Els comuns defensen el referèndum però avisen que parlar-ne ara seria generar "expectatives que no es podrien complir"

Albiach s'obre a una fórmula de govern amb ERC i PSC diferent de la de Barcelona o l'Estat

BarcelonaL'aposta dels comuns pel referèndum continua intacta, segons la candidata Jéssica Albiach, però consideren que, ara per ara, no hi ha prou correlació de forces perquè es pugui celebrar de manera pactada amb l'Estat. Parlar-ne seria generar, segons el partit d'Ada Colau, falses expectatives. "El portem al programa i el defensem, però no és el moment de generar expectatives que ara per ara no es podran complir", ha afirmat Albiach en una roda de premsa a l'ACN. "La societat catalana ja ha patit prou per esperar coses que no passaran", ha afegit. La candidata dels comuns ha insistit que la seva formació porta al programa electoral el referèndum, però ha supeditat la seva defensa a la correlació de forces que hi hagi en cada moment. Albiach ha recordat que els socialistes s'hi continuen oposant i que, mentre no s'arribi a un consens per celebrar un referèndum pactat, els comuns són partidaris d'avançar en altres qüestions com és "blindar l'autogovern, una reforma del sistema de finançament i protegir el català".

Inscriu-te a la newsletter Política en cinc llibres per Sant JordiUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En aquest sentit, Albiach recorda que En Comú Podem porta al programa electoral per al 14-F una proposta per crear una disposició addicional a la Constitució que serveixi, per exemple, per reconèixer Catalunya com una nació i on es determinin també les competències que vol assumir com a país. "Llibertat dels presos, avançar en autogovern, reforma del finançament i referèndum" són els quatre compromisos que la formació defensa per resoldre el conflicte català i, segons Albiach, "l'ordre" a l'hora de defensar-los dependrà de la "correlació de forces en cada moment". Per això no ha volgut avançar què posarien sobre una taula de diàleg entre els governs català i espanyol –si es reactiva–, però ha admès que un referèndum podria ser una de les "conclusions". Ara bé, si no s'arriba a aquest acord, defensen "no quedar-se de braços plegats" i avançar en l'autogovern. Amb tot, sí que creu que ha de ser una prioritat alliberar els presos per posar el comptador a zero i, en aquest sentit, ha assegurat que tots els ministres de Podem estatals avalarien l'indult.

Cargando
No hay anuncios

"Necessitem que el PSOE torni als postulats favorables al referèndum d'autodeterminació", ha defensat. Albiach ha assegurat que la seva formació està disposada a pressionar els socialistes perquè es moguin, però també ha demanat la col·laboració de les forces independentistes com JxCat i la CUP, a qui els ha retret que es dediquin a "dir no a tot". "Haurien de ser un actor central en les negociacions", ha afirmat, per això, ha instat totes les forces independentistes catalanes a "remar" perquè els socialistes es moguin.

La fórmula d'un govern d'esquerres

Albiach ha enviat dos dards a JxCat i la CUP, però no ho ha fet a ERC. De fet, la candidata dels comuns considera que la proposta que fan els republicans per a un referèndum passa per "ser més per tirar-lo endavant" i ha recordat que no posen terminis per fer-lo. Amb aquestes paraules Albiach ha evidenciat la sintonia amb ERC en aquesta qüestió i, de fet, ha negat que precisament la qüestió nacional fos "un problema" per compartir un govern de la Generalitat amb ells. Creu que comparteixen el diagnòstic que ara no hi ha prou consens per fer un referèndum pactat i que no tindria "ni cap ni peus" fer-lo sense reconeixement internacional.

Cargando
No hay anuncios

Les picades d'ullet entre comuns i republicans no són una novetat. En Comú Podem proposa als republicans un govern d'esquerres amb el PSC, mentre que ERC ofereix un front ampli on hi sigui JxCat. Però tots dos rebutgen públicament aquestes ofertes. "Per què la col·laboració entre forces progressistes a l'Estat i a Barcelona no serveix també per a Catalunya?", ha tornat a preguntar aquest dimarts Albiach, que ha tornat a excloure la CUP de l'equació perquè no és favorable a la taula de diàleg. ERC i el PSC, però, continuen vetant-se, tot i que els republicans han garantit la governabilitat als governs municipals de Barcelona i també de l'Estat amb l'aprovació dels pressupostos.

Amb tot, Jéssica Albiach ha intentat treure ferro als vetos creuats de les dues formacions –els ha emmarcat en la campanya electoral– i, tot i que aposta perquè les tres formacions estiguin en un govern d'esquerres, no descarta que pugui ser de minoria. I, en aquest sentit, ha obert la porta a la possibilitat que no passi necessàriament per un executiu entre socialistes i comuns. "No cal reproduir la mateixa fórmula, podem trobar-ne una altra", ha dit Albiach. Una manera de dir que el govern podria estar format per ERC i els comuns i que els socialistes hi donessin suport des de fora. "No és tan important qui queda primer, sinó qui articula majories".