Política26/05/2015

Podem fa una crida a "construir una aliança social i política" el 27-S després de l'èxit de Colau

La secretària general de la formació, Gemma Ubasart, veuria amb bons ulls el lideratge d'Albano Dante Fachin, que s'ha postulat com a candidat a les primàries de Podem. La dirigent respon a Mas per les acusacions de violència verbal: "Si no volen que els diguin lladres, que no robin tant"

Joan Serra

BarcelonaLa secretària general de Podem a Catalunya, Gemma Ubasart, ha valorat aquest dimarts els resultats del 24-M –marcats pel triomf d'Ada Colau a Barcelona– i ha apuntat la incidència que tindran aquests comicis en les eleccions del 27-S. Després de subratllar que "la primavera de canvi és irreversible", Ubasart ha fet una "crida a construir una aliança social i política per aconseguir el canvi a Catalunya". D'aquesta manera, Podem obre la possibilitat de bastir una confluència com la que ha liderat Colau a Barcelona per als comicis de la tardor. Tot i que ha puntualitzat que "els calcs automàtics no serveixen" i que "els models no són exportables", la secretària general ha plantejat la possibilitat "d'articular una candidatura àmplia". Segons Ubasart, aquesta proposta sorgeix del manifest presentat per Albano Dante Fachin, que es presenta a les primàries per liderar el projecte de Podem el 27-S. La formació de Pablo Iglesias veuria amb bons ulls que el periodista i activista "liderés" aquesta "aliança social i política pel canvi". Les primàries de Podem es faran de l'1 al 10 de juny i de moment només s'ha presentat la candidatura d'Albano Dante Fachin.

Inscriu-te a la newsletter Política en cinc llibres per Sant JordiUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Malgrat la proposta de construir una confluència d'esquerres de cara als comicis catalans, Ubasart ha afirmat que "'a priori'" Podem pretén presentar-se amb la seva marca, tot i que no ha descartat un altre escenari en funció de la manera com evolucioni el procés. Sobre la presència d'ICV en aquest projecte col·lectiu –el coordinador nacional dels ecosocialistes, Joan Herrera, ja va reclamar ahir una fórmula com la de Barcelona en Comú–, Ubasart ha admès que estan "oberts" i tenen "la mà estesa". "No incloem ni excloem cap partit", ha afegit. Però Podem ha subratllat que calen "nous lideratges i una nova forma de fer política". "Les fórmules guanyadores impliquen l'entrada de gent comuna i gent normal, d'aire nou", ha insistit la secretària general, que ha rebutjat una "sopa de sigles".

Cargando
No hay anuncios

Ubasart ha raonat que "el 24-M ha sigut la fi del bipartidisme" de PP i PSOE a l'Estat, i de CiU i el PSC a Catalunya. "Anem pel bon camí", ha detallat la secretària general de Podem, que també ha fet autocrítica, després d'afirmar que els hauria "agradat que el desgast dels partits vells fos més ràpid". Podem també ha exigit al president de la Generalitat, Artur Mas, que convoqui les eleccions del 27-S de forma immediata, uns comicis que segons la formació lila "seran una confrontació de dos models, la Catalunya de l'austeritat contra la Catalunya de la democràcia".

"Amb CiU i Mas no anirem enlloc"

Cargando
No hay anuncios

La secretària general de Podem a Catalunya també ha respost a les paraules d'Artur Mas, que aquest dimarts al matí ha afirmat que està preocupat "per la violència verbal" de determinades formacions, llenguatge que "de vegades comporta violència física". "Potser CiU no està acostumada que li diguin les coses pel seu nom", ha dit Ubasart, que ha instat la federació a recórrer al diccionari perquè Podem "diu les coses pel seu nom". "Si no volen que els diguin lladres, que no robin tant", ha raonat la dirigent de Podem, que també ha descartat sumar-se al full de ruta pactat per CiU i ERC. "És un full de ruta dissenyat per Mas i per als interessos de Mas. Amb CiU i Mas no anirem enlloc", ha sentenciat.