Política10/03/2015

"Digues 'degollo el policia i vinc a veure't'": el que la jihadista de Rubí feia dir al seu fill de 3 anys

Presó per a Samira Yerou, detinguda a l'aeroport del Prat després d'haver intentat viatjar a Síria amb el nen

ángeles Vázquez

MadridUna de les coses que més espanten de l'Estat Islàmic és la brutalitat amb què els seus membres mostren al món les execucions de presoners i el fet que no tenen cap inconvenient que les presenciïn nens petits. La islamista detinguda dissabte a l'aeroport del Prat és un bon exemple d'aquesta 'immersió' infantil en aquest món. En la interlocutòria amb què el jutge de l'Audiència Nacional Fernando Andreu l'envia a presó incondicional es reprodueixen dues converses telefòniques en què fa repetir al seu fill de 3 anys: "Degollo el policia i vinc".

Inscriu-te a la newsletter Política en cinc llibres per Sant JordiUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El magistrat considera Samira Yerou –de nacionalitat marroquina i resident a Rubí– membre de l'aparell de captació, radicalització, adoctrinament, trasllat i enviament de voluntaris del grup terrorista Estat Islàmic de l'Iraq i el Llevant. De fet, va ser arrestada el 23 de desembre a Turquia, on havia viatjat amb el seu fill per unir-se al grup terrorista.

Cargando
No hay anuncios

Des del centre de detenció on ha estat fins ara va trucar almenys en dues ocasions a Omar Seif, natural de l'Aràbia Saudita, emir de la Katiba Alkadrae i membre de l'Estat Islàmic. En aquestes converses fa que el seu fill mostri el seu compromís amb l'organització: "Digues 'degollo el policia i vinc'". Després que el petit ho repeteixi, ella respon entre rialles: "Com ho faràs?". I afegeix, adreçant-se a Seif: "Degollarà el policia i vindrà a veure't".

La segona vegada ja no cal alliçonar el petit: "Et trobo a faltar... Vull anar amb els mujahidins". Seif li pregunta: "Qui és el nostre emir?". I el nen respon: "Abu Baker Al Baghdadi". La mare acaba la conversa: "Diu que vol anar on hi ha els mujahidins perquè tenen un ganivet per degollar".

Cargando
No hay anuncios

Segons la interlocutòria de presó, Yerou, de 32 anys, va començar a mostrar signes de radicalització religiosa entre el juny i el juliol del 2013. Els primers contactes internacionals –amb persones que no són del seu entorn familiar– se situen el març de 2014. Els seus interlocutors eren a Síria, l'Iraq, els Emirats Àrabs, l'Aràbia Saudita i Jordània. A l'estiu va multiplicar aquestes relacions.

El 4 de desembre, el mateix dia que el seu fill feia 3 anys, va viatjar al Marroc, on va treure 2.000 euros d'un compte al seu nom. El dia 11 d'aquest mateix mes va tornar a Barcelona, es va comprar una 'tablet' i va contractar una línia telefònica de veu i dades.

Cargando
No hay anuncios

Aquell dia va trucar set vegades a un telèfon de Síria, i amb la targeta de crèdit d'un familiar va treure dos bitllets per volar a Istanbul el dia 16. Dos dies abans del viatge havia tret 2.500 euros, en aquesta ocasió d'un compte obert a nom del seu fill. A més va comprar un altre mòbil i va contractar una altra línia de veu i dades.

Un cop a Istanbul es va posar en contacte amb Abu Ghada, membre de l'Estat Islàmic, encarregat de contactar amb els voluntaris que decideixen integrar-se en l'organització. L'havia conegut a través de les xarxes socials i li havia facilitat un telèfon perquè li truqués quan fos a Turquia.

Cargando
No hay anuncios

Ghada li va donar dos bitllets d'autobús per viatjar a Gaziantep, on es va unir a altres voluntaris disposats a integrar-se en l'Estat Islàmic. Van ser conduïts a la ciutat de Kilis, on havien d'esperar fins a poder creuar la frontera. Aquí va acabar el seu viatge, perquè la policia turca la va detenir.