En directe
La detenció de Puigdemont
24/09/2021

La detenció de Puigdemont a Itàlia, en directe

Fins aquí el minut a minut de l'ARA sobre la detenció de Carles Puigdemont a Itàlia. Hem viscut com l'expresident quedava en mans de la justícia italiana, com el carrer es mobilitzava denunciant la repressió i, finalment, com Puigdemont sortia en llibertat sense cap mesura cautelar. Moltes gràcies per la seva confiança, fins a la pròxima!

Cuixart: "Ens prometen diàleg i ens donen més repressió. Si volen negociació han d'aturar la repressió"

Des de l'escenari de plaça Sant Jaume, Jordi Cuixart ha qualificat de “ridícul, espantós” la detenció de Carles Puigdemont i reitera: “Ho tornarem a fer, tornarem a sortir al carrer i tornarem a votar”. "No han entès res", ha repetit en referència a la Moncloa. Diu que l’Estat ha fet un “favor” a l’independentisme per posar “l’Alguer al mapa de la nació completa”. “Europa ha de dir alguna cosa. Això és un conflicte europeu i Europa no ens pot girar l’esquena”. I els manifestants han respost amb el clam de “No a la taula” després que Cuixart hagi qualificat l’Estat de voler “enredar” l’independentisme. “Ens prometen diàleg i ens donen més repressió. Si volen negociació han d'aturar la repressió”, ha cridat. Els manifestants criden “Jordi, Jordi” i l’acte es tanca amb Els Segadors.

Milers de persones es concentren a la plaça Sant Jaume per denunciar la detenció de Puigdemont

Milers de persones es concentren a la plaça Sant Jaume de Barcelona per denunciar la detenció de Carles Puigdemont –posat en llibertat aquesta tarda–. La marxa dels CDR ha coincidit a les portes de la Generalitat amb la concentració convocada per l’AMI, Òmnium i l'ANC. Paral·lelament, la crida de l'AMI també era omplir les places dels ajuntaments de tots els municipis. “Ahir l’estat espanyol ens va donar una nova mostra que està en guerra amb l’independentisme i només vol aniquilar l’independentisme”, ha afirmat Elisenda Paluzie dalt d'un escenari amb Jordi Cuixart.

La marxa dels CDR per la detenció de Puigdemont arriba i s’atura amb unes 150 persones a la delegació de la Policia Nacional a Via Laietana. Prossegueix cap a plaça Sant Jaume sense incidents entre crits de “Fora la bandera espanyola” i “Fora les forces d’ocupació”.

Laura Vilagrà, màxima representant de la Generalitat fins que Aragonès i Puigneró tornin de Sardenya

Mentre el president, Pere Aragonès, i el vicepresident, Jordi Puigneró, siguin a Sardenya mostrant el suport del Govern a Carles Puigdemont, la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, és la màxima representant de la Generalitat. Ella és la consellera amb més rang després del president i el vicepresident i ara és màxima autoritat catalana fins que Aragonès i Puigneró tornin.

La protesta dels CDR es desvia per Mallorca davant un cordó policial dels Mossos d'Esquadra a Pau Claris

La protesta dels CDR es desvia per Mallorca davant un cordó policial dels Mossos d'Esquadra a Pau Claris. Per les xarxes, crides a Urquinaona mentre que a les 20 h l’AMI ha convocat una manifestació per la detenció de Puigdemont a la plaça Sant Jaume i tots els ajuntaments de Catalunya. En el seu pas per passeig de Gràcia, la marxa dels CDR s'ha creuat amb activitat de la Mercè amb gegants i tambors.

Una cinquantena de persones responen a la crida dels CDR i avancen per la Diagonal per denunciar la detenció de Puigdemont

Una cinquantena de persones arrenca la marxa convocada pels CDR per la detenció de Carles Puigdemont –posat en llibertat aquesta mateixa tarda– amb crits d'“1 d’Octubre, ni oblit ni perdó”. La Guàrdia Urbana ha preguntat pels responsables i ha recorregut als manifestants, que no han respost. De moment, la protesta avança per la Diagonal, lloc on aquest matí l'ANC i Òmnium han convocat una manifestació que ha agrupat 600 persones, segons la Guàrdia Urbana.

"Ja sé com van aquestes coses, ja tinc experiència", les primeres paraules de Puigdemont fora de la presó

Carles Puigdemont ha sortit de la presó acompanyat de la presidenta del Parlament, Laura Borràs; la consellera d'Acció Exterior, Victòria Alsina; el secretari d'Acció Exterior, Gerard Figueras, i el president de l'assemblea regional de Sardenya. Un cop a fora del recinte, una marea de periodistes i persones concentrades per donar-li suport -algunes d'elles independentistes sards- ha envoltat l'expresident, que ha dit que està "bé" i ha lloat el tracte rebut per part de les autoritats judicials, policials i penitenciàries. "Ja sé com van aquestes coses, ja tinc experiència", ha explicat Puigdemont a la sortida de la presó, i ha recordat que a Alemanya va viure una situació semblant.

24 Sep 2021

Carles Puigdemont, en plena llibertat, es troba amb Aragonés a l'Alguer

Núria Orriols Guiu
24 Sep 2021| Última hora

Carles Puigdemont surt de la presó de Bancari i queda en llibertat

Carles Puigdemont ja ha sortit en llibertat de la presó de Bancari després que ahir fos detingut per les autoritats italianes. L'expresident ha comparegut davant del jutge aquest matí telemàticament des del centre penitenciari i ha quedat en llibertat sense càrrecs. Tampoc li han imposat mesures cautelars i Josep Lluís Alay ha confirmat que l'expresident té "llibertat de moviments absoluta". El jutge ha citat Puigdemont a declarar de nou el 4 d’octubre, i serà llavors quan es tractarà la qüestió de l'extradició. La presidenta del Parlament, Laura Borràs, i la consellera d'Acció Exterior, Victòria Alsina, el mateix Alay i Jami Matamala han rebut l'expresident a les portes de la presó.

Alay confirma que Puigdemont surt de la presó amb "llibertat de moviments absoluta”

El cap de l'oficina de l'expresident, Josep Lluís Alay, ha confirmat que Carles Puigdemont sortirà de la presó amb "llibertat de moviments absoluta" i, per tant, podrà marxar d'Itàlia. Puigdemont haurà de tornar a comparèixer davant del jutge el 4 d'octubre, quan s'estudiarà l'extradició.

El jutge cita Puigdemont per al 4 d'octubre i l'allibera sense mesures cautelars

El jutge ha citat a declarar l'expresident Carles Puigdemont el 4 d'octubre. De moment, Puigdemont sortirà de la presó d’aquí a uns instants en llibertat i sense cap mesura cautelar. L'expresident ha comparegut davant del jutge telemàticament aquest matí des del centre penitenciari.

24 Sep 2021| Última hora

La fiscalia de Brussel·les confirma que el procés de l'euroordre està suspès a Bèlgica

Després de la detenció de Carles Puigdemont a Itàlia, la fiscalia de Brussel·les ha enviat un comunicat aquest divendres en què repeteix que el procés d'extradició de Puigdemont a Bèlgica està suspès i assegura que no té res a dir al respecte de la detenció a Sardenya.

"Ens veiem en una estona. Gràcies a tothom!", el missatge de Puigdemont abans de sortir de la presó.

Està previst que l'expresident Carles Puigdemont surti aviat de la presó, i a les portes del centre penitenciari ja l'espera el seu entorn més proper, com Josep Lluís Alay o Jami Matamala, que fa pocs minuts que han arribat. "Ens veiem en una estona. Gràcies a tothom!", ha sigut el missatge que ha publicat Puigdemont a Twitter.

Expectació a les portes de la presó de Bancari per la sortida de Puigdemont

Segons confirmen fonts de l'entorn de Puigdemont, en les pròximes hores l'expresident podrà sortir en llibertat de la presó de Bancari. A les portes del centre penitenciari, desenes de persones, entre elles Laura Borràs i Victòria Alsina, estan expectants i esperen la sortida de Puigdemont. Entre els presents s'hi veu alguna bandera de Sardenya, amb la creu roja i el fons blanc.

Borràs i Alsina a les portes de la presó a l'espera que Puigdemont surti en llibertat

La presidenta del Parlament, Laura Borràs, i la consellera d'Acció Exterior, Victòria Alsina, ja són a les portes de la presó de Bancari, on l'expresident Carles Puigdemont ha passat la nit. Segons confirmen fonts de l'entorn de Puigdemont, en les pròximes hores podrà sortir del centre penitenciari després que el jutge del Tribunal d'Apel·lació de Sàsser hagi decidit posar-lo en llibertat.

Ros exigeix la llibertat de Puigdemont "perquè pugui tornar a les seves tasques d'eurodiputat"

El secretari general de la UGT de Catalunya, Camil Ros, ha exigit la llibertat de Carles Puigdemont "perquè pugui tornar a les seves tasques d'eurodiputat". "És evident que la detenció és un exemple molt clar que les decisions dels polítics han d'estar en mans dels polítics i no de la justícia", ha dit. El líder sindical ha tornat a apostar per continuar amb la negociació oberta entre el govern català i l'espanyol, i ha assegurat que si cada vegada que "hi ha una pedra al camí es qüestiona, la taula de diàleg evidentment no avançarà".

Els CDR convoquen una protesta aquest divendres a les 19 h a Jardinets de Gràcia

Al matí ha sigut el torn de l'ANC i Òmnium amb una manifestació davant del consolat d'Itàlia a Barcelona per demanar l'alliberament de Carles Puigdemont, i al vespre els CDR han convocat una protesta als Jardinets de Gràcia. Concretament, l'organització ha fet una crida a agrupar-se a les 19 h sota el lema "Omplim els carrers de ràbia". "Si la repressió no s'atura, nosaltres tampoc", apunten en una publicació a Twitter. Una hora després de la manifestació dels CDR, l'AMI ha convocat concentracions davant de tots els ajuntaments de Catalunya.

24 Sep 2021| Última hora

Carles Puigdemont queda en llibertat

Les autoritats sardes han deixat en llibertat Carles Puigdemont, segons confirmen a l'ARA fonts properes a l'entorn de l'expresident. També ho han anunciat l'advocat Josep Costa i la presidenta del Parlament, Laura Borràs, a través de Twitter.

Una cinquantena de persones continuen tallant el trànsit a l'avinguda Diagonal de Barcelona

En el seu punt més àlgid han sigut 600 persones, segons la Guàrdia Urbana, les que s'han manifestat a l'encreuament de la Diagonal amb el carrer Aribau per demanar l'alliberament de Carles Puigdemont. La protesta ha començat a les nou del matí i ara queden una cinquantena de persones que continuen tallant el trànsit de l'avinguda. Avui, però, hi ha altres manifestacions convocades: una dels CDR a les 19 h als Jardinets de Gràcia i una altra de l'AMI a les 20 h davant dels ajuntaments de tot Catalunya.