En directe
En directe
08/05/2013

Debat sobre la comissió parlamentària pel dret a decidir

Sílvia Barroso

La votació posa fi a un debat tens i accidentat per aprovar la creació d'una comissió parlamentària que estudiarà com s'ha d'exercir el dret a decidir a Catalunya. El PP ha abandonat l'hemicicle, tres diputats hi han tornat per manifestar breument que la discussió era "il·legal". Els populars no han votat i només C's hi ha votat en contra, després d'un discurs exclusivament en castellà d'Albert Rivera. A última hora, la caiguda de Junqueres, que s'ha fet una ferida al cap, ha posat la cirereta a la sessió.

Votació per crear la comissió del dret a decidir: 106 vots a favor i 9 (C's) en contra. El PP no ha votat

Es reprèn la sessió i De Gispert crida a votar

Junqueras torna a l'hemicicle amb un esparadrap al cap i somrient. Si és un trau, és petit

Les primeres dades indiquen que Oriol Junqueras s'ha fet un trau al cap en caure al Parlament. Els serveis de primers auxilis de la cambra i els diputats que són metges, a més a més del conseller de Salut, Boi Ruiz, l'atenen

Atenen Oriol Junqueras de la ferida que s'ha fet en entrebancar-se i caure al Parlament, durant el debat

Finalment s'acaben les intervencions de rèplica per al·lusions i és l'hora de la votació, però Oriol Junqueras s'entrebanca i cau. Surt de l'hemicicle. Se suspèn la sessió 5 minuts

Ara Rivera també vol replicar. Núria de Gispert va de corcoll intentant limitar aquestes intervencions després del debat. C's demana respecte per als seus votants i adverteix a CiU: "UCD va acabar com va acabar, ja veurem com acaba CiU"

Lucena també demana replicar per al·lusions i demana "més de 30 segons" perquè han al·ludit a ell "tres vegades". Assegura a Camats que "altres parits han fet una privatització del dret a decidir". A Rivera (C's) li pregunta què proposa per canalitzar la demanda de decidir de molts ciutadans. I a Turull (CiU) li clava una ironia: "Demanin ja que els absorbeixi, que són molt independentistes, no sé si els voldran perquè són molts de dretes..."

Rovira replica a Rivera llegint un text d'un dictamen del tribunal europeu que va dictaminar a favor de l'autodeterminació de Kosovo: "El dret a l'autodeterminació dels pobles ha evolucionat i no ha sorgit cap norma en contra"

Turull cita Espriu: "Ens mantindrem per sempre més fidels a aquest poble"

Turull parafraseja Mas: "Nosaltres no som un objecte, que el pots posar i treure, sinó que som un subjecte [polític]"

Turull (CiU): "Quina casualitat que el dia que fem aquest debat, el TC resol la suspensió de la declaració de sobirania i ho comunica per fax. Ara, enlloc diu que no puguem fer aquest debat"

Turull (CiU): "De legalitat per tirar endavant el dret a decidir n'hi ha per donar i per vendre"

Turull (CiU), al Parlament en relació al dret a decidir: "Això no té marxa enrere"

CiU (Jordi Turull) assegura que voldrien que el PSC participi en el procés del dret a decidir. Però sigui com sigui, "nosaltres comencem a passar, mentre vostès s'ho pensen"

Turull a Lucena: "Tenim molt clar cap on anem. No sé si vostès seran al costat, al davant o a coll i be"

Turull (CiU): "No ens vam presentar a les eleccions per ser majordoms de cap tribunal sinó per ser corretja de transmissió de la voluntat dels ciutadans. Quan volem actuar intenten impedir-ho [TC] i que quan continuem actuant marxen per no sentir-ho [PP]"

Arrufat (CUP): "Quan arribi el moment i els catalans es pronunciïn, acataran el que decideixin?"

CUP: "Missatge als 12 jutges del TC: mai aguanten les imposicions eternament". "No podran aguantar la imposició en un poble on els ciutadans ja han decidit internament marxat de l'estat espanyol, que no només és sord i cec sinó que comença a ser bel·ligerant"