En directe
En directe
24/02/2015

El debat de política general, en directe

PNB, el Grup Mixt i el PP intervenen en la segona jornada

Rajoy: "Si el TC ha pres la decisió per unanimitat, és que alguna cosa passa"

Primera reacció del president espanyol, Mariano Rajoy, a la decisió del ple del Tribunal Constitucional (TC) de tombar el 9-N i la llei de consultes. Durant el torn de rèplica del grup mixt del debat de política general al Congrés, Rajoy ha puntualitzat que el TC ha pres la decisió "per unanimitat" i que això significa "que alguna cosa passa". El president espanyol ha insistit que és important que "els governants compleixin la llei".

La decisió del ple del Tribunal Constitucional (TC) de tombar el 9-N i la llei de consultes ha coincidit amb la intervenció al Congrés en el torn de rèplica del portaveu d'ERC, Alfred Bosch. En anunciar la notícia, els diputats del PP han respost amb un aplaudiment generalitzat a la decisió. Bosch ha lamentat que els populars "frueixin" de prohibir a la gent votar. "Vostès aplaudeixen això, que declarin il·legal l'acte de 2,3 milions de persones que van anar a votar que sí o que no a la independència de Catalunya", ha dit el portaveu d'Esquerra i alcaldable per Barcelona.

Bosch insisteix a demanar una comissió d'investigació contra la corrupció al Congrés

Bosch (ERC): "Gent que s'alegra que es prohibeixi que la gent voti el que vulgui, és molt trist"

Bosch (ERC): "Acabem de saber que el TC ha declarat il·legal el TC". El PP aplaudeix

Bosch explica que el diputat Joan Balldoví es troba millor

Rajoy replica a Bosch que està a favor del dret a decidir, però de tots els espanyols

Brevíssima i sens cap novetat. Així ha estat la resposta del president espanyol, Mariano Rajoy, al portaveu d'ERC al Congrés, Alfred Bosch, durant el debat de política general al Congrés. Si Bosch li ha demanat que reconegués la cita simbòlica a les urnes el 27 de setembre, Rajoy li ha contestat que ell està a favor del dret a decidir, però de tots els espanyols. En aquest sentit, li ha retret que Esquerra no hagi plantejat una reforma de la Constitució a la cambra baixa per poder celebrar un referèndum vinculant. Tot i això, ha insistit que la consulta del 9-N va ser "profundament antidemocràtica" i "contrària a la legislació".

Pel que fa la comissió d'investigació sobre el cas Bárcenas que li ha reclamat el portaveu d'ERC, Rajoy li ha replicat que ells no van acceptar la del cas Pujol fins que "van trencar els acords amb CiU". D'aquesta manera, ha ironitzat que Bosch reclami una cosa que ells també han fet, recordant que fins a quatre ocasions van evitar que el president de la Generalitat, Artur Mas, comparegués en la comissió pel cas Pujol. "Un cop van trencar amb Mas hi van votar a favor", ha puntualitzat. "No els importava la comissió d'investigació, sinó molestar CiU", ha afegit.

Les opinions d'Amaiur, "repugnants"

Rajoy ha optat una altra manera per les desqualificacions, després que dimarts titllés de "patètica" la intervenció del líder del PSOE, Pedro Sánchez, durant el debat de política general. "L'afirmació d'Amaiur que estàvem més còmodes quan ETA matava és repugnant", ha dit, seguit d'un llarg aplaudiment en les files populars.

El TC tomba el 9-N

Mentre continua el debat de política general, el TC ha tombat el decret de convocatòria de la consulta del 9-N i dos dels preceptes de la llei de consultes aprovada pel Parlament a finals de setembre del 2014. La decisió l'ha pres per unanimitat el ple de l'alt tribunal una hora després de començar el debat.

Toc d'alerta de Posada a Villalobos: "No convé fer una altra cosa quan es presideix el Congrés"

El president del Congrés, Jesús Posada, ha assegurat que la tasca de presidir la cambra baixa és "absorbent" i no convé fer "una altra cosa" quan es fa aquesta feina. Ho ha dit després de la difusió d'un vídeo en què Celia Villalobos, vicepresidenta del Congrés, apareix jugant amb la seva tauleta a un conegut joc - el Candy Crush- mentre, ahir dimarts, presidia la sessió.

Posada, però, ha afirmat que no ha demanat explicacions per aquest comportament a Villalobos. "I tampoc té per què donar-me'n", ha afegit, en declaracions als periodistes.

No ha entrat a opinar sobre si considera oportuna l'actitud i s'ha limitat a afirmar que ell no fa servir "aquests aparells" i no li passa pel cap fer-ho.

Sí que ha reconegut que quan ell va ser diputat llegia moltes vegades el diari des de l'escó però ha afirmat que, quan va assumir la presidència, va decidir des del primer dia no tenir res davant.

El seu treball, ha insistit, requereix estar "molt pendent", no tant pel que diu l'orador sinó per com ho perceben els grups.

Després de difondre les imatges en què Villalobos està aparentment jugant amb la tauleta, fonts parlamentàries han assegurat a Efe que Villalobos va al·legar que estava llegint la premsa. "No ho sé, -ha respost el president- els detalls els ha d'explicar ella".

A les imatges, gravades des de la tribuna de premsa de l'hemicicle malgrat que està prohibit utilitzar qualsevol dispositiu de gravació des d'aquesta ubicació, s'observa Villalobos amb la seva tauleta en el moment en què parlava a la tribuna el president espanyol, Mariano Rajoy, durant el debat de política general.

Rajoy: "Estic a favor del dret a decidir. Que els espanyols decideixin com volen que sigui el seu país"

Rajoy: "ERC va demanar una comissió d'investigació quan ja havia trencat negociacions amb CiU"

Rajoy a ERC: "La comissió del cas Pujol no els importava gens, només volien molestar CiU"

Rajoy: "L'afirmació d'Amaiur que estàvem més còmodes quan ETA matava és repugnant"

Rajoy respon de manera conjunta les intervencions dels diputats del Grup Mixt

Baldoví ha sortit de l'hemicicle en cadira de rodes. Estava conscient i els diputats l'han aplaudit

Baldoví ha estat traslladat a la consulta mèdica del Congrés després que s'hagi desmaiat quan intervenia. No podrà continuar. Es reprèn el debat de política general amb Enrique Álvarez Sostres, diputat de Foro Asturias

Baldoví es desmaia i el debat de política general se suspén

El portaveu de Compromís, Joan Baldoví, ha tornat a marcar el torn del grup mixt al debat de política general al Congrés. En aquest cas ho feia mostrant unes làmines des del faristol amb les lletres de l'abecedari i les anava aprofitant per repassar els grans dèficits de la legislatura. A mitja intervenció, però, s'ha marejat i Celia Villalobos, que presidia la sessió, ha decidit suspendre la sessió. Baldoví ha dit que no podia seguir i s'ha assegut en un dels seients al costat de la Presidència. La primera atenció li ha fet la ministra de Foment, Ana Pastor, que és metgessa.

La resta de grups del mixt ha estat molt crític amb Rajoy. "Esperem que no repeteixi ni vostè ni el seu partit i que la propera sigui realment una legislatura de recuperació", li ha etzibat la portaveu del BNG Olaia Fernández. La diputada Ana Oramás, de Coalició Canària, ha repassat el grau de compliment dels set compromisos adquirits per Rajoy amb l'arxipèlag i ha constatat que ensha convertit en "paper mullar"

Villalobos ha suspès la sessió. Continuen atenent el diputat de Compromís

Ana Pastor, que és metge, està atenent Baldoví al costat del faristol

Els diputats han ajudat Baldoví a asseure's al costat del faristol

El diputat Joan Baldoví de compromís s'ha marejat i ha aturat la intervenció