En directe
En directe
25/09/2012

Discurs d'Artur Mas en el debat de política general

Marc Colomer

El debat de política general seguirà demà dimecres amb la intervenció dels grups parlamentaris de l'oposició.

A jutjar per les imatges, el discurs ha disgustat especialment a la líder del PP de Catalunya, Alicia Sánchez Camacho, que ha abandonat l'hemicicle passant pel costat del president sense cap salutació, com és habitual (més encara quan CiU i PP han compartit votacions importants com els dos últims pressupostos).

Discurs farcit d'anuncis el del president de la Generalitat, Artur Mas, en el debat de política general: Eleccions anticipades el 25 de novembre per calibrar les forces parlamentàries del projecte sobiranista i per donar al pròxim Govern plena legitimitat per convocar els ciutadans de Catalunya a exercir, ara ja sí, el dret a l'autodeterminació, que vol que es concreti la pròxima legislatura. Per donar mostra de generositat, ha dit, i evitar que l'acusin d'electoralista, Mas ha anunciat que no tornarà a optar a la presidència de la Genertalitat quan Catalunya hagi assolit la plenitud nacional. Ho situa la pròxima legislatura. Discurs de canvi d'etapa i obertura del camí cap a la sobirania nacional de Catalunya.

Mas: "espero que els objectius nacionals s'assoleixin en la pròxima legislatura". Aplaudiments dels diputats de CiU a la intervenció inicial del president Mas al debat de política general.

"Un cop Catalunya hagi assolit els objectius nacionals que el poble decideixi, no em tornaré a presentar". Segon gran anunci del president Mas en el seu discurs.

Mas reclama "sentit d'estat" a tots els partits.

Mas: "El Parlament que surti de les eleccions tindrà una missió històrica". Èpica per tancar el seu discurs al debat de política general.

Mas avisa que hi haurà "amenaces, provocacions, dificultats i intentaran enfrontar-nos", i deplora qualsevol intent en aquest sentit

Mas: "Volem els mateixos instruments que tenen altres nacions per preservar seva identitat col·lectiva".

El president fa un memorial dels motius que avalen la voluntat d'exercir l'autodeterminació: Es resumeix en la història mil·lenària i la perseverança en la voluntat de ser. "Nosaltres no estem a Europa. Som Europa".

Mas, ara sí, concreta: "Catalunya té dret a l'autodeterminació. Ha arribat l'hora d'exercir aquest dret"

Rajoy va instar Mas a portar al Congrés el concert: "Aquest cop no votarà el Congrés. Votarà el poble de Catalunya"

El president Mas fa un anàlisi de la situació que ha conduït a un atzucac la relació Catalunya-Espanya. Punts clau: Anticatalanisme rampant, errors propis, sentència del Constitucional contra l'Estatut, resposta del 10-J...

"Igual que Espanya va fer la transició a la democràcia, Catalunya ha de fer la transició al dret a decidir"

Així és. Mas enceta el darrer tram del discurs: recorda el seu compromís amb la transició nacional cap al dret a decidir.

El gruix del discurs del president esdevé un inventari de l'activitat sectorial dej Govern i les eventuals necessitats per a la governació del futur. Fins ara, poca èpica nacional, més enllà de l'obertura del discurs, que ha donat peu a la convocatòria d'eleccions anticipades el 25 de novembre. És de preveure que reservi per al darrer tram d'un discurs que havia aixecat moltes expectatives la concreció del full de ruta nacional.

Mas defensa, en el bloc entorn a polítiques socials, la necessitat d'una llei pròpia de dependència

Mas defensa que Catalunya genera "prou recursos com per no fer ajustos. Però marxen 16.000 milions que no tornen", i malgrat això, cop de porta al pacte fiscal.

Mostra la seva indignació pels atacs que rep Catalunya malgrat l'aportació fiscal que fa: "Ens hem de sentir a dir frases memorables estil 'mientras Catalunya pide, nosotros pagamos'".

Mas no amaga la "preocupació" del Govern entorn al "manteniment del nucli de les polítiques socials".