En directe
El nou govern de Pedro Sánchez
27/09/2023

Feijóo assumeix la seva derrota: "Me'n vaig amb la integritat política intacta"

Segueix en directe tot el que passi en el debat d'investidura del candidat del PP a la presidència espanyola

Bon dia! Podeu seguir des d'aquest enllaç l'última jornada del debat d'investidura de Feijóo.

I fins aquí el minut a minut de la segona jornada del debat d'investidura de Feijóo. Gràcies per seguir-la amb nosaltres i divendres ens retrobem, en aquest enllaç, amb el seguiment minut a minut de l'última votació.

Fins aviat!

El resultat del debat és... Tots contents: l'anàlisi de David Miró

"Feijóo és bo en el regat curt i excel·leix provocant els riures de la seva bancada, malgrat que alguns voldrien menys humor i més contundència. Més matxet i menys gaita. Però ell és així. No és Aznar. I el miracle és que tant els ayusistes com els morenistes (de Juanma Moreno Bonilla, el baró centrista del PP) consideren que ha adoptat el seu discurs"

Llegiu aquí l'anàlisi exprés del delegat de l'ARA a Madrid, David Miró: 'Espanya ja té cap de l'oposició, ara falta el president'.

Divendres a les 13:22h: la pròxima (i definitiva) votació

La presidenta del Congrés, Francina Armengol, ha donat per suspesa la sessió d'investidura després del primer 'no' de la cambra a la investidura del candidat del PP, Alberto Núñez Feijóo.

Com marca la Constitució i el reglament del parlament espanyol, la segona votació ha de tenir lloc en 48 hores, de manera que Armengol ha convocat de nou els diputats per a aquest mateix divendres "no abans de les 13:22 hores", moment en què avui ha acabat la sessió.

En aquesta ocasió, Feijóo necessitarà majoria simple (més vots a favor que en contra), però ho tindrà igualment difícil per aconseguir-los: com a mínim, set diputats que avui han votat en contra s'haurien d'abstenir.

Embolic en la votació del diputat socialista Herminio Rufino Sancho Íñiguez

Una votació per crida té aires de somnolència, sobretot si s'han de cridar fins a 350 diputats perquè diguin sí o no a la investidura d'Alberto Núñez Feijóo. Els diputats, però, s'han despertat de cop quan la secretària segona de la mesa del Congrés, Isaura Leal, ha dit el nom del diputat socialista Herminio Rufino Sancho Íñiguez. Quan el parlamentari ha contestat, s'ha sentit un "si" i tot seguit, Leal ha preguntat: "Sí?"

Per un moment l'ombra del transfuguisme ha planat sobre el Congrés dels Diputats. La bancada del PP ha protestat, però el diputat socialista s'ha explicat dient que haiva corregit Leal perquè no havia dit bé el seu nom. "Sánchez no, Sancho si", ha dit. La secretària segona ha demanat disculpes per no haver-lo dit bé i l'ha repetit. Herminio Rufino Sancho Íñiguez, alcalde socialista de Mezquita de Jarque, un poblet de Terol, ha dit "no" a la investidura de Feijóo.

27 Sep 2023| Última hora

Feijóo fracassa en la primera votació a la investidura

No hi ha hagut cap gir de guió i Alberto Núñez Feijóo ha sortit derrotat de la primera votació a la seva investidura. El líder del PP només ha aglutinat els vots del seu grup parlamentari, els 33 de Vox, el diputat d'UPN i la de Coalició Canària. En total, 172 vots insuficients.

Feijóo necessitava majoria absoluta per ser elegit, ara s'obre un període de 48 hores fins a la segona votació, en què el líder del PP en tindria prou amb majoria simple. Res fa preveure, però, que divendres, quan se celebrarà aquesta segona votació Feijóo obtingui prou vots. La seva investidura, per tant, tornarà a ser fallida.

Ja podeu llegir la crònica que signa Ot Serra des de Madrid: 'Feijóo fracassa en la primera votació de la investidura'.

En marxa la votació d'Alberto Núñez Feijóo com a candidat a la presidència del govern espanyol

Ja està en marxa la votació del líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, com a candidat a la presidència del govern espanyol. És una votació nominal, en què els diputats han de dir en veu alta el seu vot. El dirigent hauria d'aconseguir majoria absoluta per ser investit president, però només té els vots de Vox, UPN i Coalició Canària, que en total sumen 172. Per tant, la investidura serà fallida. El candidat se sotmetrà a una altra votació divendres, en què només caldria majoria simple per ser investit. Feijóo, però, tampoc reunirà els suports suficients.

Recés de cinc minuts abans de començar la votació

Acabat el debat parlamentari i un cop han intervingut tots els portaveus dels grups, la presidenta del Congrés, Francina Armengol, ha obert un recés de cinc minuts abans de començar la votació.

Feijóo ja assumeix la derrota en l'últim torn de paraula: "Me'n vaig amb la integritat política intacta"

"Ens hem retratat tots amb les nostres paraules i els nostres silencis". Alberto Núñez Feijóo ha utilitzat el seu últim torn de paraula abans de la primera votació de la seva investidura per carregar contra el president espanyol en funcions, Pedro Sánchez, per no haver volgut debatre amb ell ahir. Considera que no ho ha fet perquè "no pot defensar el que fa defensar fa dos mesos".

"Ha preferit escapar per no dir la veritat. Per no dir les negociacions i exigències a les quals està sotmès [...]. Qui calla, atorga", ha afirmat. "Veurem la intensitat del seu silenci i del que atorga i del que se l'exigeix. El que no podrem saber mai és si el que donarà serà suficient o no", ha afegit. Sigui com sigui, Feijóo ha donat per feta la seva derrota d'avui, però ha afirmat: "Me'n vaig amb la integritat política intacta".

Gamarra, al PSOE: "Quant han de pressionar els independentistes perquè acceptin el referèndum?"

Cuca Gamarra ha seguit el fil del líder del seu partit, Alberto Núñez Feijóo, i ha tornat a carregar contra l'amnistia. La secretària general dels populars, de fet, ha preguntat al PSOE: "Passaran els papers de l'amnistia que ja estan passant a Junts i ERC? O no tenen dret els espanyols a saber-ho?". Gamarra creu que els socialistes també estan disposats a cedir amb el referèndum: "Deien el mateix amb els indults i l'amnistia". "Quant han de pressionar els independentistes perquè acceptin el referèndum", ha preguntat a la bancada socialista.

Gamarra posa al mateix sac a Irene Montero, Tito Berni i Luis Rubiales: "Els han emparat i protegit"

L'últim torn de paraula del matí és per al PP i la seva portaveu, Cuca Gamarra. La secretària general dels conservadors ha tret defensat el perfil gestor d'Alberto Núñez Feijóo, però de seguida ha carregat el govern espanyol. I en aquest sentit, ha presentat el PP com a garant per lluitar contra la violència de gènere i ha tornat a carregar contra la llei del només sí és sí. De fet, ha posat en un mateix sac a la ministra d'Igualtat en funcions, Irene Montero, a l'anomenat Tito Berni -exdiputat socialista involucrat en un cas de corrupció- i l'expresident de la RFEF, Luis Rubiales. "Els han emparat i protegit", ha afirmat.

Crítiques creuades entre Feijóo i Rego (BNG) per la gestió del líder popular a Galícia

El debat entre Alberto Núñez Feijóo i el diputat del BNG Néstor Rego ha girat al voltant de la gestió que va capitanejar el president del PP al capdavant de la Xunta. Rego li ha retret, per exemple, la seva política lingüística amb el gallec, que considera que queda en un segon pla respecte el castellà, mentre que Feijóo ha defensat la "cordialitat lingüística" que va promoure.

El líder del PP ha tret pit de les seves quatre majories absolutes a Galícia, però Rego li ha demanat que "no presumeixi tant de majories" i ha augurat un creixement del BNG en les properes eleccions autonòmiques (ara la formació és segona força).

UPN confirma el seu vot a Feijóo i carrega contra els pactes del PSOE amb EH Bildu

UPN ha confirmat el seu vot a Alberto Núñez Feijóo i el seu diputat Alberto Catalán Higueras ha assegurat que és un "suport exigent". El parlamentari ha defensat el règim foral de Navarra i ha censuat els pactes del PSOE amb EH Bildu: "S'ha d'acabar amb el blanquejament polític dels hereus d'ETA, s'ha d'acbar amb tanta humiliació".

Coalició Canària, que votarà a favor de la investidura de Feijóo, s'obre també a parlar amb el PSOE

La diputada de Coalició Canària al Congrés Cristina Valido votarà aquest dimecres a favor de la investidura d'Alberto Núñez Feijóo. La formació canària ja comparteix govern autonòmic amb el PP. Ara bé, Valido s'ha obert a parlar amb el PSOE un cop passi la investidura fallida de Feijóo. "Hem treballat amb uns i altres per resoldre els problemes de la gent, sempre hi serem", ha afirmat.

Feijóo reivindica la sorna gallega: "Jo no perdré el sentit de l'humor"

El candidat del PP al ple d'investidura, Alberto Núñez Feijóo, ha reivindicat avui la "sorna gallega" com a part del seu estil de fer parlamentarisme. "Jo ja vaig dir que per debatre amb vostè [Pedro Sánchez] s'havia de tenir molt de sentit de l'humor. Jo no perdré el sentit de l'humor", ha dit enmig dels riures generals de la bancada popular, que a poc a poc es van acostumant a l'estil del seu líder.

Esteban (PNB), a Feijóo: "Vostè diu que ha guanyat però no ha arribat, i s'ha quedat amb un pam de nas"

Mertxe Aizpurua (EH Bildu) ha lamentat que Feijóo "no creu en la reconciliació ni la llibertat" de la societat basca, després d'una intervenció del candidat del PP en la qual ha advertit que caldria fer un cordó sanitari a la formació abertzale.

Tot seguit, Aitor Esteban (PNB) ha avisat que tenia pensat fer la rèplica des de l'escó i que gairebé ni se la mereixia. "Som a la seva investidura. Les preguntes són per a vostè. Ahir acusava un parlamentari de semblar més el club de la comèdia, això d’avui ha sigut semblant per part seva", li ha etzibat. 

Visiblement enfadat, Esteban ha reconfirmat a Feijóo que no podrà ser president i que simplement marxarà d'aquesta sessió "amb més amics". "Vostè diu que ha guanyat però no ha arribat, no ha arribat, i s'ha quedat amb un pam de nas. Ha fracassat en el seu objectiu si era arribar a la presidència del govern". 

Puente (PSOE) defensa el seu discurs d'ahir: "Es tractava de posar Feijóo davant les seves contradiccions"

Óscar Puente va descol·locar la bancada del PP quan va pujar a la tribuna per replicar el candidat a la investidura, Alberto Núñez Feijóo, en substitució de Pedro Sánchez. Va descol·locar els populars pel moviment i també pel to que va utilitzar. "Del que es tractava és de posar Feijóo davant les seves contradiccions", ha afirmat en referència al fet que Feijóo s'agafi a l'argument que ha guanyat les eleccions per governar sense tenir la majoria parlamentària suficient. Puente ha explicat que la decisió que fos ell qui intervingués per replicar Feijóo es va prendre "fa setmanes".

Calendari: què passarà quan es consumi el fracàs de Feijóo?

Si es constata el fracàs de la investidura d'Alberto Núñez Feijóo, tant en la votació d'avui com en la de divendres, s'activarà el compte enrere perquè ho intenti Pedro Sánchez o es convoquin noves eleccions.

  • El PSOE ha fet córrer el 17 d'octubre com a data probable per al debat d'investidura del candidat socialista, però aquesta data no està encara fixada. Primer caldrà que el rei Felip VI obri una nova ronda de contactes amb els partits i proposi formalment Sánchez per a la investidura.
  • A partir d 'aquí: si Sánchez aconsegueix un acord amb l'independentisme, serà investit. En cas contrari, tindrà de límit per tornar-ho a intentar fins al 27 de novembre, quan es dissoldran automàticament les Corts i es convocaran eleccions. Els comicis serien el 14 de gener.

El senador d'ERC Joan Queralt i el ministre Joan Subirats se saluden efusivament al Congrés

El senador d'ERC Joan Queralt ha entrat al Congrés just en el moment en què el ministre d'Universitats, Joan Subirats, en sortia i tots dos s'han trobat i s'han saludat efusivament just davant de la tribuna on hi ha els fotògrafs. Queralt, que és jurista i va redactar la proposició de llei d'amnistia que va presentar ERC la passada legislatura, va ser elegit senador a les llistes dels republicans el passat 23-J.

Feijóo retreu al PNB que renegui de Vox però voti Sánchez al costat d'EH Bildu

Alberto Núñez Feijóo ha retret al PNB que renegui de Vox i sigui la línia vermella per donar suport a la seva investidura, però en canvi, estigui disposat a formar part de la governabilitat de l'Estat al costat d'EH Bildu. "L'únic partit a qui se li hauria de fer cordó sanitari és a Bildu", ha afirmat.