En directe
En directe
04/07/2017

Minut a minut de l'acte 'Garanties per a la democràcia. Per un referèndum legal, efectiu i vinculant'

El Govern ha fet públics els detalls de la Llei de referèndum d'autodeterminació, que planteja el marc legal de la votació de l'1-O

Ot Serra

Acaba l'acte 'Garanties per a la democràcia. Per un referèndum legal, efectiu i vinculant"

Punt i final a l'acte celebrat al TNC on el Govern i JxSí ha fet públics els principals trets de la Llei del referèndum d'autodeterminació, el marc legal de la votació de l'1 d'octubre.

Dempeus, el TNC canta 'Els Segadors'

El discurs de Puigdemont acaba amb clams de 'votarem!' del públic, que s'enllacen amb les notes del 'Cant dels Segadors', cantat pels membres del Govern i els presents al teatre. A continuació, crits d''independència'.

Puigdemont: "L'únic que decideix canvis és el vot de la gent"

Carles Puigdemont assegura que "l'únic que decideix canvis és el vot de la gent", mentre que "l'immobilisme no fa res". La democràcia és decidir i donarem un exemple al món", sentencia per acabar el discurs.

Puigdemont, en referència a les inhabilitacions: "Els riscos de l'1-O té conseqüències i alguns ja les han pagat"

Carles Puigdemont ha llençat un missatge en relació a les inhabilitacions de Mas, Ortega i Rigau: "És legítim que els riscos ens facin respecte i en sabem les conseqüències: hi ha gent que ja les ha pagades. I n'intuïm algunes més, però resignar-nos té un preu encara més alt i durador".

Junqueras cedeix el torn de paraula a Carles Puigdemont: "Presentem un acte de participació i coherència"

Carles Puigdemont constata que "hi ha moltes ganes de votar" entre la ciutadania. "Jo no he vist mai a gent aplaudir un text legislatiu", assenyala. "El que avui presentem és un acte de participació i coherència a allò que vam dir als ciutadans de Catalunya", afegeix.

Junqueras: "L'estat espanyol està obligat a emparar aquest referèndum"

Oriol Junqueras reitera que l'estat espanyol "s'ha autoobligat a respectar el dret d'autodeterminació" i "està obligat a emparar aquest referèndum", amb l'adhesió als tractats internacionals que així ho expliciten.

Junqueras: "La resposta a l'oposició descarnada de l'Estat ha de ser més garanties democràtiques"

El vicepresident del Govern subratlla que el referèndum "se celebrarà amb l'oposició descarnada" d'un Estat que "no té miraments a l'hora d'utilitzar les eines vinculades a la guerra bruta i les seves clavegueres". "La nostra resposta ha de ser oferir més garanties democràtiques", assegura Junqueras.

Acaben els parlaments de Jordi Turull i Marta Rovira i cedeix la paraula a Oriol Junqueras

Turull i Marta Rovira acaben els seus discursos entre aplaudiments. Lluís Llach passa el torn de paraula al vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, que promet "ser breu".

Turull critica el PSC: "Uns expliquen com no anar a votar i altres us expliquem com anar a votar"

Jordi Turull critica la web del PSC que contraprograma la del Govern amb el referèndum: "Uns explicaran com no anar a votar i altres us expliquem com anar a votar". El president de JxSí anuncia que es faran centenars de xerrades arreu del territori per explicar l'1-O.

Marta Rovira: "El govern espanyol representa una fòbia a la democràcia"

La portaveu de JxSí assegura que s'intentarà "superar" l'actuació de l'estat espanyol en contra del referèndum. "Representa una fòbia a la democràcia", ha remarcat, i s'ha mostrat disposada a "combatre-la".

Turull: "La inscripció al cens no exigeix autorització prèvia"

El cens estarà format pels catalans majors de 18 anys amb nacionalitat espanyola i els residents a l'estranger. Ara bé, Turull no ha explicat com s'elaborarà el cens i s'ha limitat a dir que "no exigeix d'autorització prèvia" dels ciutadans.

Turull: "El Govern garantirà que els ciutadans votin en un lloc proper"

Jordi Turull explica que els ajuntaments cediran els locals de la seva titularitat que "habitualment destinen en unes eleccions". Allà on no arribin els consistoris, perquè no hagin volgut participar, "el Govern garantirà que ho facin en un lloc proper".

El Govern permetrà el vot dels catalans a l'estranger amb el registre de catalans a l'exterior

Marta Rovira anuncia en públic que el registre de catalans a l'exterior servirà perquè els catalans residents a l'estranger puguin exercir el seu dret a vot. El Govern es posarà en contacte amb ells perquè participin de l'1-O.

El govern en ple és present en l'acte, ja sense Jordi Baiget

Jordi Baiget no és present amb la resta del Govern a l'acte. Tampoc Lluís Puig, substitut de Santi Vila com a titular de Cultura. Puig, director general de cultura popular, encara no ha estat nomenat i, per tant, no forma part del consell executiu.

Turull: "Qui facilita el vot a tota la gent que no vol la independència? La llei del referèndum"

Jordi Turull assegura que si el 'no' s'imposa en el referèndum es convocaran eleccions autonòmiques. "Qui facilita el vot a tota la gent que no vol la independència? La llei del referèndum", ha subratllat.

Jordi Turull: "Els ciutadans no notaran diferència amb les votacions en les eleccions"

El president de JxSí assegura que "tota l'operativa serà similar" a la de la resta d'eleccions, inclòs el seu caràcter vinculant. Si el resultat és 'sí', "es proclamarà la independència de Catalunya" i s'iniciarà el debat del procés constituent.

Rovira: "El Parlament ha expressat en múltiples ocasions que Catalunya té dret a decidir el seu futur"

La secretària general d'ERC recorda que la Llei del referèndum d'autodeterminació dona resposta a les "múltiples ocasions" en què el Parlament ha expressat que té "dret a decidir el seu futur"

Ja podeu consultar les garanties del referèndum al web garanties.cat

El portal web garanties.cat ja es pot consultar. Es tracta d'un espai on s'explica la base legal al referèndum de l'1 d'octubre i que així com els detalls organitzatius. Troba'ls aquí.

Jordi Turull i Marta Rovira expliquen el marc legal de l'1-O: la llei del referèndum d'autodeterminació

Lluís Llach cedeix la paraula al president de JxSí, Jordi Turull, que assegura que els ciutadans votaran tot i tenir un Estat "empipador" al davant. Rovira reitera que l'estat espanyol "ha ratificat els tractats internacionals que accepten el dret d'autodeterminació".

Artur Mas, Joan Rigol i les entitats sobiranistes, presents a l'acte pel referèndum

L'expresident de la Generalitat Artur Mas i l'expresident del Parlament Joan Rigol assisteixen a l'acte de presentació de les garanties del referèndum. També hi són els presidents de l'ANC i Òmnium: Jordi Sànchez i Jordi Cuixart.