En directe
12/03/2021

Constitució del Parlament

Punt final de la jornada de constitució del Parlament que marca l'inici de la XIII legislatura

Punt final de la jornada de la constitució del Parlament que ha marcat l'inici de la XIII legislatura. Els diputats han escollit Laura Borràs com a presidenta del Parlament, així com la resta dels membres de la mesa, i en el seu primer discurs la líder de JxCat s'ha compromès a defensar la sobirania del Parlament davant de totes les "ingerències" externes.

Vilalta sobre el fet que Borràs no hagi esmentat Torrent: "No és humiliant. Queda en evidència qui no ha volgut anomenar els seus antecessors"

Marta Vilalta (ERC), ha defugit el fet que la nova presidenta del Parlament, Laura Borràs, no hagi volgut esmentar el seu antecessor al càrrec Roger Torrent, en el seu primer discurs com a líder de la cambra (sí que ha citat, en canvi, Carme Forcadell com a referent). "No és humiliant. Queda en evidència qui no ha volgut anomenar els seus antecessors", ha assegurat Vilalta, que ha assegurat que "la dignitat no ha marxat mai del Parlament". "Reivindiquem Forcadell, Torrent, tots els presidents que ens han precedit i ens han permès arribar fins aquí", ha insistit. Vilalta ha dit que desitja "sort i encerts" a Borràs en el seu càrrec, perquè "els encerts seran de tots".

Vox avisa que serà "el pitjor malson" dels partits independentistes i critica a Cs i PP per no voler donar suport al seu candidat a la mesa

Si el primer discurs de Laura Borràs com a presidenta del Parlament ha sigut una declaració d'intencions, el debut de Vox a l'hemicicle també indica quina tendència adoptarà el partit ultra aquesta legislatura. El seu líder, Ignacio Garriga, ha debutat a la cambra catalana prometent ser "el pitjor malson" dels partits independentistes. L'afirmació de Garriga ha vingut després de qualificar de "vergonyós, sectari i partidista" el discurs de Borràs, que al mateix temps creu que "atia l'odi i la divisió". Garriga, però, no només ha centrat les seves crítiques en els independentistes, sinó que també ha carregat contra Cs i PP. Ho ha fet pocs minuts més tard que Carlos Carrizosa, líder del partit taronja, ha acusat Vox d'haver-se "amagat sota el pupitre en el primer dia de classe" per no haver volgut negociar amb la resta de partits unionistes un nom per ocupar una secretaria de la mesa. Garriga ha respost Carrizosa avisant que no han vingut per "repartir-se el pastís" i que com a quarta força a Vox li tocava el quart lloc a la mesa. "Han sigut altres partits els que no han volgut donar suport el nostre candidat", ha apuntat Garriga, que també ha criticat el cordó sanitari cap al seu partit i ha denunciat que se'ls està vulnerant la "llibertat política".

Illa qualifica el discurs de Borràs de "decebedor" i creu que si segueix així "la situació política es cronificarà"

"Seny i encerts". Aquest és el desig del cap de llista del PSC, Salvador Illa, cap a la nova mesa del Parlament presidida per Laura Borràs. Encara que l'ha felicitat pel nou càrrec, Illa no preveu bons auguris en el seu mandat: "Si segueix així la situació política es cronificarà". És pessimista perquè el discurs de Borràs l'ha trobat "decebedor" i una "eina de confrontació". El líder socialista ha interpel·lat la nova titular de la institució per avisar-la que la seva "primera obligació" és ser la "presidenta de tota la cambra" per preservar la "dignitat de la institució" i respectar "el marc de dret". Tot i criticar la declaració d'intencions de Borràs, Illa no s'ha volgut precipitar i ha afirmat que "jutjaran la seva actitud pel que faran i no pel que diuen que faran". Amb la mesa constituïda, el proper pas és la investidura. El cap de llista socialista ha refermat aquest divendres la seva voluntat de presentar-se: "Tinc l'obligació i així ho faré". De moment, però, Illa no gaudeix dels suports necessaris, un fet en el qual encara no vol entrar. "Ja es veuran", ha afirmat quan ha sigut preguntat sobre com aconseguirà els vots necessaris.

La CUP mostra la seva determinació a "condicionar" la legislatura i avisa que no serà "un xec en blanc"

La diputada de la CUP Dolors Sabater ha admès que els hauria agradat arribar a la constitució de la mesa "amb més acords" programàtics amb ERC i JxCat per impulsar un "canvi radical en les polítiques socials". Sigui com sigui, Sabater ha afirmat que estan "determinats a condicionar" aquesta legislatura perquè "no sigui el despropòsit de la passada", però ha avisat que el seu suport no serà "un xec en blanc".

Albiach (En Comú Podem) critica "la hipoteca d'ERC amb JxCat" donant suport a Borràs com a presidenta del Parlament

La líder d'En Comú Podem al Parlament, Jéssica Albiach, ha criticat "la hipoteca d'ERC amb JxCat" donant suporta a Laura Borràs com a presidenta del Parlament. En roda de premsa, Albiach ha recordat que els comuns havien ofert una majoria alternativa al Govern i també a la mesa del Parlament, però que els republicans han "apostat" per JxCat. "La via àmplia d'ERC era fonamentalment la via Borràs", ha afirmat. Albiach ha explicat que el seu grup estarà a l'oposició durant aquesta legislatura, tot i que no ha tancat la porta a asseure's en una taula de negociació per formar Govern, sempre que ERC trenqui amb JxCat.

Carrizosa carrega contra Vox per haver-se votat a sí mateix a la mesa: "En l'estrena de la cambra ha brillat per la seva inutilitat"

El líder de Ciutadans, Carlos Carrizosa, ha acusat Vox d'haver-se "amagat sota el pupitre en el primer dia de classe" per no haver volgut negociar amb la resta de partits unionistes un nom per ocupar una secretaria de la mesa. "S'han votat a si mateixos", ha dit. "Amb la seva actitud han impedit que un altre membre constitucionalista sigui a la mesa". "En l'estrena de la cambra ha brillat per la seva inutilitat", ha assegurat. Carrizosa considera que en la nova legislatura s'ha constatat que "continua el menyspreu a la majoria de catalans, les institucions i la nostra democràcia". Els diputats de Cs han abandonat la sala durant el discurs de la nova presidenta del Parlament, Laura Borràs. "Espero que el govern de Pedro Sánchez prengui nota de quins han estat els discursos al Parlament, que recapaciti pel que fa als indults que té programats", ha dit.

Alejandro Fernández (PP) titlla de "sectari" el discurs de Laura Borràs i assegura que no és un "exemple d'exemplaritat"

El diputat del PP Alejandro Fernández ha titllat de "sectari" el discurs de Laura Borràs un cop ha assumit la presidència del Parlament. En roda de premsa, Fernández ha lamentat que Borràs s'hagi dirigit únicament "als que comparteixen les seves idees" i ha assegurat que el discurs també ha tingut "component surrealistes i vanitosos". A més, ha posat en relleu la causa oberta arran de la seva presidència a la ILC: "Avui el Parlament ha elegit una presidenta que no és exemple d'exemplaritat [...]. Fraccionar contractes no és un corrent ideològic, és una cosa il·legal". El PP ha votat la candidata del PSC Eva Granados com a presidenta del Parlament per respectar el que "la ciutadania ha votat" i ha votat en blanc a les secretaries perquè no volien participar en cap cordó sanitari contra Vox.

Laura Borràs dona per constituïda la XIII legislatura del Parlament de Catalunya

La nova presidenta del Parlament, Laura Borràs, ha acabat el seu discurs donant per constituïda la XIII legislatura del Parlament de Catalunya des de la restauració de la democràcia. La líder de JxCat ja ha posat les bases del que serà el seu nou mandat: assegura que reprendrà la tasca allà on la va deixar Forcadell i que la legislatura serà un "punt d'inflexió" per a la independència. Expressions com aquestes han provocat que els diputats de Ciutadans abandonessin la sala indignats. Abans de les declaracions polítiques, però, s'ha desenvolupat amb normalitat l'elecció dels membres de la mesa, que finalment queda amb la configuració següent: Laura Borràs, presidenta del Parlament; Anna Caula, vicepresidenta primera; Eva Granados, vicepresidenta segona; Ferran Pedret, secretari primer; Jaume Alonso Cuevillas, secretari segon; Pau Juvillà, secretari tercer, i Ruben Wagensberg, secretari quart.

Borràs crida els partits a conjurar-se per "no donar ressò a les idees totalitàries"

La presidenta del Parlament, Laura Borràs, ha defensat que "la paraula" ha de ser "lliure" al Parlament. Però també ha instat els representants "de les forces democràtiques" a conjurar-se per "no donar ressò a les idees totalitàries". Borràs ha fet una crida a "no normalitzar el feixisme". "Tenim el repte col·lectiu de reparar en les causes del seu creixement", ha dit en al·lusió a Vox.

Borràs: "L'únic límit que té aquest Parlament és l'aspiració dels ciutadans de Catalunya que representem, i arribarem fins on ells democràticament ens portin"

"L'únic límit que té aquest Parlament és l'aspiració dels ciutadans de Catalunya que representem, i arribarem fins on ells democràticament ens portin". Laura Borràs ha posat el punt de partida de la seva presidència fent una crida a respectar la voluntat popular. Ha afirmat que és "la llei la que s'ha d'adaptar a les necessitats dels catalans" i ha emplaçat els diputats a fer que l'esperança dels electors "no sigui decebuda". I ha acabat amb una declaració d'intencions: "Fer possible que la llibertat de Catalunya arribi allà on els ciutadans puguin decidir".

Els diputats de Cs marxen de l'acte d'inici de legislatura en protesta pel discurs de Laura Borràs

Els sis diputats de Ciutadans han abandonat la sala d'actes on s'ha donat començament a la legislatura. Ho han fet en protesta pel discurs de Laura Borràs com a presidenta del Parlament, que ha fet èmfasi en la denúncia de la repressió i ha assegurat que no permetrà ingerències de l'executiu ni del poder judicial. Un advertiment que arriba després que la Fiscalia es querellés contra els membres independentistes de l'anterior mesa del Parlament per admetre a tràmit textos sobre l'autodeterminació o sobre la censura de la monarquia espanyola. El gest de la formació taronja anuncia que les tensions entre blocs al Parlament continuen vives en aquest nou mandat.

Borràs afirma que serà "implacable" contra el "masclisme i la xenofòbia"

"Seré implacable contra el masclisme i la xenofòbia". Laura Borràs s'ha compromès a dirigir un Parlament que sigui "un mur contra el masclisme". És per això, que ha celebrat que la presidència i les dues vicepresidències estiguin ocupades per dones. En aquest sentit, ha apuntat que "treballarà perquè la cambra sigui transparent i íntegre". Tot i admetre que es va presentar per ser presidenta de la Generalitat i no del Parlament, Borràs ha afirmat que la cambra tindrà "un paper clau" en el futur del país.

Borràs: "Faré que la sobirania del Parlament sigui respectada i defensada contra qualsevol ingerència exterior"

La presidenta del Parlament, Laura Borràs, ha defensat que "sense un Parlament sobirà cap anhel de llibertat ciutadana serà respectat". "Faré que la sobirania del Parlament sigui respectada i defensada contra qualsevol ingerència exterior", ha assegurat Borràs, que ha exhortat els diputats a "treballar per recuperar la dignitat d'aquesta cambra i concedir-li la rellevància que li pertoca". I ha insistit en la "separació de poders" com a garantia democràtica. "És el nostre deure mantenir la inviolabilitat del Parlament no permetent ingerències de l'executiu ni del judicial", ha advertit.

Borràs: "La justícia espanyola no és seu de justícia, és seu de venjança"

En el seu primer discurs com a presidenta del Parlament, Laura Borràs ha recordat els dies exactes que porten els presos polítics privats de llibertat i també quant temps fa que els exiliats van sortir d'Espanya. En aquesta línia, ha carregat contra la justícia espanyola dient que no és "seu de justícia, és seu de venjança". Borràs ha definit el Parlament com la "casa de la paraula" i per això promet "preservar els drets de tots els diputats".

Laura Borràs denuncia la repressió en la seva primera intervenció com a presidenta del Parlament

Laura Borràs ha començat la primera intervenció com a presidenta del Parlament demanant un minut de silenci per les víctimes de la pandèmia i en homenatge als qui han lluitat contra el virus des de tots els fronts. Borràs ha destacat la situació d'"excepcionalitat" amb què es comença la legislatura, en una sala fora de l'hemicicle degut a la pandèmia. Però també ha recordat l'excepcionalitat "democràtica". "No volem ni podem oblidar que la convocatòria d'eleccions va venir propiciada per la inhabilitació del president Quim Torra", ha dit. Borràs també ha recordat l'aplicació de l'article 155 i Carles Puigdemont, que "no pot posar els peus en aquesta democràcia". La presidenta del Parlament denuncia també la situació de Meritxell Serret, Carme Forcadell i els consellers empresonats. La mesa del Parlament tindrà una àmplia majoria independentista i s'anuncia una legislatura en què continuarà xocant amb la Constitució.

Així queden les secretaries de la mesa del Parlament: Ferran Pedret (PSC), secretari primer; Jaume Alonso Cuevillas (JxCat), secretari segon; Pau Juvillà (CUP), secretari tercer, i Ruben Wagensberg (ERC), secretari quart

El socialista Ferran Pedret és escollit primer secretari de la mesa del Parlament, l'advocat de JxCat Jaume Alonso Cuevillas es converteix en secretari segon, el cupaire Pau Juvillà és elegit per ocupar la tercera secretaria i el republlicà Ruben Wagensberg ha sigut finalment l'escollit d'ERC per tancar la mesa i ser el quart secretari. De forma inesperada, hi ha hagut un empat en vots entre el candidat d'ERC i el de la CUP, però els republicans han decidit renunciar a una nova votació i han cedit a Juvillà la tercera secretaria. D'aquesta manera ha acabat la votació de la mesa, que queda amb la configuració següent: Laura Borràs, presidenta del Parlament; Anna Caula, vicepresidenta primera; Eva Granados, vicepresidenta segona; Ferran Pedret, secretari primer; Jaume Alonso Cuevillas, secretari segon; Pau Juvillà, secretari tercer, i Ruben Wagensberg, secretari quart. Un cop escollida la nova mesa, serà el torn del primer discurs de Laura Borràs com a presidenta de la cambra.

Anna Caula és nomenada vicepresidenta del Parlament, i Eva Granados vicepresidenta segona

Els diputats han escollit amb 71 vots a favor la republicana Anna Caula com a vicepresidenta primera del Parlament, on farà tàndem amb Laura Borràs, que ocuparà la presidència. Al seu torn, la socialista Eva Granados ha estat escollida vicepresidenta segona amb 50 vots a favor. Queden quatre secretaries per triar.

12 Mar 2021| Exclusiva

ERC proposa Ruben Wagensberg com a secretari de la mesa

Era una de les poques incògnites que quedava per desvelar, però finalment Ruben Wagensberg serà la persona que proposa ERC per a secretari de la mesa del Parlament, segons ha pogut saber l'ARA. Wagensberg ocuparà una plaça que fins a última hora comuns i republicans han negociat, tot i que per vots pertanyia a Esquerra.

Laura Borràs es converteix en la nova presidenta del Parlament

Laura Borràs és la nova presidenta del Parlament de Catalunya. La seva candidatura ha assolit la majoria simple necessària en segona volta i s'ha imposat a Eva Granados. Han votat a favor de Borràs 64 diputats. D'aquesta manera, Borràs ocupa la desena presidència del Parlament des de la restauració de la democràcia i esdevé la tercera dona que ostenta aquest càrrec.