Política08/07/2020

Torra insta Sánchez a posar data i condicions del referèndum per desencallar la taula de diàleg

ERC reclama al president consensuar l'estratègia i ell hi respon que es nega a restar valor a l'1-O

Núria Orriols / Aleix Moldes

BarcelonaLa segona reunió de la taula de diàleg entre la Generalitat i el govern espanyol fa setmanes que s'ajorna sense saber-ne ben bé els motius. La discussió oberta entre JxCat i ERC aquest dimecres al Parlament evidencia que no tothom a l'executiu té la mateixa opinió sobre la utilitat d'aquest fòrum de debat que ja va néixer amb polèmica, per la seva vinculació a un acord exclusiu dels republicans amb el govern de l'Estat per acceptar la investidura de Pedro Sánchez. El líder del grup d'ERC a la cambra, Sergi Sabrià, ha tornat a reclamar al president del Govern, Quim Torra, que mogui peça perquè l'independentisme consensuï una estratègia comuna abans de tornar-se a reunir amb el PSOE i Unides Podem. La resposta de Torra, visiblement enervat per la insistència dels republicans en el tema, ha sigut eloqüent: "És molt fàcil [desencallar] aquesta segona reunió. Que Pedro Sánchez m'enviï una carta per dir-me que el primer punt de l'ordre del dia serà l'exercici del dret a l'autodeterminació, la data i les condicions".

Inscriu-te a la newsletter Política en cinc llibres per Sant JordiUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Torra, davant la resta dels grups i de les persones que sintonitzaven en directe el ple del Parlament, ha dit al seu soci que ell no contribuirà a restar valor al referèndum de l'1-O. "Em nego a ser testimoni passiu de la residualització del valor de l'1-O, de la força de trencar-ho tot que va tenir", ha subratllat. Per al president, "dialogar per dialogar" no té cap sentit i del que es tracta és de negociar de quina manera els catalans exerciran el dret a l'autodeterminació.

Cargando
No hay anuncios

No és la primera vegada que la disputa se situa exactament al mateix lloc. Abans de reunir per primera vegada la taula de diàleg al febrer, Torra i JxCat ja van dir que no se sentien "vinculats" per l'acord d'investidura entre ERC i el PSOE. "Amb vostè sempre parlem de diàleg", li ha dit Torra a Sabrià mentre se li escapava un somriure irònic. El líder republicà l'havia instat segons abans a "posar data" a la segona trobada per "obligar l'Estat a moure peça". "No els regalem la bandera del diàleg", havia subratllat Sabrià, convençut que la part catalana "ha de tenir clares i definides les propostes".

I, tot i que ERC ha acusat el govern espanyol de "posar excuses" per ajornar la reunió i Sabrià ha insistit que la seva intenció en la taula de diàleg era parlar "d'amnistia i autodeterminació", segur que no entrava en els seus plans condicionar la pròxima trobada al fet que Pedro Sánchez posi data al referèndum. Torra ha estat aplaudit pels diputats de JxCat a l'hemicicle –en són menys dels habituals per la reducció de l'aforament durant la crisi del coronavirus– i els d'Esquerra s'han quedat impassibles, en una imatge que ja comença a ser habitual a la cambra.