Política16/10/2015

"Atemptat", "infàmia", "coacció", "colpisme", "aldarull institucional": així retraten el 15-O els editorials de Madrid

Des d''El País' fins a 'La Razón', passant per 'El Mundo' i l''Abc', carreguen amb duresa contra el president en funcions de la Generalitat per la instrumentalització política, diuen, de la seva declaració davant del jutge pel 9-N

M. Colomer

'Abc'

'Abc'"En efecte, Artur Mas és responsable"

- "L'independentisme català va consumar la seva amenaça i va convertir la declaració judicial d'Artur Mas en una ostentació de coacció al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya".

- "Els comunicats no són suficients enfront d'una pressió política i partidista com la que està exercint el secessionisme contra els jutges que investiguen Mas. Cal que aquestes mesures que tant s'anuncien s'apliquin d'una vegada, perquè l'Estat i la Constitució estan desapareixent de Catalunya".

Cargando
No hay anuncios

- El problema afegit és que el discurs nacionalista contra l'estat de dret i la igualtat davant la llei està calant en partits i sectors de l'opinió pública no catalans que combreguen amb la mentida que la imputació de Mas és una victimització de l'independentisme i una judicialització de la política. Són els mateixos arguments relativistes que es van utilitzar [...] contra la llei de partits polítics".

- "Mentre el nacionalisme trobi fissures per on infiltrar aquests arguments, la posició de l'Estat s'anirà debilitant, perquè, a més, aconseguirà consolidar la idea que els polítics, sempre que siguin nacionalistes, són una casta privilegiada amb dret a incomplir les normes impunement".

'La Razón'

'La Razón'"La coacció d'Artur Mas als jutges ha de tenir resposta"

Cargando
No hay anuncios

- "El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va ser ahir escenari d'un espectacle vergonyós per a tots aquells ciutadans que creuen en els principis democràtics i en el respecte a la separació de poders que distingeix les societats políticament avançades".

- "Que el president en funcions de la Generalitat, Artur Mas, el màxim representant de l'Estat a la comunitat autònoma i que encarna el poder executiu, hagi organitzat un piquet d'alcaldes per pressionar el tribunal que instrueix el cas és un dels atemptats més greus que es recorden contra la independència i la dignitat del poder judicial".

- "Excusar-se, com ha fet Artur Mas, en el fet que els funcionaris de la Generalitat van actuar voluntàriament [el 9-N] i que, en qualsevol cas, només van ser 'assessorats' i 'coordinats' des del mateix executiu català no només és impropi d'un home que blasona de gallardia, sinó que obre la via a noves imputacions".

Cargando
No hay anuncios

- "La Fiscalia General de l'Estat no hauria de passar per alt una acció intimidatòria que sobrepassa clarament els límits de la llibertat d'expressió i que implica representants municipals en una marxa que pot ser qualificada de colpista".

- "La societat espanyola en el seu conjunt ha de ser conscient del risc que suposa per a la convivència i les llibertats públiques la manipulació desvergonyida dels atributs de la democràcia".

'El País'

'El País'"Aldarull institucional"

Cargando
No hay anuncios

- "Els passos que s'estan donant a la judicialització del conflicte polític a Catalunya confirmen la incapacitat d'encarrilar-lo amb seny. La coincidència amb el 75 aniversari de l'afusellament de Lluís Companys per la dictadura de Franco –estranya decisió del jutge, que va citar Artur Mas per a una data tan simbòlica– li ha permès acompanyar-lo amb un vessament de sentimentalitat patriòtica i adornar-se amb una aura heroica i fins i tot martirial".

- "El president imagina que aquest comportament és un senyal de la força que confereixen el seu lideratge i una certament complexa majoria parlamentària. S'equivoca: l'únic que ho fa possible és l'abús".

- "Jordi Pujol ja va utilitzar les institucions i les va barrejar amb el sentiment nacional de Catalunya per pressionar un tribunal que va acabar bloquejant la querella pel cas Banca Catalana. Pujol va treure rèdit electoral d'aquella manipulació i Mas li segueix els passos, per apuntalar la seva continuïtat al capdavant de la Generalitat".

Cargando
No hay anuncios

- "No obstant això, jurídicament [Mas] no s'ofereix als seus lleials per a cap holocaust numantí; assumeix la responsabilitat per la convocatòria i realització del 9-N, però la dilueix en els voluntaris que el van 'executar' –són paraules seves–, mirant de conduir la investigació cap a un carreró sense sortida".

- "La cerimònia de fervor independentista li serveix [a Mas] per ocultar la pobresa dels seus resultats electorals, les dificultats per a la investidura i per començar una legislatura estable, sempre a costa de l'anticapitalisme i l'antieuropeisme de la CUP".

'El Mundo'

'El Mundo'"Mas es col·loca per sobre de la llei i es burla de la Justícia"

Cargando
No hay anuncios

- "Ningú que veiés ahir la xulesca ialtiva displicència d'Artur Mas davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya podria creure que estem en un estat de dret amb separació de poders i respecte al principi de legalitat".

- "Va ser un espectacle infame, que demostra que l'encara president de la Generalitat es col·loca per sobre de la llei i es burla de la Justícia".

- "Caldria remuntar-se a la nefasta jornada del 2003 de l'ingrés de Barrionuevo i Vera a la presó de Guadalajara amb Felipe González i la plana major socialista a les portes del centre per trobar un dia tan infamant per a la Justícia. Fins i tot el que va passar ahir a Barcelona va ser més greu, ja que es tracta d'un evident intent de coaccionar els jutges que instrueixen el procés".

Cargando
No hay anuncios

- "En el moment més baix de la seva carrera i després dels mals resultats recollits en les recents eleccions, Artur Mas emergeix novament com a líder a Catalunya gràcies al trist i indigne espectacle que va organitzar ahir, vergonyós per a qualsevol persona amb sensibilitat democràtica".

- "El president de la Generalitat va quedar retratat novament com un oportunista i com un governant que maneja el carrer contra la llei. Només en una república bananera és possible que un alt càrrec de l'Estat menyspreï la legalitat i s'arrogui el dret de donar lliçons a un tribunal. Però a Catalunya malauradament això ja no sorprèn".