En directe
Cas Borràs
27/02/2023

La declaració de Laura Borràs, en directe

S'acaba la declaració de Laura Borràs, que evita respondre a la Fiscalia

Després d'una hora i mitja responent a la seva defensa, Isabel Elbal, s'ha acabat la declaració de la líder de Junts, Laura Borràs. La presidenta del Parlament suspesa s'ha negat a respondre a la Fiscalia per "com ha anat el judici". Així, han quedat en l'aire qüestions que la seva advocada ha obviat en l'interrogatori: no ha contestat sobre els correus on dona instruccions a Isaías Herrero per presentar pressupostos falsos a la Institució de les Lletres Catalanes ni sobre el fet que Assumpta Pagespetit recomanés en diverses ocasions –segons va declarar ella mateixa– fer un procediment negociat per no infringir la llei de contractes.

Borràs: "Aquesta investigació és 'lawfare' i persecució política"

A l'acabar la declaració i preguntada per la seva defensa, la líder de Junts, Laura Borràs, ha dit que la investigació judicial és "lawfare i persecució política". "Mai vaig pensar que podia ser objecte d'investigació", ha dit, i ha assegurat que la feina a la ILC va ser "correcta" i "legal". També s'ha reafirmat que la investigació judicial ha anat avançant a mesura que la seva carrera política anava agafant més dimensió.

Borràs declara que va deixar de contractar Herrero quan va saber que tenia problemes amb les drogues

Segons la líder de Junts, Laura Borràs, l'empresari Isaías Herrero va complir amb tots els treballs fins a l'any 2016, quan comença a ser "evasiu" i apareixen "llacunes". La llavors directora de la Institució de les Lletres Catalanes va intentar contactar amb Herrero i, en aquest moment, li diu que va al psiquiatre. "Vaig empatitzar, vaig fer-li costat", s'ha reafirmat, tot i que després ha explicat que li va confessar que tenia un problema de drogues. Així, afirma que el 2017 ja no li encarrega més contractes arran d'això, ja que també admet que la va enganyar a l'hora d'exposar-li la seva situació.

La líder de Junts també declara que el funcionari Roger Espar mai va expressar cap "disconformitat": "Plena dedicació"

Quan l'exadministradora de la Institució de les Lletres Catalanes, Assumpta Pagespetit, va agafar la baixa, el funcionari que va agafar les regnes va ser Roger Espar. Un funcionari que, ha assegurat Borràs, tampoc es va queixar en cap moment del procés de contractació. "No va expressar cap disconformitat –ha dit–, plena dedicació i professionalitat", s'ha reafirmat Borràs sobre Espar.

Borràs atribueix la declaració incriminatòria de l'exadministradora de la ILC al procés judicial: "Entenc que ara es vulgui treure responsabilitat"

Laura Borràs ha assegurat al llarg de tota la declaració que l'exadministradora de la Institució de les Lletres Catalanes, Assumpta Pagespetit, va avalar tots i cadascun dels expedients de contractació que va fer. Així, ¿com s'explica que Pagespetit hagi declarat en seu judicial que tot li semblava "sospitós" i "irregular"?, ha preguntat la seva lletrada, Isabel Elbal. Borràs ha replicat que "cadascú respon a la circumstància d'un procés judicial i als interrogatoris com bonament pot". "Entenc que ara es vulgui treure responsabilitat en els expedients de contractació", ha afirmat.

Borràs minimitza els advertiments de la intervenció general de la Generalitat

A banda d'assegurar que tots els expedients de contractació van tenir la llum verda de l'exadministradora de la Institució de les Lletres Catalanes, la líder de Junts, Laura Borràs, també ha minimitzat els advertiments de la intervenció general de la Generalitat. Ha dit que l'informe de fiscalització del 2013 només detecta "deficiències lleus" que es van argumentar des de la ILC i que van ser valorades favorablement.

Borràs declara que es va emparar en l'exadministradora de la ILC per fer la contractació: "És qui elabora els expedients"

La líder de Junts, Laura Borràs, ha assegurat que es va fiar dels funcionaris de la Institució de les Lletres Catalanes a l'hora de fer la contractació de l'àmbit digital; en concret, ha mencionat l'exadministradora de la ILC, Assumpta Pagespetit, i el funcionari Roger Espar, que han declarat contra ella durant el judici. Així, ha explicat que ella transmetia el que volia fer com a directora de la Institució i que ells ho traduïen administrativament.

"Pagespetit és qui elaborava els expedients de contractació i cregui'm que els expedients que passaven per ella eren de deu", ha sentenciat, a més de remarcar que la ILC, al ser una entitat autònoma, estava fiscalitzada posteriorment per la intervenció general de la Generalitat però també ex ante per una intervenció delegada. Borràs ha subratllat, en aquest sentit, que ella estava "tranquil·la" a l'hora de fer la contractació perquè no es pagava res que no estigués autoritzat per aquest organisme.

Borràs assegura que l'exadministradora de la ILC no va fer cap advertiment sobre la contractació a la junta de govern

La líder de Junts, Laura Borràs, ha assegurat en la seva declaració que l'exadministradora de la Institució de les Lletres Catalanes, Assumpta Pagespetit, no va dir res sobre la contractació en les reunions de la junta de govern de l'ens. L'òrgan director en què s'informava de tota l'activitat, inclosa la contractació. Borràs ho ha assegurat així malgrat que Pagespetit va afirmar durant la seva declaració que havia advertit diverses vegades la líder de Junts que no podia seguir contractant a dit Isaías Herrero.

Laura Borràs: "Isaías Herrero era un artista digital reconegut"

La líder de Junts, Laura Borràs, defensa la conveniència de contractar Isaías Herrero per a la Institució de les Lletres Catalanes: "Era un artista digital reconegut". Així, s'ha mostrat sorpresa de com s'ha menyspreat, ha explicat, el seu rol durant el judici presentant-lo com a "mer informàtic".

Borràs ha dit que quan l'exconseller de Cultura Ferran Mascarell la va fitxar li va demanar que actualitzés la Institució de les Lletres Catalanes. És per això que, ha aclarit, va contactar amb Isaías Herrero: va ser després de parlar amb el CTTI i evidenciar que els serveis d'informàtica de la Generalitat no podien fer el treball que ella volia. "És en aquell moment que penso en Isaías Herrero", ha assegurat la líder de Junts, que s'ha reafirmat que el va contractar per a projectes concrets i diferents.

Comença la declaració de Laura Borràs davant el TSJC: només respondrà a les preguntes del seu advocat

Comença la declaració de la presidenta del Parlament suspesa, Laura Borràs, al judici del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. La líder de Junts, acusada de prevaricació i falsedat documental, només respondrà a les preguntes del seu advocat.

27 Feb 2023
Les claus de la declaració de Laura Borràs

Les incògnites que ha de resoldre la declaració de Laura Borràs

Núria Orriols Guiu

Es reprèn el judici sobre la contractació de la ILC: Laura Borràs declara

Després d'una sessió, al matí, amb la declaració dels pèrits judicials proposats per la Fiscalia –agents de la Guàrdia Civil– i també per l'advocat Gonzalo Boye –l'assassí d'extrema dreta Luis Enrique Hellín–, aquesta tarda compareix Laura Borràs. La líder de Junts declararà davant de la sala penal del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), responent a les preguntes del seu lletrat.

Els pèrits de Laura Borràs defensen que hi ha hagut alteracions en un dels discs durs extrets de l'escorcoll a Herrero

Ara bé, aquesta no és l’opinió que han donat els pèrits proposats per la defensa de Boye, en concret Javier Rubio i l’assassí condemnat i militant d’extrema dreta, Luis Enrique Hellín –abans Emilio–, que han considerat que no hi ha els requisits necessaris per acreditar que les evidències de judici hagin sigut inalterades.

De fet, han afirmat que el hash és necessari en informàtica forense –"No és una bossa", ha assegurat– i que sense aquesta aplicació no es pot certificar com a prova. I, a més, també ha afegit que l’únic hash que la policia va utilitzar va ser en un dels tres discs durs i que aquest apareix després alterat. "Els hashes són diferents. Per tant, hi ha hagut modificacions, però no sé si petites o grans", ha sentenciat.

La Guàrdia Civil defensa que hi ha prou garanties en la cadena de custòdia del material que incrimina Borràs

Abans de la declaració de Borràs, en la primera part de la sessió del judici aquest dilluns s'han practicat les proves pericials, centrades en la cadena de custòdia de les proves i, en concret, dels correus electrònics que incriminen Borràs. La defensa pilotada per Gonzalo Boye ha interrogat els agents de la Guàrdia Civil que han comparegut com a pèrits sobre les garanties que han ofert al llarg del procediment. L'objectiu: invalidar com a prova els missatges que demostrarien que la líder de Junts va donar instruccions a Herrero per fragmentar contractes.

Els agents han admès que dels tres discs durs que hi ha al sumari només s’ha fet un certificat hash -una validesa forense en termes informàtics- en un d’ells. En els altres discs durs han dit que no es va realitzar i que es va treballar amb còpies -imatges- dels originals. A parer dels agents, hi ha garanties suficients que no s’han alterat les proves al llarg de la instrucció: han defensat que van treballar sobre el material que els va proporcionar els Mossos d'Esquadra i que, en tot moment, es poden comparar les còpies amb els originals del sumari per comprovar que el contingut és el mateix.

Les incògnites que ha de resoldre la declaració de Borràs

Després de dues setmanes de judici, fins ara Laura Borràs no ha parlat. Va demanar declarar l'última i de moment s'ha limitat a escoltar la resta dels acusats i els testimonis que han acreditat irregularitats en els expedients a la ILC i que l'han assenyalat directament. Dels pressupostos falsos als correus electrònics amb Isaías Herrero, repassem les incògnites que sobrevolen la declaració de la líder de Junts suspesa en aquest article de Núria Orriols.

Bon dia! En aquest directe seguirem minut a minut la declaració de la líder de Junts i presidenta del Parlament suspesa, Laura Borràs, en el judici contra ella al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) pel presumpte fraccionament de contractes quan estava al capdavant de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC).