En directe
En directe
12/09/2019

Les reaccions a la Diada 2019: l'última hora en directe

12 Sep 2019

Mas proposa que Unides Podem cedeixi al PSOE el nombre de diputats necessaris per a la investidura

Roldán culpa Torra dels aldarulls del Parlament: "No sé si hi ha menys independentistes, però estan més radicalitzats"

La portaveu de Ciutadans, Lorena Roldán, ha valorat aquest dijous la Diada com «un dels dies de major enfrontament i exclusió en molt de temps». «Ahir es va iniciar la tardor calenta de Torra, que porta escalfant el carrer en els últims mesos», va lamentar la futura candidata de Cs a la Generalitat, que va responsabilitzar el president dels aldarulls que es van produir al Parlament. Tot i que els manifestants (unes 2.000 persones) que van concentrar-se al davant de la cambra catalana ho feien per criticar els partits independentistes i el propi Govern, en considerar-los massa tebis i immobilistes pel que fa al Procés, Roldán ha insistit a responsabilitzar-ne Torra. «Tothom l’ha vist amenaçant en tornar a donar un cop d’Estat a Catalunya i convocar un referèndum il·legal», ha afirmat: «En el passat, ha cridat als CDR a ‘apretar’ mentre aquests tallaven carreteres, i hem vist com justifica aquesta violència». «Torra hauria de deixar aquesta crida a escalfar el carrer i hauria de respectar les decisions judicials», ha conclòs. La portaveu ha anunciat, així, que el seu partit ha presentat un escrit a la mesa del Parlament perquè condemni els aldarulls i les agressions a periodistes que es van produir durant la concentració.

Pel que fa a la manifestació de l’ANC i Òmnium, que va congregar 600.000 persones, la xifra de participació més baixa des de 2012, Roldán ha afirmat que «potser hi ha menys participants, però s’han radicalitzat». D’altra banda, la portaveu de Cs ha ofert el suport «legal, si cal», als dos identificats que ahir van reproduir l’himne d’Espanya amb un altaveu durant l’acte oficial al monument de Rafael Casanova. «Posar l’himne d’Espanya es considera un acte incívic i mereix que s’identifiqui aquestes persones com si fossin assetjadors», ha lamentat: «Si s’ha de perseguir ciutadans per posar l’himne, des de Cs oferim el nostre ajut». Per aquest motiu, ha anunciat, Cs també registrarà avui una petició de compareixença del conseller d’Interior, Miquel Buch, perquè expliqui com és que els agents van identificar aquestes dues persones.

Mas a TVE, sobre la participació de la Diada: “La mobilització que hi ha a Catalunya és extraordinària tant al carrer com a les urnes”.

“La mobilització que hi ha a Catalunya és extraordinària tant al carrer com a les urnes”. L’expresident Artur Mas ha defensat la participació de la Diada en una entrevista a TVE en què ha al·legat que 600.000 persones a Catalunya són com 4 milions a Espanya. “Independentment d’aquest ball de xifres, quan vas al fons del tema, veus que la mobilització que hi ha a Catalunya és extraordinària”, ha afegit Mas, que ha condemnat l’atac a la periodista de TVE després de la manifestació. “Em preocupa i sobretot em disgusta”, ha dit, tot i que assegura que “si compares aquestes imatges amb les de la manifestació són dos mons diferents: un mon pacífic i petits grupuscles que simplement van a buscar brega”. “No forma part del talant ordinari de la gent a Catalunya”, ha afegit Mas, que n’ha exculpat els CDR.

L’expresident no és partidari de convocar eleccions com a resposta a la sentència i considera que les discrepàncies entre els partits independentistes s’estan gestionant millor que les que hi ha entre el PSOE i Podem. “Hi ha un govern de coalició que està funcionant”, afegeix a la comparació. Mas, que ha vaticinat un canvi de lideratge a JxCat –convertit en un patit polític amb un PDECat integrat en aquest partit “de base més amplia”–, assegura que la intenció del sobiranisme no és prendre decisions unilaterals sinó “seure en una taula”.

Roldán acusa Torra d'avivar l'atac a la periodista de TVE

La líder de Ciutadans a Catalunya, Lorena Roldán, ha titllat al president de la Generalitat, Quim Torra, d'"irresponsable" i l'ha acusat de "justificar" i avivar la violència "que vam viure ahir", com "l'agressió a la periodista que estava fent la seva feina". Roldán també ha assegurat en una entrevista a Catalunya Ràdio que durant la Diada es "van tirar pedres, es van cremar banderes i fotos del rei, i van intentar entrar al Parlament" i n'ha responsabilitzat Torra.

Pina lamenta que la Fiscalia posi en dubte Centres Penitenciaris: "Sembla un insult"

L'advocat de Jordi Sánchez, Jordi Turull i Josep Rull, Jordi Pina ha lamentat que la Fiscalia posi en dubte en la seva memòria anual de 2019 la "imparcialitat" dels Centres Penitenciaris, òrgan que depèn de la conselleria de Justícia i que gestiona les presos catalanes. "Sembla un insult a tots els funcionaris i dirigents de Centres Penitenciaris", ha criticat Pina

Pina, Van den Eynde i Roig: "Tenim esperança en l'absolució"

Tant l'advocat de Jordi Sánchez, Jordi Turull i Josep Rull, Jordi Pina, com l'advocat d'Oriol Junqueras i Raül Romeva, Andreu Van den Eynde i l'advocada de Jordi Cuixart, Marina Roig, han assegurat en una entrevista a Els Matins de TV3 que "tenen esperança en l'absolució". "No sóc ni un il·luminat ni vaig amb el lliri a la mà, però no s'ha provat cap delicte. Només un: el de la celebració d'un referèndum, que ja no existeix", ha subratllat Pina.

Torrent, després de la Diada: "Entenc l'exigència de la ciutadania"

El president del Parlament ha assegurat que durant els actes de la Diada no li va arribar cap retret per part de ciutadans, però ha assegurat que entén "l'exigència" que fa la ciutadania als partits, després que fos preguntat per les crítiques a les formacions independentistes per la manca de rumb i unitat. "Haurem d'estar a l'altura", ha dit, afegint que cal "saber treballar molt més en una estratègia compartida" de cara a la sentència

Torrent insisteix en la idea d'un govern de concentració després de la sentència però no descarta unes noves eleccions

El president del Parlament, Roger Torrent, insisteix en una entrevista a Ràdio 4 en què després de la sentència, i al marge de les mobilitzacions al carrer, cal una resposta per "enfortir les institucions". Una resposta que, al seu parer, hauria de passar per un govern de concentració que reprodueixi la majoria del 3-O. No obstant això, ha admès que una altra possibilitat seria la convocatòria d'eleccions, tal com defensen els republicans. "Jo no descartaria cap instrument", ha dit, recordant que la potestat per convocar comicis correspon únicament al president de la Generalitat, Quim Torra.

Bon dia, engeguem el minut a minut sobre les reaccions de la manifestació de l'11-S l'endemà de la Diada

La veu dels exiliats es fa sentir a la plaça de sant Jaume en l'acte institucional de la #Diada2019

Els dirigents exiliats també han fet arribar el seus missatges, en què han recordat el punt d’inflexió que va suposar l’octubre del 2017 i han assegurat que continuen amb “ganes de lluitar contra la injustícia” que els va portar a l’exili.

L’acte, que ha comptat amb la presència de diputats de JxCat, ERC, la CUP i els comuns, ha acabat amb la interpretació de la cançó dels Lax’n’busto ‘Tornarem’, una paraula que també donava títol a l’acte. A continuació, el Cor Jove Nacional de Catalunya i la Coral Sant Jordi han interpretat Els Segadors, que ha posat punt i final a l’acte, enmig de crits d'“Independència” i “Llibertat presos polítics”.

L'acte institucional de la #Diada2019 recorda les víctimes de la repressió al llarg de la història

En l’acte s’han reivindicat els drets dels líders independentistes empresonats i exiliats a través de diferents moments històrics com la vaga de la Canadenca, el naixement del poeta Joan Brossa i l’exili republicà després de la Guerra Civil (aquest any en fa 80 anys). En aquest punt, s’ha fet un homenatge especial a Neus Català, que va morir aquest mes d’abril. Tot plegat, s’ha repassat a través de vídeos i interpretacions musicals de Miquel Gil, Gemma Humet, Marina Rossell, la Coral Sant Jordi i l’Orquestra de Cambra de Terrassa 48.

Els presos polítics i exiliats centren l’acte institucional de la #Diada2019 a la plaça Sant Jaume

Els presos polítics i els exiliats han centrat l’acte institucional del Govern que aquest vespre ha celebrat a la plaça Sant Jaume. Tots els líders independentistes han enviat un missatge des de les presons de Lledoners, Puig de les Basses i Mas d’Enric. Tots ells han fet arribar un missatge d’esperança a tots els assistents a l’acte de què amb “tenacitat” i “coratge” aconseguiran acabar el camí que van començar l’1 d’octubre. Tots els missatges han anat acompanyats de crits de “llibertat” per part del públic concentrat a la plaça Sant Jaume.

Comença a la plaça de sant Jaume l'acte institucionl de la #Diada2019

Comença l’acte institucional del Govern a la plaça Sant Jaume. Després que el president de la Generalitat, Quim Torra, hagi passat revista de la formació de gala dels Mossos d’Esquadra, com és tradicional, s’ha hissat la senyera i el Cor Jove Nacional de Catalunya ha interpretat el Cant de la Senyera. L’acte s’havia de celebrar ahir, però es va ajornar a causa de la pluja.

El Col·legi de Periodistes condemna l'agressió a una periodista de TVE que cobria la concentració davant del Parlament

El Col·legi de Periodistes ha condemnat l'agressió a una periodista de TVE que aquest dimecres al vespre cobria una concentració davant del Parlament de persones que pretenien accedir a la cambra catalana. Durant una connexió en directe s'ha llençat un objecte que ha impactat al cap de la periodista, que malgrat tot ha pogut seguir fent la intervenció. "Tot el suport del Col·legi als professionals de TVE. Exigim una vegada més llibertat i respecte per la feina dels periodistes", ha afirmat l'entitat a Twitter. Ha afegit que "sense periodisme no hi ha democràcia".

Cs demana la compareixença de Buch per la identificació de dues persones per posar l'himne espanyol

La portaveu de Ciutadans (Cs) al Congrés dels Diputats ha anunciat a través de Twitter que aquest dijous la formació demanarà la compareixença del conseller d'Interior, Miquel Buch, al Parlament per la identificació que han fet els Mossos d'Esquadra de les dues persones que entorpien l'ofrena floral del Govern a Rafael Casanovas fent sonar l'himne espanyol. "El Govern no pot intentar usar amb criteris arbitraris els Mossos", ha escrit la líder nacionalista. En el mateix sentit s'ha expressat Lorena Roldán, candidata del partit a la presidència de la Generalitat. "No podem permetre que Torra i el seu Govern utilitzin els Mossos per perseguir catalans constitucionalistes", ha indicat.

De la seva banda, Carlos Carrizosa, president del grup parlamentari de Cs, ha afirmat que si el Govern "separatista" de Torra "persegueix constitucionalistes catalans per posar l'himne d'Espanya", des de Cs els ofereixen defensa jurídica. A més, Carrizosa ha advertit que no descarten "perseguir judicialment" l'executiu per l'ús "abusiu i partidista" de la policia.

Els Mossos allunyen els concentrats a les portes del Parlament

This browser does not support the video element.

Després de nombrosos avisos, agents antiavalots dels Mossos han allunyat alguns dels concentrats davant les portes del Parlament. Un grup d'encaputxats havia accedit a l'espai després de tirar les tanques de protecció. Els Mossos han avançat fins a la zona de les tanques, obligant els concentrats a retrocedir. No s'ha fet, però, cap carrega. Hi ha un detingut. Arriben més furgons dels antiavalots. Els agents encerclen els manifestants, que retrocedeixen, sense incidents

Continua la tensió a les portes del Parlament entre els Mossos i un grup d'encaputxats #Diada2019

Al Parlament els manifestants intenten cremar una bandera d'Espanya, però la tela no pren. Mentrestant, alguns llancen ampolles de vidre als mossos. Un grup de manifestants han saltat la barrera que els separa dels mossos. Se senten també visques a Terra Lliure. Els Mossos han tancat el parc, però els concentrats no marxen. L'objectiu és, diuen, entrar al Parlament. Són unes poques persones, encaputxades, que han protagonitzat un incident durant una connexió de TVE, quan han tirat ampolles i llaunes contra els periodistes. La policia adverteix a través de megafonia als manifestants. Si no s'enretiren hi haurà càrregues. Els manifestants continuen llançant objectes

Torra diu que plegarà si no té "la força ni la confiança" per portar Catalunya a la independència #Diada2019

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha assegurat a Rac1 que deixarà el càrrec si un dia no té "la força ni la confiança" per portar Catalunya a la independència. "El meu compromís amb la gent és portar el país a la independència. El dia que vegi que no tinc ni la força ni la confiança per portar aquest país a la independència deixaré la presidència", ha dit. Torra també ha descartat convocar eleccions com a resposta a la sentència. "No em sembla que la millor via sigui unes eleccions que provoquen una confrontació entre nosaltres", ha dit, demanant estar "forts i units" davant de la decisió del Suprem.

El PP ofereix assistència jurídica als identificats per emetre l'himne espanyol durant l'ofrena del Govern #Diada2019

El líder del PP a Catalunya, Alejandro Fernández, ha ofert assistència jurídica, si calgués, als dos identificats pels Mossos d'Esquadra per emetre a tot volum l'himne d'Espanya durant la tradicional ofrena floral a Rafael Casanova, amb motiu de la Diada. A Twitter, Fernández s'ha queixat que una cassolada en un acte organitzat pel PP s'emmarqui en la "llibertat d'expressió" i, en canvi, posar l'himne espanyol es consideri, ha dit, "alterar l'ordre públic". En aquest context, el dirigent popular ha ofert "assistència jurídica als denunciats, si la necessiten".

Això no obstant, un portaveu dels Mossos d'Esquadra ha precisat que la policia ha aixecat acta d'allò succeït aquest dimecres al matí, en entendre que els identificats han entorpit i interferit un acte públic autoritzat en emetre a alt volum l'himne espanyol, sense que de moment s'hagi concretat si els fets poden constituir un delicte o falta administrativa.

Continua la tensió a les portes del Parlament #Diada2019

Desenes de Mossos d'Esquadra continuen desplegats davant les portes del Parlament, on s'estan vivint moments de tensió entre un grup de manifestants independentistes, alguns d'ells encaputxats, que han començat a llançar pedres contra la línia policial. Els manifestants, poc més d'un centenar convocats per CDR a través de les xarxes socials, han començat a tirar a terra les tanques que s'han instal·lat per protegir l'edifici del Parlament, la façana del qual està blindada per desenes d'agents antiavalots. Els manifestants, convocats amb el lema "1 d'octubre, ni oblit ni perdó" i "Ens veiem al Parlament", han calat foc a uns cartells amb unes lletres gegants que formaven la paraula "botifler" davant l'edifici de la cambra catalana. La policia ha ordenat als manifestants que abandonin el parc. Els concentrats responen llançant-los pedres, brossa, llaunes i retirant algunes tanques.

A l'octubre de l'any passat, amb motiu del primer aniversari de l'1-O, els Mossos d'Esquadra van carregar contra grups de manifestants que intentaven accedir al Parlament - una intervenció que va deixar nombrosos ferits -, en una mobilització convocada per grups de CDR sota el mateix lema.