reivindicat la taula de diàleg i ha retret a Junts que "polititzi l'ús de la llengua catalana i l'espanyola".

La CUP pregunta per la justificació política de l'espionatge i avisa: "Ho tornarem a fer"

La diputada de la CUP al Congrés Mireia Vehí ha preguntat a Pedro Sánchez quina és la justificació política de l'espionatge a l'independentisme i per la quarantena de persones que el CNI no reconeix haver perseguit. En la seva intervenció, la diputada anticapitalista ha suggerit que el president espanyol ha mentit, està lligat per les clavegueres i que tanca files amb l'espionatge pel seu "nacionalisme exacerbat". Vehí ha criticat les forces que defensen una taula de diàleg que "només serveix al PSOE per netejar la seva imatge internacional" i ha fet un últim avís a Sánchez: "Quan aquesta gent arribi a la Moncloa [la dreta] utilitzaran amb vostès el mateix que vostè utilitza contra nosaltres.

Aizpurua (EH Bildu): "Una democràcia no espia els seus adversaris polítics; i si no, no és democràcia"

La portaveu d'EH Bildu, Mertxe Aizpurua, ha estat taxativa amb l'espionatge a l'independentisme. "Una democràcia no espia els seus adversaris polítics; i si no, no és democràcia", ha assegurat en la seva intervenció, en què també s'ha preguntat pels casos sobre els quals no consta autorització judicial. "Segons diuen, no els constaven. Per tant, o menteixen o es van fer al marge del govern. Qui les va ordenar? Hem de pensar que el CNI actua al marge del govern?", s'ha preguntat. Aizpurua ha fet una crida a "cuidar" la majoria plurinacional i d'esquerres del Congrés i ha reclamat una investigació seriosa a l'executiu.

El PNB aprofita el ple sobre Pegasus per carregar contra Joan Carles I, la cúpula judicial i els organismes hereus del franquisme

Dura intervenció del portaveu del PNB al Congrés, Aitor Esteban, que ha aprofitat la compareixença de Sánchez pel cas Pegasus per carregar contra la tolerància amb la corrupció de Joan Carles I i per posar en qüestió la democratització d'algunes institucions de l'Estat. "¿Com vol que no tinguin vida pròpia alguns organismes? ¿Pot tenir la seguretat que res no es mou a l'esquena del govern espanyol? No ho crec. Alguns sindicats policials tenen més de polítics que de laborals i, a la judicatura, algunes cúpules no amaguen els seus posicionaments ideològics", ha assenyalat. En aquesta línia, ha criticat el canvi de criteri del Suprem sobre la legitimitat dels partits polítics per recórrer els indults als líders independentistes i ha acusat el Tribunal Constitucional de fer interpretacions "estretes".

Arrimadas critica a Sánchez que "es faci perdonar" pels seus socis: "Per què pacta amb qui suposa una amenaça per a la seguretat nacional?"

La presidenta de Cs, Inés Arrimadas, ha criticat a Sánchez que "es faci perdonar" pels seus socis fent públic un presumpte espionatge a membres del govern espanyol i ha censurat que hagi donat "explicacions als seus aliats" però no als espanyols. La líder de la formació taronja ha recriminat al cap de l'executiu que hagi "tallat el cap" de la directora del CNI i ha proposat una reforma de la normativa perquè el president no pugui cessar-la quan vulgui. L'anunci de la modificació de la llei que regula el control judicial del CNI, segons Arrimadas, és una mala notícia perquè "posa a la diana els servidors públics" dels serveis d'intel·ligència.

El PDECat, "absolutament decebut" amb la intervenció de Sánchez sobre el Catalangate

El portaveu del PDECat al Congrés, Ferran Bel, s'ha mostrat "absolutament decebut" amb la intervenció de Pedro Sánchez sobre el Catalangate i ha dit que sospita que el president del govern espanyol no és "conscient" de la gravetat que implica l'espionatge a persones vinculades a l'independentisme. "Ha empitjorat la situació", ha assegurat el cap de files de la formació nacionalista. Bel ha qüestionat el cessament de l'exdirectora del CNI "si tot ha funcionat com un rellotge suís" i ha instat Sánchez a donar resposta a l'espionatge a les persones sobre les quals el CNI no ha reconegut l'autoria. "Ha faltat molta empatia", ha assenyalat.

Junts augura que Catalunya tornarà a sortir al carrer a "rematar la feina del 2017"

El portaveu de Junts, Míriam Nogueras, també ha censurat la intervenció de Pedro Sánchez sobre el Catalangate. En el seu discurs, ha coincidit amb el president espanyol que la Catalunya actual "no s'assembla de res a la del 2017". "Gràcies al PSOE i a alguns partits catalans que li han donat estabilitat avui Catalunya no és la desacomplexada i valenta que va sortir als carrers a dir prou. L'anestèsia que ens han inoculat està perdent efecte. Estic convençuda que, més d'hora que tard, Catalunya tornarà a sortir al carrer per rematar la feina que vam començar el 2017", ha assegurat Nogueras, en un dard a ERC.

Topada Asens-Rufián: "Jaume, deixa d'anar tant a Waterloo, au"

Jaume Asens i Gabriel Rufián han protagonitzat una topada arran de l'acusació del portaveu d'En Comú Podem a ERC d'haver acusat Ada Colau d'aprofitar l'espionatge a l'independentisme per treure'n rèdit electoral, tal com va suggerir fa unes setmanes el líder republicà a Barcelona, Ernest Maragall. "Va ser molt lleig", ha afirmat Asens des de la tribuna, mentre Rufián aplaudia amb sornegueria i deia "molt bé" a la bancada d'Unides Podem. En la seva intervenció, el portaveu republicà s'hi ha tornat: "Dues paraules per a la seva vergonya: Manuel Valls. Prou de trencar ponts amb ERC, Jaume. Deixa d'anar tant a Waterloo, au".

Rufián, a Sánchez: "Què hi ha vingut a fer, aquí, amb aquesta intervenció?"

El portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, s'ha mostrat molt crític amb la intervenció de Pedro Sánchez. "Què hi ha vingut a fer, aquí?", ha dit en engegar el seu discurs. El diputat republicà ha censurat que el govern espanyol "s'ompli la boca de parlar de democràcia plena" quan "Espanya fa olor de resclosit" i hi impera un "patriotisme tòxic". El portaveu d'ERC ha subratllat que les 18 persones espiades reconegudes pel CNI eren independentistes i s'ha preguntat per quin motiu es va intervenir el telèfon de l'actual president de la Generalitat, Pere Aragonès, en un moment que negociava la investidura de Sánchez.

Asens insta Sánchez a ser "valent" amb Catalunya: "Quin llegat vol del seu govern?"

El president d'Unides Podem al Congrés, Jaume Asens, ha destacat la "valentia" de Pedro Sánchez amb les mesures per modificar el control judicial del CNI i la nova llei de secrets oficials, però li ha demanat que també sigui valent per afrontar el diàleg amb Catalunya. "La taula de diàleg ha aconseguit avenços? No. Vol ser recordat per haver aconseguit alguna cosa gran en l'àmbit territorial, o només haver iniciat el diàleg?", s'ha preguntat Asens des de la tribuna, i ha demanat més ambició a Sánchez en l'agenda territorial i de regeneració democràtica.

Abascal suggereix que el govern espanyol s'ha inventat l'espionatge a Sánchez, Robles i Marlaska

El president de Vox, Santiago Abascal, ha carregat contra el govern espanyol per fer públic l'espionatge als mòbils del president, Pedro Sánchez, i els ministres Margarita Robles i Fernando Grande-Marlaska, tot i que ha donat més força a la possibilitat que s'ho hagi "inventat". El líder de l'extrema dreta ha censurat que el PP vulgui col·laborar amb el PSOE i ha augurat una nova etapa en què Sánchez serà desallotjat de la Moncloa. Després que Abascal hagi qualificat d'"autòcrata" el cap de l'executiu, el portaveu socialista, Héctor Gómez, ha demanat el torn de paraula per criticar l'actitud del líder de Vox.

El PP demana que el govern espanyol porti a la comissió de secrets oficials la informació interceptada al mòbil de Sánchez

La portaveu del PP al Congrés, Cuca Gamarra, ha anunciat en el seu torn d'intervenció que ha demanat una nova sessió de la comissió de secrets oficials. L'objectiu és que el govern espanyol hi exposi la informació interceptada al mòbil del president, Pedro Sánchez. "Pot posar en perill la seguretat nacional? És informació sensible que el pot comprometre a vostè? Els espanyols no saben si el seu president està lligat de mans i peus", ha afirmat. Gamarra també ha carregat contra la Moncloa per "l'exercici de debilitat" exhibit, ha dit, per la roda de premsa en què va admetre l'espionatge als telèfons de Sánchez, Margarita Robles i Fernando Grande-Marlaska.

Sánchez anuncia una nova llei de secrets oficials i la modificació de la que regula el control judicial del CNI

Sánchez ha anunciat en la seva compareixença al Congrés que el govern espanyol impulsarà una nova llei de secrets oficials que substitueixi la vigent, de 1968. Aquesta és una llarga reivindicació d'alguns grups com el PNB, que tenen la seva proposta encallada al Congrés pels obstacles del PSOE, que ja va anunciar que faria una llei nova. De fet, aquesta opció ja era al pla normatiu de l'executiu. A més, Sánchez ha anunciat que també es modificarà la llei que regula el control judicial del CNI per "reforçar les garanties de control i assegurar al màxim els drets individuals". Com va dir el Defensor del Poble, s'esperaran a les recomanacions de la comissió del Parlament Europeu sobre Pegasus.

Sánchez defensa més inversió en el CNI el dia que s'ha d'explicar sobre el Catalangate

El president espanyol, Pedro Sánchez, ha defensat augmentar les inversions en el CNI el dia que ha comparegut al Congrés a petició de l'independentisme per explicar-se sobre el Catalangate. El cap de l'executiu ha dit que el PP va reduir la despesa en els serveis d'intel·ligència, una despesa que aquest 2022 ha tornat als nivells del 2008.

Sánchez reitera la voluntat de "reprendre el diàleg" amb la Generalitat per "construir concòrdia i convivència"

Sánchez ha fet una defensa de la seva "agenda per al retrobament" amb Catalunya i ha reiterat la voluntat de "reprendre el diàleg" amb la Generalitat per "construir concòrdia i convivència". Així, ha valorat la "valentia i coratge" de qui opta per aquesta via, en lloc de qui prefereix "tornar a la confrontació del 2017". El cap de l'executiu espanyol ha recordat que hi va haver catalans que van deixar de parlar amb amics com a conseqüència del Procés i ha esmentat enquestes que indicarien que la convivència ha millorat a Catalunya amb el canvi de govern a l'Estat.

Sánchez expressa dubtes sobre l'informe de CitizenLab i avisa que no aclareix l'autor de l'espionatge

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha expressat els seus "dubtes" sobre l'informe de CitizenLab que revelava l'espionatge amb Pegasus a un mínim de 65 persones vinculades a l'independentisme. "La gran majoria de mòbils intervinguts ho han estat per actors desconeguts, aliens al govern espanyol", ha advertit, i ha subratllat que el laboratori canadenc no atribueix amb seguretat la responsabilitat de l'espionatge. Hi ha "especulacions" i "conjectures", ha assenyalat el cap de l'executiu espanyol.