En directe
06/11/2021

Montero a Casado: "Vostès no s'han llegit els pressupostos i els molesta que Espanya vagi bé" (03/01/21)

03 Nov 2021

Junts ataca l'estratègia d'ERC a Madrid: "El mal menor també és dolent"

David Miró

Acaba la primera sessió de debat dels pressupostos al Congrés, que tornarà a arrencar demà a les 9 del matí amb el torn d'Unides Podem

Fins aquí la primera sessió de debat dels pressupostos al Congrés. Primer ha tingut el torn el PP, que ha mantingut un diàleg amb la ministra Maria Jesús Montero que ha tingut poc d'econòmic i ha baixat al fang. Al seu torn, Junts ha atacat l'estratègia d'ERC a Madrid dient que "el mal menor també és dolent" i acusant els republicans i el PDECat de donar els vots a canvi de res. Demà serà el torn d'ERC. La sessió començarà a les 9 del matí i el primer partit que tindrà la paraula serà Unides Podem. Al llarg del dia també passaran pel faristol Més País, Bildu, el PNB i, evidentment, el PSOE.

Moltes gràcies per la confiança, demà més amb l'equip de l'ARA des del Congrés explicant en directe tot el que passarà a la cambra baixa. Fins demà!

Montero, a Junts i la CUP: "És com si estiguessin justificant permanentment per què se separen d'un criteri bastant sensat com el que utilitza ERC"

La resposta de Maria Jesús Montero a l'exigència de la cupaire Mireia Vehí de fixar una data per a un referèndum ha sigut avisar que els "pressupostos no són una moneda de canvi per debatre d'altres coses". Unes altres coses que Montero -sense pronunciar la paraula referèndum- ha dit que estan "als antípodes" de la posició de la Moncloa. A més, la ministra ha posat el dit a la llaga a l'independentisme, concretament a la divisió estratègica de Junts, ERC i la CUP al Congrés. "M'ha cridat l'atenció que la CUP i Junts es dediquin a exigir allò que una altra formació ha pogut signar, i em refereixo a Esquerra Republicana", ha afirmat, i després ha afegit: "És com si estiguessin permanentment justificant per què se separen d'un criteri bastant sensat com el que utilitza ERC, pot ser que no els agradin els comptes, poden tenir aspiracions legítimes, encara que no en el meu pensament, en altres qüestions que tenen a veure amb Catalunya, però no se situïn simplement com a espectadors".

Un diputat de Vox crida 'gilipolles' a la ministra Montero durant el debat de pressupostos

Un diputat de Vox ha cridat gilipolles des del seu escó a la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, mentre ella replicava al discurs que acabava de fer el portaveu del partit d'extrema dreta, Iván Espinosa de los Monteros, durant el debat de pressupostos. Montero ha demanat a Espinosa de los Monteros que "amonestés" el diputat en qüestió i posteriorment, la vicepresidenta segona del Congrés, Ana Pastor, que en aquell moment presidia la sessió, ha demanat a Vox que retirés l'insult. Com que ningú ha contestat, ha optat per ordenar-ne ella mateixa la retirada del diari de sessions.

Vehí (CUP): "Fer política útil és fixar una data per a un nou referèndum"

Per a la CUP, fer política "útil" per a Catalunya és "fixar la data per a un nou referèndum". Aquesta ha sigut la conclusió de la diputada cupaire Mireia Vehí en el debat de pressupostos. A parer seu, ni és política útil la tàctica d'ERC d'acordar uns pactes que després la Moncloa no compleix ni la de Junts de ser "bel·ligerant i després pactar l'ampliació de l'aeroport". En aquest sentit, Vehí ha fet una crida a aplicar la "política en comú per forçar a negociar". La diputada antisistema també ha justificat la seva esmena a la totalitat als pressupostos afirmant que "no reverteixen la desigualtat a Catalunya ni aposten per la mobilitat sostenible". "És una transició verda per a qui la pugui pagar", ha afirmat. Vehí també ha criticat inversions com l'ampliació del port de València i de l'aeroport de Palma i del Prat i ha denunciat que la Moncloa vol invertir en polítiques socials però després deixa que empreses privades les apliquin.

Montero insta Cs a retirar l'esmena a la totalitat i a seure a negociar els pressupostos

La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, ha instat Cs a retirar l'esmena a la totalitat als pressupostos i seure a negociar-los. "Si alguna cosa queda de vostès com a grup moderat, els convido a seure a negociar", ha dit Montero. La titular d'Hisenda ha criticat que Cs "està sent absorbit per la bancada de la dreta" i té "fòbia al PSOE", ja que fins ara ha rebutjat explorar un acord amb els socialistes per als comptes. Montero ha lamentat que el partit liberal "no vol negociar" i "s'ha esborrat de ser útil".

Arrimadas: "Venen mig Espanya perquè els nacionalistes aprovin els pressupostos"

"Els nacionalistes sempre hi surten guanyant", ha resumit la líder de Cs, Inés Arrimadas, sobre els nous pressupostos. Els ha criticat durament, entre altres coses per la pujada d'impostos, les quotes als autònoms i les pensions, així com pel deute que preveuen. En aquest sentit, Arrimadas ha assegurat que calen reformes profundes i no "xutar la pilota endavant" com ha fet l'executiu. "Venen mig Espanya perquè els nacionalistes aprovin els comptes", ha dit la líder taronja, que s'ha preguntat "com poden ser uns bons pressupostos si Bildu i ERC hi donen suport". "No s'ha de pensar en les pròximes eleccions, sinó en les pròximes generacions", ha insistit.

Montero, a Junts: "No volen seure en una taula de diàleg ni donar suport a uns comptes bons per a Catalunya"

"No sembla lògic que vinculi el suport als pressupostos a l'autodeterminació, l'amnistia i el referèndum", ha etzibat María Jesús Montero a Míriam Nogueras. La diputada de Junts no s'ha expressat en aquests termes durant la seva intervenció d'avui, però Montero ha dit que JxCat utilitzava aquests arguments en l'esmena a la totalitat. Sigui com sigui, ha dit que l'autodeterminació i l'amnistia no eren elements que formessin part del debat pressupostari. "Em fa la sensació que vostè només ha volgut retreure el suport d'altres formacions independentistes a aquests pressupostos", ha dit Montero després que Nogueras hagi criticat ERC i el PDECat per facilitar la tramitació dels comptes a canvi de res. "Vostès no fan res de bo per Catalunya no donant suport a aquests pressupostos", ha retret Montero, i ha conclòs amb una referència a la negociació entre governs: "No volen seure en una taula de diàleg ni donar suport a uns comptes bons per a Catalunya".

El PDECat acusa els partits que han presentat una esmena a la totalitat de mantenir-se en el "no a tot i en el com pitjor millor"

Per al diputat del PDECat Ferran Bel, aquells partits que han presentat una esmena a la totalitat –entre els quals Junts i la CUP– se situen en el "no a tot" i en el "com pitjor millor". Bel no ha descartat que la seva formació acabi votant en contra dels pressupostos, però ha insistit que no entenia com els partits que no eren Vox ni el PP hi han pogut presentar una esmena. En aquest punt ha rebut els aplaudiments d'ERC. Alhora, Bel ha avisat la Moncloa que si aquest pressupost no s'acaba executant serà responsabilitat seva i ha carregat contra la falta d'execució a Catalunya, que ha qualificat de "pèssima" i "asimètrica".

Nogueras: "Hem presentat una esmena a la totalitat perquè no donem els vots a canvi de res, perquè precisament és res el que han aconseguit aquells que els han donat xecs en blanc"

La portaveu de Junts al Congrés, Míriam Nogueras, ha apujat el to contra el govern espanyol pels pressupostos estatals, però també contra ERC i els partits que n'han facilitat la tramitació. Ho han fet, a parer seu, a canvi de res: "Hem presentat esmena a la totalitat perquè Junts no donem els vots a canvi de res, perquè precisament és res el que han aconseguit aquells que els han donat xecs en blanc". Nogueras ha criticat que el PSOE no s'ha assegut a "negociar seriosament": "Esperàvem un mínim de propostes concretes, un mínim de treball preparat", ha afirmat la diputada de JxCat, que encara ha carregat més contra els partits catalans: "És una llàstima que sigui part del catalanisme el que a canvi de res els permeti seguir amb aquesta prepotència i falta de respecte per Catalunya". Al final ha refermat que la seva voluntat era anar "junts" a la negociació: "Encara som a temps de fer pinya i passar a ser útils".

Espinosa de los Monteros: "Els espanyols s'estan despertant"

El portaveu de Vox al Congrés, Iván Espinosa de los Monteros, ha dit en el debat de pressupostos que "els espanyols s'estan despertant" i que el govern actual "passarà aviat i Espanya recuperarà el seu destí". A la rèplica, Montero ha afirmat que li fa por quan l'extrema dreta diu que són un "moviment", perquè el "moviment que molts espanyols recorden és el Movimiento Nacional".

Montero a Casado: "Amb la ultradreta no s'hi competeix, es combat"

La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, ha aprofitat la intervenció del portaveu de Vox per dirigir-se un altre cop a Pablo Casado i al PP per afirmar que "amb la ultradreta no s'hi competeix, la ultradreta es combat". I ha afegit: "El problema és que vostès [Vox] marquen l'agenda del PP, i el senyor Casado s'equivoca perquè això fa mal al país".

Vox carrega contra la despesa en càrrecs de confiança

El portaveu de Vox al Congrés, Iván Espinosa de los Monteros, ha dit que els pressupostos serveixen per finançar "l'estat del benestar dels polítics, de la casta", perquè hi ha 1.200 càrrecs de confiança que costen 65 milions. "Vostès no és que governin sense el poble, és que s'han emportat el poble sencer a governar. A quanta gent coneixen vostès?", s'ha preguntat.

Montero, sobre la reforma laboral: "Corregirem els errors del PP"

La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, ha assegurat que el govern espanyol "corregirà els errors del PP" en la reforma laboral i la "modernitzaran". A més, ha retret als populars que aprovessin la reforma laboral "sense pactar-la amb ningú", en referència als agents socials.

Montero exigeix a Casado que deixi de fer "populisme fiscal" amb els pressupostos

La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, ha exigit al president del PP, Pablo Casado, que deixi de fer "populisme fiscal" amb els pressupostos i ha recriminat als populars que hagin utilitzat els termes "pistoleig fiscal" en la seva esmena a la totalitat: "Deixin les pistoles i aportin coses. Deixin de fer populisme fiscal, facin pedagogia". El PP, però, nega que hagi escrit el terme "pistoleig fiscal" al text, sinó que ha escrit "trepitjada tributària".

Montero respon a Casado: "Vostè no s'ha llegit el pressupost"

La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, ha contestat a les crítiques del líder del PP, Pablo Casado, al projecte de pressupostos i l'ha acusat de no haver-lo analitzat. "Vostè no s'ha llegit el pressupost", ha afirmat: "Ha utilitzat dades falses, se li nota i molt".

Casado: "Aquests pressupostos estan per tornar-los, són paper mullat"

El president del PP, Pablo Casado, ha carregat contra el projecte de comptes de l'Estat: "Aquests pressupostos estan per tornar-los, són paper mullat". El líder conservador ha instat el govern espanyol a "retirar-los": "Un cop més haurà de venir el PP a treure el país de la ruïna".

Casado avisa Sánchez que demanarà a la Comissió Europea les condicions per rebre els fons europeus

El president del PP, Pablo Casado, ha advertit al president espanyol, Pedro Sánchez, que demanarà a la Comissió Europea quines són les condicions que han pactat amb el govern espanyol per rebre els fons europeus. "Si no ho fan públic aquesta setmana, anirem al Parlament Europeu i a la Comissió Europea i ho farem públic", ha avisat, després d'acusar l'executiu d'opacitat per no haver fet públiques les condicions.

Casado titlla de "radicals" i "ruïnosos" els pressupostos del govern espanyol

El president del PP, Pablo Casado, ha titllat de "radicals" i "ruïnosos" els pressupostos del govern espanyol. "Radicals" perquè els ha pactat amb partits independentistes catalans i bascos, i "ruïnosos" perquè considera que parteixen d'unes previsions econòmiques que, segons Casado, són falses.

Comença la intervenció del líder del PP, Pablo Casado, per defensar la seva esmena a la totalitat als pressupostos

El president del PP, Pablo Casado, ha pujat al faristol de l'hemicicle del Congrés per defensar l'esmena a la totalitat dels populars als pressupostos de l'Estat. Casado ha recriminat al president espanyol, Pedro Sánchez, que no sigui al Congrés per escoltar-lo